Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиера на албума "Приятелство в записи"

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА

Премиера на албума "Приятелство в записи"

Красимир Гатев свири Панчо Владигеров, ще участват и трима млади пианисти

Красимир Гатев и Панчо Владигеров / Източник: Nu Impress

 На 18 февруари 2020 г. (вторник), от 18,00 часа, Фондация "Красимир Гатев", Къщата-музей "Панчо Владигеров" и Музикалната компания Gega New канят на премиера на албума "Приятелство в записи: Красимир Гатев свири Панчо Владигеров" в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в столицата - на бул. "Евлоги Георгиев" 94. Компактдискът ще бъде представен с концертно изпълнение на трима от най-талантливите млади български музиканти.

На запис ще прозвучат автентични записи на Красимир Гатев - два откъса от албума и началото на мащабната творба "Вариации върху песента "Горда Стара планина". Публиката ще чуе и част от интервю на блестящия пианист, в което той говори за музикалното приятелство с великия композитор.

Още

За първи път ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров

За първи път ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров

Албумът "Приятелство в записи" празнува два огромни таланта и дългото им музикално партньорство. Така издателите отбелязват 75-годишнината от рождението на Красимир Гатев и 120-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров.

"Красимир Гатев разпява инструмента до най-големите му възможности" - така музикалната критичка Олга Шурбанова описва дарбата на Красимир Гатев. "Щастлив съм, че клавирното ми творчество се реализира от интерпретатор с мащабите на Красимир Гатев", споделя Панчо Владигеров. Взискателният композитор определя деликатната интерпретация на пианиста Гатев като еталон за изпълнението на творбите му.

За публиката и за музикалните критици Красимир Гатев е поетът на пианото, който музицира красиво, вглъбено, емоционално. Той е единственият български пианист, получил признание на най-големите международни клавирни конкурси в света, сред които са "Маргарита Лонг" в Париж, "Кралица Елизабет" в Брюксел, "Ван Клайбърн" във Форт Уорт, в Хелзинки и в Монреал.

Още

"Европейски музикален фестивал" се открива с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

"Европейски музикален фестивал" се открива с концерт и изложба, посветени на Панчо Владигеров

Селекцията от произведения в албума проследява еволюцията и най-характерното във Владигеровия стил в продължение на повече от 60 години.

"Истински изпълнителски подвиг е изнасянето на капиталния цикъл "Вариации "Горда Стара планина". Тази творба изисква от изпълнителя много зрялост и майсторство. И трябва да се подчертае, че Красимир Гатев наистина притежава тези качества", пише след концертното изпълнение на произведението проф. Константин Ганев.

Владигеров посвещава на Гатев последните си два опуса - "Четири фрески", опус 69 (1977 г.) и "Три багатели", опус 70 (1978 г.). В албума са включени документалните записи от премиерата на творбите.

Красимир Гатев / Източник: Nu Impress

"За мен най-важна винаги е била самата музика. (...) Музиката се е превърнала в моя "първа природа" с течение на времето. Тя е съвършена хармония и чистота, както на чувства, така и на интелект. Нещо, което не би могло да бъде фалшифицирано", казва в едно от последните си интервюта пианистът.

Още

Най-ярките творби на Панчо Владигеров ще прозвучат на крепостта "Царевец"

Най-ярките творби на Панчо Владигеров ще прозвучат на крепостта "Царевец"

Тази всеотдайност го прави изключителен музикант и учител. През 2017 г. негови почитатели и ученици, както и млади изпълнители създават фондация "Красимир Гатев". За да може публиката да продължи да се възхищава и да съпреживява неговите прекрасни интерпретации, но и за да се издигат нагоре българската култура и образование", подчертава пианистката Симона Генкова, възпитаник на проф. Красимир Гатев. В първия й спомен от неговите изпълнения е и мълчанието след концерта.

"Беше истинска магия. Красимир Гатев беше много емоционален и харизматичен пианист. След такъв концерт човек дълго не може да проговори, да се откъсне от впечатленията", допълва Симона Генкова. 

Албумът "Приятелство в записи" е издаден от Музикалната компания "Gega New", съвместно с Фондация "Красимир Гатев" и Къщата-музей "Панчо Владигеров".

Още

Софийската филхармония отбелязва 120 години от рождението на Панчо Владигеров

Софийската филхармония отбелязва 120 години от рождението на Панчо Владигеров

В концерта, посветен на албума и на Красимир Гатев, ще участват младите пианисти Александър Лиалиос, Мария-Десислава Стойчева и Мила Михова. И тримата са сред най-добрите изпълнители на произведенията на Панчо Владигеров от новото поколение. Мария-Десислава Стойчева е носител на първа награда от Международния конкурс "Панчо Владигеров" през миналата година и е призната за млад музикант на годината. Александър Лиалиос, подобно на Красимир Гатев, е и преподавател в Националната музикална академия. Мила Михова е студентка в класа на проф. Мирослава Танева, но вече има няколко национални и международни награди.

Още

Софийската опера чества Панчо Владигеров с балета "Легенда за езерото"

Софийската опера чества Панчо Владигеров с балета "Легенда за езерото"

Още

Музикални шедьоври от Бърнстейн и Владигеров ще звучат в зала "България"

Музикални шедьоври от Бърнстейн и Владигеров ще звучат в зала "България"

Още

Светлин Русев записва Владигеров с Радиосимфониците

Светлин Русев записва Владигеров с Радиосимфониците

Още

Софийската филхармония с почит към Владигеров на музикалното „Варненско лято“

Софийската филхармония с почит към Владигеров на музикалното „Варненско лято“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Четирима италиански тенори пристигат в България за серия концерти

Лятното им турне "VIVA ITALIA" е под съпровода на Симфониета-Враца

Остават броени часове до най-мащабното музикално събитие и плажно парти на годината - фестивала Sunland by Exit

Exit reality. Enter Sunland е мотото на най-големия музикален фестивал в България за годината, който се очертава и като едно от най-мащабните партита в Европа. Представяме ви цялата полезна информация за предстоящото събитие.

Sofia Jazz Days започва с концерта на Мартин Марков Трио

Концертите ще започнат в 20:30 ч, вход - свободен.

Пловдивският виртуоз Виктор Василев се завърна от участие в международен конкурс в Италия

Възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив завоюва правото да участва в майсторски клас от проф. Нинг Кам, преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство

Софийската филхармония с концерт и изложба в Квадрат 500

Началото на 22 юли от 18:30 ч. поставя концертът на вокалния състав "Славяни", наречен с романтичното име "Любовен калейдоскоп"