Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пътищата на Вера Немирова към Вагнер

МУЗИКАЛНИ СРЕЩИ

Пътищата на Вера Немирова към Вагнер

Събитието е на 9 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна

Вера Немирова (Източник: Държавна опера Варна)

Още

Световнопризнатата българка Вера Немирова с номинация за режисьор

Световнопризнатата българка Вера Немирова с номинация за режисьор

Вера Немирова, едно от големите имена на съвременния оперен театър, постоянен гост-режисьор на Държавна опера Варна, ще представи на 9 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.

Пристрастието на режисьорката към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя многократно интерпретира на различни престижни сцени, превръщайки ги в музикални събития от световна величина.

"Колкото повече се занимавам с Вагнер, толкова по-близък ми става този истински революционер и визионер, толкова по-добре разбирам неговата необятна същност, неговата вселена", споделя Вера Немирова.

Държавна опера Варна

В творческата ѝ биография влизат 9 от общо 13-те опери на Вагнер, сред тях - "Танхойзер" във Франкфурт на Майн и Карлсруе, тетралогията "Пръстенът на нибелунга" във Франкфурт на Майн, "Валкюра" в Залцбургския фестивал и Пекин, "Тристан и Изолда" в Бон, "Лоенгрин" в Базел, "Летящият холандец" в Магдебург и Варна.

Варненската продукция на "Летящият холандец", с реж. Вера Немирова и диригент Светослав Борисов, която зрителите на тазгодишното издание на Опера в Летния театър могат да видят на 11 юли, ще бъде във фокуса на срещата.

Вера Немирова в работна сцена с Деян Вачков в "Летящият холандец" (Източник: Държавна опера Варна)

Специално внимание ще бъде обърнато на отделните етапи в творческия процес - от подбора на постановъчния и изпълнителски екип през анализа на заглавието и вникването в същността до логическата обосновка в изграждането на всеки образ.

Ще бъдат засегнати и теми, като умението на режисьора да артикулира, сглобява и подрежда отделните компоненти в общото енергийно цяло на постановката, мястото на нестандартните идеи и дигиталните технологии в контекста на съвременното оперно изкуство, рецепцията за Вагнер по света и в България и др.

Още

Виенската Щатсопера излъчва на живо "Дама Пика" на Вера Немирова

Виенската Щатсопера излъчва на живо "Дама Пика" на Вера Немирова

Открита за всякакви въпроси от публиката, Вера Немирова ще илюстрира своя разказ за пътищата си към Вагнер с мултимедийна презентация:
Модератор на срещата Виолета Тончева
Мултимедия Димитър Иванов
Съпътстващо събитие на Опера в Летния театър - Варна 2024.

Сцена от операта "Летящият холандец" (Източник: Държавна опера Варна)

Участниците в срещата с Вера Немирова получават бонус билет на цена от 20 лв. за "Летящият холандец" на 11 юли, 21.00, Опера в Летния театър.

Още

"Летящият холандец" с премиера на "Варненско лято"

"Летящият холандец" с премиера на "Варненско лято"

Още

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Музеят на Вагнер в Байройт показва за първи път оригиналната партитура на "Летящият холандец"

Още

"Летящият холандец" закрива днес Вагнеровия фестивал на Софийската опера

"Летящият холандец" закрива днес Вагнеровия фестивал на Софийската опера

Още

Софийската опера представя "Валкюра" от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

Софийската опера представя "Валкюра" от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Челистът Константин Хайндрих: Алегра е един от най-изящните фестивали, посветени на класическата музика

В рамките на десетото издание на фестивала той участва в концертите на 17 и 18 юли във Военния клуб. Първият с акцент върху произведения на Моцарт и Брух, а вторият - Хайдн и Чайковски

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Феноменалният Джейкъб Колиър грабна сърцата на българската публика в зала 1 на НДК и я зареди с енергията, светлина и музика от душа

29-годишният носител на 6 награди "Грами" сбъдна мечтата си да пее на една сцена и със световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове" и заедно записаха и две песни в София за deluxe версията на последния му албум

Албена Данаилова, Румен Цветков и Александър Сомов изнесоха концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Те свириха в залата на Градската художествена галерия, която бе препълнена с публика

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков