Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сдружението на българските промоутъри: Поставени сме в състояние на колапс

ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ

Сдружението на българските промоутъри: Поставени сме в състояние на колапс

Браншовата организация "Сцена музика" за защита правата на организаторите на концерти, музикални и други културни събития в България, излязоха с отворено писмо към правителството и медиите, след взетите превантивни мерки, свързани с разпространението на COVID-19

Илюстрация: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Във връзка със ситуацията с COVID-19 и предприетите от страна на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата мерки, сдружението на българските промоутъри "Сцена музика" излиза със становище за състоянието на колапс, пред което е поставено.

Още

Мутафчийски: Два вида нови мерки срещу коронавируса

Новите мерки срещу вируса: Проветряване, дезинфекция и до 250 души на закрито

Сдружение "Сцена музика" е единственото легитимно сдружение, което представлява и защитава правата и законните интереси на организаторите на концерти и други свързани с музика културни събития в България. В Сдружението членуват по-голямата част от професионално работещите в бранша с общ пазарен дял, надхвърлящ 70% на годишна база.

Публикуваме отвореното писмо на Сдружението без редакторска намеса:

 "УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На първо място, бихме искали да изразим загрижеността си от нарастващата опасност от епидемия на грип тип Б и COVID-19 и да Ви уверим, че Сдружение "Сцена музика" се отнася изключително сериозно и отговорно към здравето на българските граждани. В този смисъл, ние не бихме искали да препятстваме по какъвто и да е начин мерките, които Министерски съвет е предприел във връзка с разпространението на заразата, а единствено да се обърнем към Вас с молба да координирате тяхната съгласуваност и с нас, като частни културни организации без бюджетна издръжка, които ще понесат най-голямата тежест от прилагането им.

Още

Концертите на Ара Маликян се отлагат за юни

Концертите на Ара Маликян се отлагат за юни

В последните няколко дни, членовете на нашето Сдружение преживяха безпрецедентна ситуация, създадена от поредица управленски решения - свидетелство, че висшата държавна администрация в лицето на Министъра на културата, Боил Банов, не е способна на социално-отговорно поведение към икономически субекти в областта на културата.

В резултат на предложението на Министъра на здравеопазването (заповед №РД-01-117/08.03.2020), по препоръка на Националния оперативен щаб и лично по предложение на Министъра на културата Боил Банов да се отменят всички културни събития, бяха отменени напълно разпродадени концерти на чуждестранни изпълнители с много хиляди посетители в най-големите и представителни зали в София и в страната.

Това, че два дни по-късно в публичното пространство се излагат хипотези, че тази драстична мярка дори може да отпадне, говори още повече за липсата на професионализъм, на поглед към световния опит, както и незачитане мнението на компетентни и експертни специалисти в съответните области.

Още

Заради коронавируса Ричард Маркс отлага европейското си турне

Отмениха концерта на Ричард Маркс в България заради коронавируса

Непосредствено след обявяването на забраната за посещения на културни мероприятия в страната, най-тежко сътресение за гилдията ни създаде едно крайно необмислено действие на Министъра на културата. Министър Банов направи изявление пред най-гледаната телевизия, в най-гледаното време, което беше предадено в сайтове с много висока посещаемост, че всички хора с билети за отменените културни събития "ще получат парите си".

В това си изказване Министър Банов, поради некомпетентност или лекомислие, не е уточнил, че министерството може да гарантира само събития, организирани от държавни културни институции, на които той е принципал, а не би могъл да поеме подобен ангажимент от името на частни организации, които по правилата на действащото българско законодателство - Търговския закон, както и съгласно принципите на европейското и международно право, са напълно освободени от подобни действия при наличие на форсмажорни обстоятелства, като сегашните.

Още

НДК - в активен диалог за всяко отменено събитие

НДК - в активен диалог за всяко отменено събитие

На българските сцени, освен държавните и общински, има и други участници. Членовете на Сдружение "Сцена музика" са частни организации, които не получават държавна субсидия за всеки продаден билет и са на пълна самоиздръжка. При организацията на всяко събитие, освен че заплащат хонорари на изпълнителите, те преразпределят средства на подизпълнители, в това число - големи спортни зали и зали с национално значение, хотели, авиолинии, БНР и БНТ и други телевизии и радиа с национален и местен обхват, Столичен Метрополитен, рекламни агенции, фирми за вътрешен транспорт, компании за озвучителна и осветителна техника и десетки други по-малки контрагенти.

Всички те, формират не малка част от търговския оборот, плащат данъци и в крайна сметка извършват общественополезна дейност в областта на културата. Всички те са ощетени от този безпрецедентен акт, при това с огромни средства.

