Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина композиторът и радиоводещ Милен Панайотов

IN MEMORIAM

Почина композиторът и радиоводещ Милен Панайотов

Той бе водещ на две знакови предавания в програма „Христо Ботев“ – „Спонтанни инвенции“ и „Контемпо“

След кратко боледуване почина Милен Панайотов - композитор, автор и водещ на две знакови предавания в програма "Христо Ботев" - "Спонтанни инвенции" и "Контемпо", съобщиха от БНР.

"Милен беше човек с изключително чувство за хумор, изключителен професионалист, с много нестандартни подходи и идеи към всяко нещо, което приемаше да направи, с изключително отношение към музиката в много широк диапазон.", сподели колежката му Светлана Димитрова.

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио.

Завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В периода декември 2006 - февруари 2007 специализира композиция при проф. Марк Копитман в Йерусалимската академия за музика и танц.

От 1995 г. Милен Панайотов работи в програма "Христо Ботев" на БНР, където води предавания предимно за джаз и импровизирана музика ("Спонтанни инвенции", "Спонтанно и след полунощ"), но също така прави и обзорни предавания за музикалния живот ("Метроном"), портрети на музиканти ("Български изпълнители"), едночасови представяния на опери ("В джобен формат"), а до есента на 2000 г. е в екипа на предаването за съвременна и старинна музика "Контрапункт". От 2000 до 2011 г. е член на организаторския екип на международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO. От 2004 г. сътрудничи на руския джаз-портал Джаз.Ру и неговото електронно издание "Полный Джаз", в което отразява международните джазови фестивали "Варненско лято", "Джаз+", Скопския джазов фестивал, а също и публикува интервюта с големи съвременни джазови музиканти като Боян Зулфикарпашич, Жулиен Луро, Дейв Холанд, Паоло Фрезу. Публикува критики и рецензии и във в-к "Култура".

Като делегат на БНР Милен Панайотов взема участие в работата на Международната трибуна на композиторите под егидата на ЮНЕСКО (Париж 2002, Виена 2005); в срещите на различни групи на Еврорадио: на "Еврокласик ноктюрно" (Варшава 2004; София 2008; Истанбул 2011); на джазовите продуценти (Кьолн, 2008, Букурещ 2009), както и в сесиите на Международния радио-телевизионен университет (URTI) във Френското радио (Париж, 2008). Три от творбите на Милен Панайотов са представени на Международната трибуна на композитора на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО: "Da re diesis al mi bemolle" за две пиана (1996) "No Keys" за пиано (без да се свири по клавишите, 2003); и "Musica per archi senza percussione e celesta" (2007). На 13-ия фестивал на модерното изкуство "Два дни и две нощи нова музика", през април 2007 г. в Одеса, Украйна, Милен Панайотов и художничката Марианжела Анастасова представят своя мултимедиен проект "Знаци и звуци". На 24 април 2007 в зала "България" Софийските солисти под диригентството на Пламен Джуров осъществяват световната премиера на "Musica per archi senza percussione e celesta". През май същата година пиесата е записана за БНР от същите изпълнители. Сред изпълнителите на творбата са още Азербайджанският камерен оркестър, дир. Володимир Рунчак (4 декември 2010 г. Баку) и Оркестърът за съвременна музика "Губайдулина", дир. Бенямин Юсупов (21 октомври 2011 г. Казан).

На 3 ноември 2011 г. е световната премиера на "Гайшувир (оркестърът като гайда)" в изпълнение на Софийската филхармония, под палката на Мартин Пантелеев.

За своята работа като журналист и композитор Милен Панайотов получава награди и стипендии:

"Осма муза" за предаването "В джобен формат: операта "Марко Поло" от Тан Дун" (2003);

"Златен чадър" за предаването "В джобен формат: операта "Хензел и Гретел" от Енгелберт Хумпердинк" (13. международни медийни събития, Албена, 2006)

Стипендия на Бранденбургската музикална академия (Бранденбургски колоквиум за нова музика, Райнсберг, 1995)

Стипендия на Центъра за изкуства "Сорос" и Дармщатските курсове за нова музика (Дармщат, 1998)

Грант на Фондация "Валпараисо" за едномесечна резиденция (Мохакар, 2011).

Поклонението ще се състои в четвъртък, 13.01.2022 г. от 12 часа в Ритуална зала "Амбър" - кв. Орландовци, ул. "Кожарска" 2.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак