Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Царският дворец отваря врати за първия музикален фестивал за млади дарования

МЛАДИ ТАЛАНТИ

Царският дворец отваря врати за първия музикален фестивал за млади дарования

Концепцията на маестро Йордан Камджалов е да представя млади, изявени артисти, които вече са част от културното бъдеще на България

Източник: Фондация "Йордан Камджалов"

Една мечта се сбъдва в Царския Дворец "Врана" на знаковата дата 22 септември, когато е националният ни празник.

Още

Пианистката Пламена Мангова между Варна и зала “Гаво” в Париж

Пианистката Пламена Мангова между Варна и зала “Гаво” в Париж

Мечтата се осъществява след 12 години работа на фондация "Йордан Камджалов", която подпомага развитието и укрепването на млади музикални дарования, съобщиха организаторите на културното събитие. То ще завладява публиката в Царския дворец три дни, както се разказва в приказките. Датите са 22, 23 и 24 септември.

В празничните дни се провежда първият музикален фестивал "Стремеж" с артистичен директор Йордан Камджалов. Изключителни млади виртуози са станали неразделна част от историята на културната му фондация - това са Виктория Василенко (пиано), Атанас Маринов (кларинет), Лора Маркова (цигулка), София Чернишкова (пиано) и Емануил Иванов. Те имат възможност да покажат в пълен блясък своите вече международно признати качества със самостоятелни рецитали.

"Стремежът е нещо, което няма край и е подхранвано точно от разбирането, че в България расте нещо уникално и винаги е расло, независимо колко са брутални и ужасни условията и как от най-голямата тиня може да израстнат най-великолепните водни лилии. Това е въпрос на условия. И точно на този празник - на Независимостта на България, имаме нужда толкова много от това нещо, може би повече от всякога", споделя идеите си маестро Йордан Камджалов пред БНТ.

"Искаме да показваме всяка година независими, мощни български творци, които и в национален, и в международен план имат забележителни постижения. 

Диригентът е възхитен от българския дух и талант, от силата и качествата на нашите дарования, защото, както казва той, "Никой не може да спре стремежа за създаване на красота".

Още

15-годишната Диана Чаушева е големият победител в конкурса „Концертино Прага“

15-годишната Диана Чаушева е големият победител в конкурса „Концертино Прага“

Българският човешки ресурс е покъртително велик. Всеки, който може да прогледне за това нещо, ще може да работи за спасението на България. Трябва да се издигне в култ способният, работливият човек", призовава Камджалов, докато говори за фестивала "Стремеж".

Музикалното събитие се реализира благодарение на огромното доверие и единомислие на партньорите на фестивала от Фонд за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Иоанна" и неговия директор доц. д-р Ивайло Шалафов, и специално на Симеон Сакскобургготски - Негово Величество Цар Симеон II , които за първи път отварят залите на Царски Дворец "Врана", за да може този бутиков фестивал да има своя изключителен дом.

"Искам да благодаря за невероятното гостоприемство на Двореца. Това, което се случва е уникално: някой да даде дома си и вътре да се случва красота, музика, история, бъдеще, стремеж, надежда...", каза още маестро Йордан Камджалов.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

22.09.2022

Солов рецитал на Атанас Маринов - кларинет (Швейцария).

В програмата творби от: Шуман, Росини, Дебюси, Бизе

23.09.2022

Солов рецитал на Лора Маркова - цигулка (Германия).

В програмата творби от: Бах, Сен-Санс, Григ, Паганини

24.09.2022

Солов рецитал на Емануил Иванов - пиано (Великобритания).

В програмата творби от: Бузони - Бах, Бетовен, Лист.

Източник: Фондация "Йордан Камджалов"

Виктория Василенко

Изключителната Виктория Василенко печели конкурса за лауреати на фондация "Йордан Камджалов" през 2011 година, а 11 години по-късно вече е хоноруван преподавател в НМА и "доктор по музикознание и музикално изкуство". Дипломата й на доктор по музика от колежа "Кралица Елизабет" носи подписа на кралица Паула, по информация на нациналния дарителски фонд "13 века България".

Още

Реквием от Верди под палката на световнопризнатия маестро Густав Кун

Реквием от Верди под палката на световнопризнатия маестро Густав Кун

Виктория Василенко завършва Национално Музикално Училище "Любомир Пипков", София в класа по пиано на Антонина Бонева (1999-2003) и проф. Стела Димитрова- Майсторова (2003-2011). Получава Бакалавърска степен към факултет "Музика" на Нов Български Университет. Паралелно с това завършва музикалния колеж "Кралица София", Мадрид при проф. Дмитрий Башкиров и клавирната академия "Лаго ди Комо", Италия. През 2021 г. завършва специализация в музикалния колеж "Кралица Елизабет", Ватерло (Белгия) в класа на проф. Луи Лорти и Аведис Коюмджиан.

