Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Музика без граници" - непознати произведения от световната музикална съкровищница

КАМЕРНИ КОНЦЕРТИ

"Музика без граници" - непознати произведения от световната музикална съкровищница

От 5 февруари до 13 май бутиковата поредица от 7 концерта ще бъде представена в Камерна зала "България", съвместно от Софийската филхармония и Държавна опера-Стара Загора

Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят "Winterreise/Зимен път" по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер на 5 февруари от 19.00 часа в Камерна зала "България"(Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

От 5 февруари до 13 май бутиковата поредица от 7 концерта ще бъде представена в Камерна зала "България", съвместно от Софийската филхармония и Държавна опера-Стара Загора.

Форматът на камерните концерти "Музика без граници" се превърна в "запазена марка" на Държавна опера-Стара Загора.

През творческия сезон 2020/2021 се роди идеята за създаването на специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят на публиката изненадващи приятни срещи с рядко изпълнявани или напълно непознати произведения от световната музикална съкровищница.

Премиерите на камерните концерти се състояха през 2021 година на сцената на Старозагорската опера. Всеки един от тези концерти е със своето светло послание и е белязан от авторския почерк и естетика на своите създатели.

Купи билет

От 5 февруари до 13 май бутиковата поредица от 7 концерта ще бъде представена в дома на камерната музика - Камерна зала "България", съвместно от Софийската филхармония и Държавна опера-Стара Загора.

В този цикъл - като автори и изпълнители, ще се изявят на софийска сцена великолепните солисти на Старозагорската опера - Ивайло Джуров в осмисления и дълго подготвян "Зимен път" на Шуберт на 5 февруари, Ивайло Михайлов в "Песните на Пучини" на 12 март, Русалина Мочукова в концерта с предизвикателното заглавие "Мразя музиката..., но обичам да пея" на 26 март, Яница Нешева и Петя Петрова в "Барокови картини" на 2 април, Емилия Иванова в "Копнеж" - на 16 април, Даниела Дякова в "Пътищата на любовта" - на 13 май.

Световното мецосопрано Мариана Пенчева избра да направи премиерата на своя концерт с искрящото заглавие "Слънце и любов" на старозагорска сцена, а на 3 май ще го представи и пред софийската публика. В изисканите музикално-поетични проекти участват още пианистите Деница Петрова, Василена Атанасова, Мануела Манолова, кларинетистът Фернандо Фернандес, челистката Анна Михайлова, диригентът Виктор Крумов и камерен оркестър, както и актьорите Светла Петрова, Биляна Райнова, Пламен Манасиев, поетът Йордан Пеев, Лили Друмева и др.

Басът Ивайло Джуров в "ЗИМЕН ПЪТ" на Франц Шуберт на 5 февруари:

Купи билет

Първият концерт от цикъла "Музика без граници" ще се състои на 5 февруари, събота, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала "България". Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика - "Winterreise/Зимен път" по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.

Сюжетът е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

"Безразсъден съм в желанието, през пустиня да съм сам..."

С тези думи скитникът преплита копнежа в себе си, със стремежа към безусловна свобода. Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път, ни завещават, опусът на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата!

"За мен във всяка от песните синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне до край, до дълбоки емоционални хоризонти. Щастлив съм сега, че имам възможността да изпълня цялостно този цикъл и да го представя на публиката след Стара Загора и в София, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!" - споделя Ивайло Джуров, който е и автор на превода на стиховете на Мюлер, които ще бъдат на разположение на зрителите със субтитри.

Басът Ивайло Джуров (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

ИВАЙЛО ДЖУРОВ е роден в Русе.Започва да свири на пиано на шест годишна възраст, а по- късно и на контрабас.На шестнадесет години е първия му досег до класическото пеене.Ако има нещо, което слага траен отпечатък върху музикалното му и емоционално усещане, то това е камерният жанр.Може би и за това пътят му го отвежда до Кралската консерватория в гр. Хага- Холандия.

Купи билет

Още на седемнадесет години там изучава камерно пеене и немска фонетика при доц.Рина Корнелисенс.Черпи опит и вдъхновение от Дитрих Фишер Дискау, с когото се среща на майсторски клас през 1995г. във Виена. Именно той е причината още тогава да се запознае с някои песни от цикъла "Зимен път" на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт. 26 години след тази среща Ивайло Джуров е развълнуван и готов да представи пред софийската публика това музикално-поетично пътешествие.

Пианистката Деница Петрова (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

ДЕНИЦА ПЕТРОВА е родена в Стара Загора в артистично семейство, започва да свири на пиано от 5- годишна възраст. През 1996 г. завършва средното музикално училище "Христина Морфова", а през 2002 г. и Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив при проф. Роксана Богданова.

Съпровождала е изпълнения на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и много други.

Достъпът до концертите в зала "България" става само с валиден Зелен сертификат или отрицателен тест за коронавирус с валидност 72 часа за PCR тестовете и 48 часа за антигенните.

Купи билет

Билети за концертите са налични на касата на зала "България", онлайн и в мрежата на Ивентим.

Цени на билетите:15 лв.
Специална цена за пенсионери - 12 лв.
За ученици и студенти от НМУ и НМА - 5 лв.

Още

Виенската Щатсопера излъчва на живо "Дама Пика" на Вера Немирова

Виенската Щатсопера излъчва на живо "Дама Пика" на Вера Немирова

Още

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Софийската опера посвещава "Риголето" на паметта на маестро Борислав Иванов

Още

Интимно с музиката

Интимно с музиката

Още

Колумбийският тенор Хулиан Ксенау и "Виена танго квинтет" ще гостуват за първи път у нас

Колумбийският тенор Хулиан Ксенау и "Виена танго квинтет" ще гостуват за първи път у нас

Още

Чешкото мецосопрано Естер Павлу идва като Пепеляшка  в Софийската опера

Чешкото мецосопрано Естер Павлу идва като Пепеляшка в Софийската опера

Още

Александър Мутафчийски прави прочит на "Веселата вдовица" за своя 50-годишен юбилей

Александър Мутафчийски прави прочит на "Веселата вдовица" за своя 50-годишен юбилей

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт

С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта "Гъска"

Събитието за деца и родители ще се проведе на 1 октомври от 11:00 ч. в Софийска градска художествена галерия