Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мецосопраното Камелия Кадер прославя България

ПРИМЕРИ ЗА ГОРДОСТ

Мецосопраното Камелия Кадер прославя България

Тя е завършила НБУ, живее в Лондон, а пее на десетки световни оперни сцени

Камелия Кадер е родена в София. Завършила е пеене в Нов български университет, в класа на проф.Руско Русков. За една година е солистка на Старозагорската опера. През 2001 г. специализира в Италия, в Accademia di Arte Lirica di Osimo, под ръководството на Sergio Segalini, William Matteuzzi и Райна Кабаиванска.

Впоследствие става стипендиант на академията, в класа на баритона Renato Bruson. Носител е на много национални и международни конкурси: Първа награда от оперния конкурс "Цветана Дякович", призове от конкурсите "Concorso Lirico Internazionale Trofeo La Fenice", "Concorso Lirico Internazionale Citta di Alcamo", "Concorso Lirico Internazionale Franco Alfano", носител е на наградата "Григор Пърличев".

Участва в няколко мастер класа: на Magda Olivero, Montserrat Caballé и Gustav Kuhn, който я кани да изпее "Petit Messa Solennelle" на Росини в Tirolfestspiele di Gutersloh, Австрия.

Пяла е на сцената на много оперни театри по света: Maggio Musicale Fiorentino Firenze, Carlo Felice Genova,Teatro Massimo Catania, La Fenice Венеция, Teatro Verdi Пиза, Teatro Pavaroti Модена, Opera Montpellier, Comunale Болоня, Teatro Dante Alighieri Равена, Teatro Camoe Лисабон, Teatro Rivoli Порто и мн. др. Буквално допреди дни певицата бе за кратко в България и сподели пред Impressio:

Камелия Кадер прославя България

"Дебютирах на 18 години в Благоевградската опера - играх Марселина в "Le Nozze di Figaro" на Моцарт. Оттогава насам изтече много вода. Зад гърба си имам над 30 роли: принцеса Еболи в "Дон Карлос", Сузуки в "Мадам Бътерфлай" на Пучини, Магдалена в "Риголето" на Верди, мадам Роза в "Il Campanello" на Доницети и мн. др.

Работила съм със световноизвестните диригенти и режисьори като Gustav Kuhn, Fabrizio Maria Carminati, Stefano Ranzani, Rani Calderon, Fabio Luisi, Gian Luigi Gelmetti, Johnatan Webb, Jean Louis Grinda, Alessio Pizzech, Massimo Mazzeo и др. Пътувам постоянно, защото получавам покани от различни оперни театри.

Говоря перфектно няколко езика, а когато ми взимат интервюта в Италия, заради визията ми не вярват, че съм българка. Според тях съм "тяхна южнячка". А "екзотичната" ми визия, е плод на това, че баща ми е египтянин. Майка ми има руско потекло, но е родена в България. И моето детство е преминало в България, получих най-доброто образование в България и навсякъде по света се представям за българка!..", казва Камелия Кадер.

Защо това признание ни изпълва с гордост, можете да се убедите и сами, от видео откъса с изпълнение на Камелия Кадер тук:

 

Eми Мариянска

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Милиони посетители на Kennedy Space Center слушат музиката на българка

Композиторката Пенка Кунева е холивудска знаменитост

Премиера на „Sunset Boulevard“ от Андрю Лойд Уебър в Музикалния театър

Акад. Пламен Карталов режисира легендарния мюзикъл, отличен с 3 награди “Тони”

Максим Ешкенази и Зорница Иларионова във "Вивалди завинаги"

Симфоничният спектакъл е на 14 август 2022 от 21 часа в Парк-театър "Борисова градина"

Събота и неделя с квартета TAPI PROJECT от Индия в Пловдив и София

Групата пристига с нов албум (Khuda ne mere) и този път в пълния си състав

Концертът на Vienna Schönbrunn Orchestra на живо единствено по Classic FM

Слушателите ще се насладят безплатно на част от галатa на 8-ми август

Този уикенд: "Концерти за малчугани и великани" в София

И двата концерта, на 6 и 7 август, са с начален час 11 часа, ще се проведат на открито до НДК, кино "Кабана", вход свободен