През юни 2019 завършва магистърска степен в Брюкселската Музикална Академия при проф. Боян Воденичаров. От 2020 г. е хоноруван преподавател в клавирна катедра към ИФ и докторант в НМА "Панчо Владигеров". През 2021 г. получава научната и образователна степен "Доктор по музикознание и музикално изкуство" с първия по мащабност труд на тема "Клавирните транскрипции по балети от руски композитори на Михаил Плетньов - аспекти на интерпретацията".

Още

 Съзвездие от китаристи на тазгодишното издание на GuitArt фестивал в Пловдив

Съзвездие от китаристи на тазгодишното издание на GuitArt фестивал в Пловдив

От юли 2019 е гост-преподавател по пиано и камерна музика на лятната музикална академия и фестивал "Музика Мунди" във Ватерло, Белгия.

Носител на "Кристална Лира" за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. Номинирана за млад музикант на годината през 2009 г. През януари 2009 г. става Лауреат на Голямата награда на фондация "Д.Бербатов" за върхови постижения в областта на изкуствата. Стипендиант на фонадия за млади таланти "Йордан Камджалов", "1000 стипендии", "Американска фондация за България", "Св. Св. Кирил и Методи".

През периода 2016/2018 г. Виктория става носител на първа награда на международния конкурс "Джордже Енеску" (Букурещ, Румъния), победител на клавирния конкурс-фестивал "Музикални четвъртъци" (Женева, Швейцария) и носител на престижната награда "Златен век" за млад музикант, с принос към културата и изкуството в България. През 2020 г. е удостоена със "Златно перо" и става носител на голямата награда на дарителски фонд "13 века България".

През 2022 г. става част от организацията и президент на журито на първия конкурс и академия за пианисти "ProPiano" в Санто Доминго, Доминиканска република.

Снимка: Личен архив

Атанас Маринов

Атанас Маринов (кларинет) e роден в София и произлиза от семейство на музиканти. Неговото музикално развитие започва на 13-годишна възраст, когато среща своя първи учител проф. Сава Димитров. Завършва НМУ "Любомир Пипков" в неговия клас по кларинет. През 2011 година завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Димитър Димитров. Завършва и Музикалната косерватория в Лозана (Швейцария) в класа по кларинет на Фредерик Рапин, а през 2017 завършва специализация като солист в Цюрих, в класа по кларинет на Фабио ди Казола.

Още

 Пловдив празнува 30 години от създаването на емблематичната група "Остава"

Пловдив празнува 30 години от създаването на емблематичната група "Остава"

По време на обучението си в Швейцария взима участие в майсторски класове при Майкъл Колинс, Роман Гийо, Карл Лайстер, Димитрий Расул Кареев, Милан Рериха, Хари Меки, Никола Балдеру Габор Варга и др. През 2015 е избран лично от директора на консерваторията в Лозана за солист на оркестъра на консерваторията на престижния фестивал "Forum Walis". Там представя за първи път пиесата за кларинет и оркестър "Stimmenauszug", композирана от швейцарския композитор Javier Hagens. Като солист и камерен изпълнител Атанас Маринов се изявява на множество престижни европейски фестивали като Zermatt Musik Festival, Pully Clasique, Cully Clasique, Verbier Fesival, Eurochestries, Tibor Varga, Forum Walis, Софийски солисти и др.

Още

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в зала "България"

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 30 септември в зала "България"

Атанас Маринов е лауреат на редица международни конкурси, между които Международен конкурс "Млади виртоузи" (София), Шести международен конкурс за Немска и Австрийска музика (Бургас), Международен конкурс "Музика и танци" (Пловдив), Международен конкурс "Ilija Nikolovski - Luj" (Скопие), Международен конкурс "Музиката и Земята" (София), Международен конкурс "Riddes" (Швейцария), Austrian Soloist (Виена), Международен конкурс Grand Prize Virtuosos - London, след който е поканен от комисията за участие в концерт на лауреатите в Royal Albert Hall, една от най престижните зали в Европа.

През 2017 година Атанас Маринов става член на музикална агенция и фондация Swiss Young Talent - Basel. Лауреат на конкурсите за таланти на фондации като Фондация "Йордан Камджалов" (България) и "Константин и Зиновия Кацарови" (Швейцария). Като оркестров музикант Атанас Маринов има изяви като соло кларинет с Младежкия Оркестър на Цюрих, Младежкия Оркестър Тургау, Фестивалния Оркестър Бил Биен и Генезис Оркестра. През 2019 печели конкурс като соло кларинет към Филхармония Даежон (Южна Корея), с който е ангажиран за две години. След него подписва договор за соло рецитали и камерни концерти из цяла Европа с престижната музикална агенция Acasa live.

