Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Свръхестествен ужас скова Hills of Rock в Нощта на неродените

LONG LIVE ROCK 'N' ROLL

Свръхестествен ужас скова Hills of Rock в Нощта на неродените

Легендарните Mercyful Fate с впечатляващо първо шоу пред българска публика

Mercyful Fate (Снимка: БТА)

22 юли 2022 г. Вторият ден от тазгодишното издание на фестивала Hills of Rock вече отеква в историята. 18 световно и не толкова известни банди се раздадоха на Гребната база в Пловдив. Организаторите от Fest Team също - 3 сцени и 29 точки за храни и напитки осигуриха всички условия на многохилядната публика за едно истинско рок пиршество.

A Dangerous Meeting

Въздухът е натежал от дългото очакване. Родната публика ще види за първи път датските икони Mercyful Fate - една от най-влиятелните групи в историята на метъла. Сред тълпата има хора, които мечтаят за тази среща вече няколко десетилетия. Има и такива, за които името Mercyful Fate е просто цитат от творчеството и интервютата на Metallica и Slayer.

Снимка: БТА

The Beginning: Има нещо гнило в Дания

Казват, че Дания има двама велики разказвачи. Добрият - Ханс Кристиан Андерсен, и лошият - Кинг Даймънд. Първият е любимец на всички, вторият - не. Но пък има огромен принос към метъл пейзажа през последните 40 години, както като вокалист на Mercyful Fate, така и със собствената си група. Свръхестествените, окултно-драматични истории за призраци, проклятия, поличби, зли сили, вещици, банши, хорове от пеещи духове на неродени деца и прочие забавни неща (и прочие тъпотии, според други), превръщат Mercyful Fate в еталон на хорър рока и пионери на блек метъла. Самият Даймънд не харесва последното определение, но това не му пречи да дразни пуританите с твърдението, че е поклонник на Църквата на Сатаната. Това, обаче, е друга тема.

Mercyful Fate (Снимка: БТА)

Time will kill... Time will heal

Когато става дума за музиката на Mercyful Fate, дори критиците са единодушни - групата ще остане в историята с новаторския си звук и уникални вокали, богати аранжименти, запомнящи се мелодии и влиянието си върху безброй други банди.

И други групи са орали в същата мрачна нива, но Mercyful Fate e тази, която прави връзката на метъла с тъмната страна толкова очевидна.

Кинг Даймънд и Ханк Шърман (вдясно) / Снимка: БТА

21 ч. Полските музикални екстремисти Behemoth са сред онези, чийто път някога е бил проправен от Mercyful Fate. Точно на тях се пада честта да отворят Портите на Ада във втория ден на Hills of Rock. Изразните средства на Mercyful се коренят в прогресив и хард рока, докато Behemoth са герои на съвременната дет и блек метъл сцена, но близостта им във вцепеняващо злокобната естетика е осезаема.

Полските демонолози са любимци на българската публика и се завръщат у нас след тригодишна пауза, за което ще се реваншират с уникално шоу, сценография и пироефекти.

Behemoth (Снимка: bulFoto)

Сетът им е стегнат и адски стилен. Както винаги.

Жега е, но от сцената сякаш лъха мъртвешки хлад. Ефектът от концертите на Behemoth е почти хипнотичен. Той сграбчва за гърлата дори кибиците в публиката, които не ги харесват.

Ужасът се настанява трайно във фестивалната зона.

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Come, come to the Sabbath...

30 минути преди полунощ. Зазвучава интрото на "The Oath", сценичният покров с култовото готическо лого пада и... Mercyful Fate забиват за първи път в България.

На сцената е съставът, записал последния студиен албум "9" през 1999-а, а именно: Кинг Даймънд (вокали), Ханк Шърман (китари), Майк Уийд (китари), Бярн Холм (барабани). За турнето с тях е и не кой да е, а един от най-уважаваните басисти на нашето време - Джоуи Вера от американските величия Fates Warning и Armored Saint.

Сетлистът ще ни предложи още "A Corpse Without Soul", новото парче "The Jackal of Salzburg", класиките "Curse of the Pharaohs", "A Dangerous Meeting", "Doomed by the Living Dead", "Melissa", "Black Funeral", "Evil", "Come to the Sabbath", "Satan's Fall".

Легендите се завръщат по-добри отвсякога с дяволска и театрална лекота.

С изумителната си вокална техника 66-годишният Кинг Даймънд рязко сменя недостижими фалцети с различни гласови бленди. Звучи невъзможно и... Разбира се, почти свръхестествено.

Виртуозните китарни дуели на Шърман и Уийд пък ни връщат в началото на 80-те, когато метълът беше преди всичко музика. 

Безпощадни и безпогрешни, Вера и Холм безспорно са ритъм секцията, от която групата се нуждае.

Ханк Шърман (Снимка: БТА)

Minutes and seconds are passing us by...

120 минути се изнизват неусетно.

Непредубедените си тръгват, очаровани от шоуто.

Предубедените си тръгват доволни, макар и леко объркани. Те не са познавали влиянието на Mercyful Fate върху любимите им групи.

Отрицателите на Mercyful Fate си тръгват твърде недоволни. Те приемат всичко буквално, като по времето на ДКМС.

Заклетите фенове са във възторг и си тръгват с усещането за (не)изживян спомен. За тях групата ще става все по-ценна във времето, като стара книга.

Авторът на този текст е един от тях.

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Майк Уийд (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Бярн Холм (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Майк Уийд (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Майк Уийд (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Кинг Даймънд (Снимка: БТА)

Коментирай 19

Календар

Препоръчваме ви

Живко Петров трио представи предпремиерно във Варна своя нов албум „Beyond the Flesh”

Публиката чу пиесите, посветени на градовете Лондон, Осло и Ню Йорк, както и един енергичен бис за финал

Българският цигулар Марио Хосен и камерен оркестър Профундис ще представят концерт на свещи в Скопие

Известен със своята несравнима виртуозност и завладяващо сценично присъствие, Марио Хосен е свирил на престижни сцени по целия свят заедно с топ оркестри, включително Лондонската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и много други

Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица MARO

Португалската изпълнителка, пристига за своя първи концерт в България, по покана на SOFIA LIVE FESTIVAL

Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

Деветото издание на проекта ще представи изпълнения на традиционна музика и инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона

Наближава първият концерт на Дзукеро във Варна на 27 април

Световноизвестният изпълнител стъпва в Двореца на културата и спорта с 11 страхотни музиканти