Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Топ музиканти дават начало на празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Топ музиканти дават начало на празничната декемврийска програма на Софийската филхармония

На 1 декември Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот

Даниел Мюлер-Шот (Източник: Софийска филхармония)

На 1 декември Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот. Под палката на уважавания швейцарски диригент Мишел Табачник той ще представи знаковия за класическата музика Концерт за виолончело на Едуард Елгар.

Маестро Табачник включва в програмата и Клод Дебюси - "Ноктюрни" за симфоничен оркестър и Симфония №3 от Брамс.

Даниел Мюлер-Шот е определян като "безстрашен изпълнител с изгаряща техника", който според The New York Times питежава "интензивна експресивност". Ученик на Мсистлав Росторпович, той печели конкурса "Чайковски", когато е едва 15-годишен.

Купи билетВеликолепният челист гостува редовно на водещи световни оркестри сред които оркестрите на Ню Йорк, Бостън, Кливланд, Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско и Лос Анджелис, Берлинската филхармония, Гевандхаус оркестър, Мюнхенска филхармония, радиооркестрите в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Щутгарт, Лайпциг, Хамбург, Копенхаген и Париж, Тонхале - Цюрих,

Филхармонията на Осло, Лондонският симфоничен и филхармоничен оркестър , Симфоничния оркестър на град Бирмингам, Холандския филхармоничен оркестър, Испанския национален оркестър, симфоничния оркестър на Сидни и Мелбърн, симфоничния оркестър на NHK - Токио, Националния симфоничен оркестър на Тайван (NSO) и Филхармоничния оркестър на Сеул.

Сред диригентитес които работи са имена като Марк Албрехт, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, Алън ГилбъртНееме Ярви, Андрис Нелсънс, Андрес Ороско-Естрада, Кирил Петренко, Майкъл Сандерлинг и Кшищоф Урбански.

Софийска филхармония

Дългогодишно сътрудничество го свързва с Яков Крайзберг, Курт Мазур, Лорин Маазел и сър Андре Превин.

За историческото честване на Деня на германското единство през 2018 г. и в памет на своя починал учител Мстислав Ростропович, Даниел Мюлер-Шот свири пред около 500 000 слушатели пред Бранденбургската врата в Берлин музика от Йохан Себастиан Бах.

Неговите записи се приемат с ентусиазъм както от публиката, така и от критиката и са получили множество награди, включително Gramophone Editor"s Choice, Strad Selection и "CD на месеца" на BBC Music Magazine, Тримесечната награда на немските звукозаписни критици, Diapason d"or, Международната награда за класическа музика (ICMA)

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Даниел Мюлер-Шот свири на виолончело "Ex Shapiro" Matteo Goffriller, направено във Венеция през 1727 г.

Даниел Мюлер-Шот ще си партнира с швейцарския маестро Мишел Табачник. Диригентът е протеже на Игор Маркевич, Херберт фон Караян и Пиер Булез, на когото е асистент в продължение на четири години в Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондон.

Купи билетМаестрото е бил главен диригент на Оркестър на фондация "Гюлбенкян" в Лисабон, Филхармонията на Лотарингия и Ансамбъл Inter Contemporain в Париж. Дирижира Берлинска филхармония, Концертгебау оркестър, Амстердам, Токио NHK, Оркестър де Пари. Чест гост е на фестивалите в Люцерн, Залцбург и Екс ан Прованс.

В оперното поле Мишел Табачник дирижира в оперните театри на Париж, Женева, Цюрих, Копенхаген, Лисабон, Рим и Монреал. Изтъкнат педагог, той води майсторски класове в Амстердам (NOS), Лисабон (Фондация Гюлбенкян), Парижката консерватория, Стокхолмската консерватория и други, той е заемал и длъжността професор по дирижиране в двата факултета по музика Университет в Торонто (1984-1991) и Кралска датска музикална академия в Копенхаген (1993-2001)

Мишел Табачник (Източник: Софийска филхармония)

През 2008 г. Мишел Табачник става музикален директор и главен диригент на Брюкселска филхармония.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Носителят на Грами Шарл Дютоа ще дирижира Софийска филхармония

Още

Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал

Максим Венгеров и Софийска филхармония откриват Европейския музикален фестивал

Още

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

Оперната прима Соня Йончева и Софийска филхармония с концерт в Брюксел

Още

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Зрелищен концерт със Световен младежки оркестър, маестро Дамиано Джурана и виртуозът Светлин Русев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Френски диригент се оттегли от Кьолнската опера след скандал с неприлични телефонни съобщения

Френският сатиричен седмичник "Канар еншен" съобщава за свидетелствата на музиканти - само един от които е посочил самоличността си - които са получили спешни съобщения от маестрото, в които той уж показвал неприлични снимки

Виртуозният маестро Милен Начев се завръща на българска сцена след десетилетие

На 30 май в зала "България" публиката ще чуе блестяща програма, която включва Морис Равел, Пол Дюка, Мануел де Файа, Римски-Корсаков

Оригиналното "Дафа Трио" с концерт в София Лайв Клуб

Триото ще свири в София на 6 юни от 20:00 часа. То изследва и съчетава музикални стилове от различни култури и ни кани на разходка от Близкия изток, през Балканите до импровизараната европейска джаз музика и дори латино жанра

Концертът Chaplin Pianissimo се мести от Античен в Драматичен театър – Пловдив

Нестабилно време и технически проблеми е причината да гледаме синът на Чарли Чаплин на закрито

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

От 4 до 7 юли София отново се превръща в музикална, професионална и образователна сцена със значим принос за културата и международния имидж на страната