Източник: Фондация "Йордан Камджалов"

Лора Маркова

На 23 септември в Царския Дворец Врана ще звучат произведения на Бах, Сен-Санс, Григ и Паганини в изпълнение на Лора Маркова.

Тя е родена в София и започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в класа на Благородна Танева в НМУ "Любомир Пипков". Лауреат е на редица награди от национални конкурси, по значимите от коита са първите награди от конкурсите "Млади виртуози"2013, "Добрин Петков"2013 "Недялка Симеонова" 2014, и "Гран При" от конкурсите "Музиката и земята"2018 "Надежди, майстори и таланти"2019, "Асен Диамандиев" 2020, "Недялка Симеонова"2021. Международните и отличия и призови награди са от конкурсите "Андреа Постакини" 2014 и "Пиколо Виолино", Италия 2014 "Антон Рубинщайн", Германия 2017 "Одеса", Украйна 2018, "Концертино Прага", Чехия 2019.

Още

Рейналдо Дроз с първа награда на XII оперен конкурс "Анита Черкуети" в Италия

Рейналдо Дроз с първа награда на XII оперен конкурс "Анита Черкуети" в Италия

През 2020 г. получава първа награда от международния конкурс "Леонид Коган" , Брюксел, а през 2021-а става лауреат на първа награда от престижния конкурс за цигулари "Тибор Варга Джуниър" в Швейцария, което и дава възможност за многобройни концертни изяви и покана за рецитали в Базел и Женева от Швейцарската продуцентска агенция "AMG Rising Stars".

През 2020 г. предаването Алегро Виваче на БНР присъжда на Лора специалната награда за млад талант на името на "Олга Камбурова" , а през 2021 е номинирана за "Млад музикант на 2020". Лора е лауреат и на голямата награда за "Полет в изкуството" на фондация "Стоян Камбарев" за 2020г.

Соловите и изяви във фестивали и концерти включват: "Дни на България" във Франкфурт, "Музика мунди", Брюксел, "Съкровища от България", Карнеги Хол, Ню Йорк, и други във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия и работи с диригентите Доменико Масон, Джанкарло Гуарино, Леонид Кербел, Марек Шедиви, Александър Гордън и др.

Още

Маестро Найден Тодоров ще представи творби на Шуман и Менделсон с Плевенската филхармония

Маестро Найден Тодоров ще представи творби на Шуман и Менделсон с Плевенската филхармония

В България концертира като солист на Плевенска Филхармония, Класик ФМ Оркестър, "Симфониета "София", Видинска Филхармония, Симфониета Шумен, Симфониета Враца и др. в сътрудничество с диригенти като Емил Табаков, Григор Паликаров, Йордан Камджалов, Максим Ешкенази, Павел Златаров, Цанислав Петков, Калина Василева.

Лора се изявява активно и като камерен музикант. В дуо със Сион Найман (виолончело) са носители на специална награда "Бохуслав Мартину" от международния конкурс "Концертино Прага", Чехия 2021, първа награда от международния конкурс "Музиката и земята", София 2021 и първа награда от националния радио конкурс "Кантус Фирмус", 2021.

Участвала е в майсторски класове и академии на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг, проф.Леонид Кербел, проф.Захар Брон, проф. Иври Гитлис, проф. Павел Верников, проф. Светлана Макарова, Райнер Шмид, Борис Гарлицки, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева и др.

Стипендиант е на Фондация "Йордан Камджалов", Министерство на културата на РБ.

Стипендиант е на Леонидас Кавакос и Dakk App за 2021 г.

От 2022 г. Лора продължава образованието си като студент в Музикалната академия "Ханс Айслер", Берлин в класа на професор Коля Блахер.

Източник: Фондация "Йордан Камджалов"

София Чернишкова

На 23 септември, заедно с Лора Маркова на пианото, ще се изяви и още един млад талант - София Чернишкова.

Тя е родена на 23.02.2002 г. в София. Завършва НМУ ''Л. Пипков'' в класа по пиано на Емилия Канева. В момента е студентка в НМА "Проф.Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф.д-р Борислава Танева. На 8 години печели своя първи клавирен конкурс. Лауреат е на многобройни национални и международни конкурси, сред които: "Premio Accademia" - Рим, Италия; "Млади Виртуози" - София; "Панчо Владигеров" - Шумен; "Солинария"; "Piano talents" - Милано, Италия; "Epta" - Осиек, Хърватия; "Città di Barletta"- Барлета, Италия; "From Bach to Jazz" - Атина, Гърция.

София свири на множество концерти, сред които Официалната церемония по повод Деня на народните будители с участието на Президента на Република България Румен Радев и концертите на Шопеновото общество.