Още

Искат оставка от Боил Банов заради затварянето на киносалоните

Искат оставка от Боил Банов заради затварянето на киносалоните

Някои от членовете на нашето Сдружение, за да удовлетворят интересите на зрителите, за броени часове направиха и невъзможното съвместно с мениджърите на изпълнителите и благодарение на адекватността на залите успяха да пренасрочат турнета и концерти за по-късни дати през 2020-та година, като по този начин запазиха възможността на зрителите, закупили си билети, да посетят тези събития. Независимо от това, те търпят съществени загуби и претенции от зрители за връщане на билети, поради изявлението на Министъра на културата. Някои организатори на концерти, обаче, са принудени на окончателна отмяна, поради ангажираност на музикантите в по-късен период и невъзможност за пренасрочване.

Това поставя бранша в извънредна финансова ситуация, тъй като за организацията на тези концерти вече са извършени всички плащания към всички подизпълнители и не може да става дума за връщане на билети на обща стойност, възлизаща на шестцифрени суми. И това е така, именно, защото поради форсмажорните обстоятелства, организаторите няма да получат връщане на заплатените от тях суми, съответно - няма да разполагат със средствата за възстановяване стойността на билетите.

Изправени сме пред угрозата десетки организации да фалират, да изпаднат в несъстоятелност, и не само да не проведат пренасрочените събития и да не възстановят билетите на гражданите, но нещо повече - да се създаде огромен културен и социален вакуум, в който нито ще има кой да провежда големи културни събития с международна значимост, нито гражданите ще имат доверие да посещават такива занапред. Подобен социален и икномически проблем, бихме могли да приравним само с фалита не на една, а на всички банки на територията на страната.

Застраховките на нашите събития, направени в авторитетни застрахователни компании, не покриват щети, нанесени от форсмажорна ситуация, в каквато фактически сме поставени със споменатите управленски решения.

Още

Банов се разбра с асоциацията на киносалоните

Банов се разбра с киносалоните

Членовете на Сдружение "Сцена Музика" се обръщат към Вас с молба за социално-отговорно отношение към нашия бранш сега и занапред. Ние, както и целият останал свят, не сме наясно дали ситуацията с COVID-19 няма да ескалира.

Молим Ви да се вземат адекватни мерки, за да се предпази браншът от фактически фалити и ако се наложи - да се предоставят държавни субсидии за претърпените загуби, в следствие неадекватни административни решения на конкретни министри от кабинета. Нашите европейски колеги, с чиято работа ние съвсем основателно се сравняваме, ще получат адекватно правителствено обезщетение за много по-различна ситуация, свързана с COVID-19.

В настоящата ситуация, се обръщаме към Вас и с молба за официално изявление от страна на кабинета и Mинистъра на културата с оглед изясняване на ситуацията с отменените концерти и разсейване на създалото се съмнение у гражданите, че ние, като частни организации носим каквато и да е финансова отговорност за взетите от Кризисния щаб мерки.

Апелираме за среща с Министъра на културата, на която да бъдат обсъдени в делови порядък мерките за бранша. От своя страна, Ви даваме своето уверение, че ще продължим да работим усилено и отговорно за развитието на културата в България.

Ние апелираме към българската общественост и нашата многолюдна аудитория да подкрепи справедливите ни искания, за да продължим да работим в интерес на българските зрители."

С уважение,
Станислав Дражев
Председател на УС на Сдружение "Сцена музика"

 

Коментирай 17

Календар

Препоръчваме ви

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост, за да оживи на открито "Рилският пустинник", произведение, посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски

Суперзвездата Готие Капюсон с концерт и майсторски клас в София

Специален гост на концерта е големият холивудски композитор Дани Елфман

Людмил Ангелов посвещава рецитала си в "Европейски музикален фестивал" на своя учител Константин Станкович

Забележителният български пианист Людмил Ангелов ще вземе участие в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" с клавирния рецитал "Фантазии и сонати", който ще се състои на 2 октомври т.г. от 19:30 ч. в зала "България"

„Новините в джаза“ начело с Михаил Йосифов с концерти в Русе, Велико Търново и Стара Загора

И трите събития ще са на закрито от 19ч. В Русе ще ги видим в Зала Европа, Доходно здание, във Велико Търново врати отваря Театрален салон на Народно читалище "Надежда 1869", а в Стара Загора - Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Българска музика във всеки концерт от новия сезон на Радиосимфониците

Откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 6 октомври, петък, от 19.00 ч. в зала "България"

Любо Киров пее три поредни вечери в зала 1 на НДК

По думите им така кулминацията на турнето му, посетено от над 12 000 души, ще бъде в три последователни вечери в София пред още 10 000 души