Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Оркестърът на Класик ФМ радио започва юбилейните си концерти с музика от Моцарт

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Оркестърът на Класик ФМ радио започва юбилейните си концерти с музика от Моцарт

Концертът на Мила Георгиева и Максим Ешкенази е на 19 април от 19:30 ч. в зала "България".

2021 г. Мила Георгиева и Максим Ешкенази (Източник: Кантус Фирмус)

Четири дни ни делят от старта на тазгодишния "Европейски музикален фестивал", който се организира за 22-ра поредна година от агенция "Кантус Фирмус".

Оркестърът на Класик ФМ радио и артистите Мила Георгиева и Максим Ешкенази вече започнаха репетициите за концерта на 19 април от 19:30 ч. в зала "България".

Кантус Фирмус

Форумът се открива с програма от творби на Волфганг Амадеус Моцарт, а за публиката ще има и специална изненада, свързана с 20-годишния юбилей на състава, която ще бъде поднесена от Васил Димитров, диригент и изпълнителен директор на "Кантус Фирмус".

Още

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

Мила Георгиева и Максим Ешкенази откриват тазгодишния "Европейски музикален фестивал"

"С голямо удоволствие очаквам концерта", не скри вълнението си Мила Георгиева в интервю за Classic FM радио по повод събитието. "Навсякъде по света е истинско постижение за един оркестър да оцелее толкова много години! Много ценя това, че съставът се развива през годините и когато свиря с него, усещам по-големия интерес и желание на оркестрантите. Това създава уникална атмосфера", допълва още именитата цигуларка.

Оркестърът на Classic FM радио (Източник: Кантус Фирмус)

"Европейски музикален фестивал" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и ще се проведе от април до ноември т.г. с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд "Култура" и Столичната община. В програмата на фестивала са планирани 13 основни събития с гостуване на артисти от Полша, Чехия, Великобритания, Сърбия, Австрия, Португалия и САЩ. Билетите за откриването са в продажба на касата в зала "България" и онлайн. Партньор за концерта е и Софийската филхармония.

2019 г. Мила Георгиева и Максим Ешкенази

За Мила Георгиева музиката на Моцарт е "универсална, божествена и безкрайна". Чаровната изпълнителка започва да свири моцартовите концерти за цигулка още като дете и един от първите, до които се докосва, е Третият концерт. По-късно в кариерата си е изпълнявала на сцена най-вече следващите два концерта - №4 и №5. За предстоящата си изява тя се връща към детските спомени, но преоткрива Третия концерт с нова емоция. "Той е едно истинско бижу, толкова изчистен и гениален! Направо се влюбих в него", споделя Мила.

А според диригента Максим Ешкенази, "Моцартова програма се прави най-трудно, защото музиката сякаш е прозрачна и дори най-малкото отклонение от абсолютното се забелязва!"

Още

Максим Ешкенази дирижира 6-та симфония от Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ радио

Максим Ешкенази дирижира 6-та симфония от Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ радио

Максим Ешкенази с нетърпение очаква срещата на сцената с Мила Георгиева. За него тя е един от най-желаните солисти през последните няколко години. "Тя е една вселена - умее да обмисля всеки детайл, а на сцената се отдава на емоцията", възхищава се диригентът. Той е очарован и от красотата на нейния звук, създаден с изключителната цигулка, на която Мила свири - Страдивариус от 1703 година.

А Мила Георгиева определя съвместната работа с Максим така: "свобода, подкрепа и разбиране - всичко хубаво, което един солист може да очаква от диригента".

През 2021 година двамата изнесоха поредица от съвместни концерти в столицата и страната, а един от най-запомнящите се бе в предишното издание на "Европейски музикален фестивал" с "Годишните времена" от Вивалди и Пиацола. Музикантите се познават още от тийнейджърските си години в Националното музикално училище "Л. Пипков", където са учили по едно и също време, но първата им обща сценична изява беше през 2019 г. и оттогава те не спират да свиря заедно.

2019 г. Мила Георгиева и Максим Ешкенази

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция "Кантус Фирмус" с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България и НФ "Култура".

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" на Европейската фестивална асоциация.

Още

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Танго и класика в първия общ концерт на Мила Георгиева и Максим Ешкенази

Още

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Мила Георгиева, Максим Ешкенази и Георги Черкин гостуват през есента на "Европейски музикален фестивал" - Пловдив

Още

Мила Георгиева свири Брамс в "Музика за всички"

Мила Георгиева свири Брамс в "Музика за всички"

Още

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

Виртуозната Мила Георгиева представя творби от Чайковски, Моцарт, Брамс и Христосков

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор "Петко Стайнов" - Казанлък с награди от Международния музикален фестивал "Микеланджело Буонароти"във Флоренция

От Ню Йорк в София: Съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events

Caliberty са специални гости на концерта на Брус Дикинсън в София

Легендарният изпълнител ще представи новия си солов албум The Mandrake Project на 16 юли на Арена София, Столичен Колодрум

Гала на българската култура и музика във Виена

Концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева "Изкуството продължава да живее" и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация "Заедно в час", чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

За първи път от 2005 г. насам "Ла Скала" ще има италиански директор

Mладият чешки пианист Матиаш Новак ще има концерт в София на 25 април

Ще звучат творби от Бедржих Сметана, Леош Яначек, Йозеф Сук и Антонин Дворжак