Още

Млади таланти импровизираха с любими джаз музиканти

Млади таланти импровизираха с любими джаз музиканти

През октомври 2020г. София прави дебют като солист на Симфониета - Враца с изпълнението си на Втория клавирен концерт от Бетовен. През годините участвa във фестивали в България, Италия и Швейцария. Посещавала е майсторски класове на известни български и чуждестранни пианисти, сред които: проф.Людмил Ангелов, проф.Иво Калчев, проф. Емма Тахмизян, проф. Катя Попова-Зидрон (Полша), Антонио ди Кристофано(Италия). През лятото на 2019г. взима участие във фестивала в гр.Ловере(Италия),където работи с Филип Раскин(Белгия) и проф.Виченцо Балцани(Италия).

През март 2022 г. изнася рецитал заедно с цигуларката Лора Маркова в Stadcasino Basel, Швейцария. Лятото на 2022 г. София участва във фестивалите "Accademia Umbria Classica" - Фолиньо, Италия, "Festival Ljubljana" - Словения и "Allegro vivo" - Хорн, Австрия, където работи с проф. Лиля Зилберщайн, проф. Епифанио Комис, Агате Леймони и Микеле Росети.

Източник: Фондация "Йордан Камджалов"

Емануил Иванов

Емануил Иванов привлече вниманието на международната музикална общност след блестящия му успех - Първа награда на международния конкурс за пианисти "Феручо Бузони" през 2019 в Италия. Това постижение на 20-годишния музикант беше последвано от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света, пише за него в сайта на Софийска филхармония.

Още

Изявени артисти и млади таланти заедно отбелязват празника на София

Изявени артисти и млади таланти заедно отбелязват празника на София

Роден през 1998 г. в град Пазарджик, Емануил Иванов от ранна възраст проявява силен интерес и любов към музиката. В детството му изключително влияние върху музикалното му възпитание има симфоничната музика и особено Густав Малер. Започва уроци по пиано на около седемгодишна възраст при Галина Даскалова в родния си град. Завършва езиковата гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. Учи пиано при проф. Атанас Куртев от 2013 до 2018. В момента е студент с пълна стипендия в Кралската консерватория в Бирмингам под ръководството на Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Участвал е в майсторски класове на Людмил Ангелов, Евгени Божанов, Дмитри Башкиров, Владимир Овчинников, Мишел Беров, Дмитри Алексеев, Анджей Яшински, Павел Егоров, Питър Донохоу и др.

Емануил Иванов е носител на награди в престижни международин конкурси като "Алесандро Казагранде", "Скрябин-Рахманинов", "Павел Серебряков", "Лист-Барток", "Млади виртуози", "Дину Липати" и др.

Още

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" представят млади изпълнители на Sofia Summer Fest

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" представят млади изпълнители на Sofia Summer Fest

Свързан с отличието му на конкурса "Феручо Бузони" е соловият рецитал през февруари 2021, който Емануил Иванов изнесе в разгара на пандемията Covid-19 в миланската "Ла Скала". В едночасовия концерт, без публика, предаван на живо онлайн, младият пианист изпълни "Фантазия" от Бузони по тема на Бах, клавирния цикъл "Огледала" от Равел и Соната № 5 от Скрябин. Коментарите, изписани от стотици меломани в интернет, бяха заслужени суперлативи.

Емануил Иванов участва в много фестивали в България, а също така има солови рецитали във Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия.

През концертния сезон 2021/2022 му предстоят престижни изяви по света, включително в прочутата зала "Херкулес" в Мюнхен и Голямата зала на Филхармонията на Санкт Петербург.

Още

Софийската филхармония ще свири в голямата зала на Берлинската филхармония

Софийската филхармония ще свири в голямата зала на Берлинската филхармония

Още

Световноизвестният цигулар Александър Марков идва на "Варненско лято" с Държавния симфоничен оркестър на Истанбул на 13 септември

Световноизвестният цигулар Александър Марков идва на "Варненско лято" с Държавния симфоничен оркестър на Истанбул на 13 септември

Още

Виенските симфоници пристигнаха в Пловдив

Виенските симфоници пристигнаха в Пловдив

Още

Даниел Гарсия Трио - един от най-изразителните гласове на съвременната испанска сцена ще свири в София

Даниел Гарсия Трио - един от най-изразителните гласове на съвременната испанска сцена ще свири в София

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Йордан Камджалов с мащабната GROßE MESSE на Брукнер в Зала "България"

Музикалното събитие е на 22 февруари 2022 г. от 19:30 ч.

МУЗИКАУТОР писа до над 80 театъра, културни домове и ателиета за задължението да лицензират музиката в постановките си

"България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите", заяви изпълнителният директор Иван Димитров

Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената с уникалната продукция "Палячи"

Операта от Руджеро Леонкавало ще е под купола на Академичен цирк "Балкански" на 27 април в София

"Фламенко трибют на Пат Матини" с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

В рамките на 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София