Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Павел Балев дирижира концерт с произведения на Владигеров, Големинов и Брукнер в зала „България“

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Павел Балев дирижира концерт с произведения на Владигеров, Големинов и Брукнер в зала „България“

Солист е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония - Албена Данаилова

Маестро Павел Балев (Източник: Софийска филхармония)

Още

Монументалната Симфония № 5 от Брукнер с Павел Балев и Софийската филхармония

Монументалната Симфония № 5 от Брукнер с Павел Балев и Софийската филхармония

На 28 юни в зала България почитателите на класическата музика ще се насладят на вълнуваща симфонична вечер с музиката на двама гениални български композитори Панчо Владигеров и Марин Големинов и един от най-ярките представители на немския романтизъм Антон Брукнер.

Солист в концерта, дирижиран от маестро Павел Балев, е концертмайсторът на Виенска филхармония Албена Данайлова. Събитието с участието на оркестъра на Държаван опера Варна е акцент в програмата на тазгодишното издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици".

Софийска филхармония

"За чуждите автори има кой да се грижи. За нашите трябва да се погрижим ние." - това е заветът на един от най-бележитите български диригенти Добрин Петков (1923-1987). В негова памет Марин Големинов написва "Ламенто за оркестър", с което ще бъде открит концерта.

Добрин Петков (Източник: Софийска филхармония)

Концерт за цигулка и оркестър №1 на Панчо Владигеров влиза в историята като първият български опус в жанра цигулков концерт. Отпечатан е през 1922 г. във виенското издателство "Универсал Едисион". Владигеров е едва 22 годишен, когато представя произведението като дипломна работа в майсторския клас на Академията за изкуства в Берлин.

Панчо Владигеров (Източник: Софийска филхармония)

Купи билет

Удивен от майсторството на младия композитор, известният цигулар проф. Густав Хавеман се наема да изпълни концерта с Берлинската филхармония на 5 март 1921 г. в "Бетовеновата зала", под диригентството на легендарния Фриц Райнер.

Творбите на Брукнер, един от най-големите симфоници на ХІХ век, и днес остават единица мярка за високия професионализъм на всеки диригент и оркестър. Във вечерта на 28 юни в зала България ще прозвучи неговата Симфония в ре минор №0.

Антон Брукнер (Източник: Софийска филхармония)

Още

Маестро Павел Балев: Не съм срещал досега публика, която да може да бъде излъгана и Слава Богу, че е така!

Маестро Павел Балев: Не съм срещал досега публика, която да може да бъде излъгана и Слава Богу, че е така!

"Познавам се отпреди с маестро Павел Балев, с когото имахме премиера в Германия - споделя Албена Данайлова по време на репетициите за концерта - Сблъскването с една симфонична творба на Панчо Владигеров, написана за цигулка и оркестър, както и с обигран диригентски жест, който събира нещата заедно, е вълнуващо. Да, развълнувана съм, защото съм на родна сцена и ми предстои среща с публиката."

Купи билет

Албена Данаилова е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония. Тя се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 година. От 2011 е водач на "Ensemble Wien". Безспорен талант и изключителен професионалист, освен като концертмайстор, Албена Данаилова има успешна кариера и като солист и камерен музикант. Свири на цигулка Страдивариус "Ex-Haemmerle" от колекцията на Австрийската Национална Банка.

Албена Данаилова (Източник: Софийска филхармония)

Световнопризнатият български диригент Павел Балев, който работи със звезди като Томас Хемпсън, Анне - Софи Мутер, Едита Груберова, Kрасимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Пьотр Бечала и Анна Нетребко Генерален музикален директор на оперните театри в Лимож, Франция и Нордхаузен в Германия, изтъкнатият творец е и Постоянен гост диригент на Държавна опера Варна от 2022 г.

Билети за Симфоничния концерт на 28 юни в Зала България може да закупите на касата на залата и в мрежата на Еventim.

Още

Александрина Пендачанска, Албена Данаилова и маестра Скапучи в "Divas in concert"

Александрина Пендачанска, Албена Данаилова и маестра Скапучи в "Divas in concert"

Още

Първата дама на Виенската филхармония Албена Данаилова - на "Европейски музикален фестивал" 2021

Първата дама на Виенската филхармония Албена Данаилова - на "Европейски музикален фестивал" 2021

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

КласикАрт и Георги Черкин представят "Виртуозни класически и филмови шедьоври"

В концерта на 10 юни ще се включат и млади таланти, с които са подготвили уникална програма

Светлин Русев ще свири Прокофиев в заключителния концерт на Радиосимфониците

На 9 юни от 19.00 часа в зала "България" виртуозният цигулар ще изпълни два шедьовъра от композитора - Първи и Втори концерт за цигулка и оркестър

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

Нов модул в музикалната конференция A to JazZ Talks поставя фокус към устойчива циркулация на артисти, интелигентно управление на ресурси и природосъобразни действия в индустрията

Елитен брас ансамбъл от Унгария гостува в края на пролетния "Европейски музикален фестивал"

Уникалният и впечатляващ звук на ансамбъла, съставен от 8 тромбонисти, ще огласи Аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" на 15 юни от 19:30 ч.

Английски Барок от династията на Тюдорите и след тях

Бароков концерт "Като росата на Розата" - очаквайте красотата и хармонията на епохата на 9 юни в пищната зала на Военния клуб в София, в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици"