Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиера на „Sunset Boulevard“ от Андрю Лойд Уебър в Музикалния театър

Мюзикъл

Премиера на „Sunset Boulevard“ от Андрю Лойд Уебър в Музикалния театър

Акад. Пламен Карталов режисира легендарния мюзикъл, отличен с 3 награди “Тони”

"Булевардът на залеза", мюзикъл от Андрю Лойд Уебър, спектакъл на Музикалния театър

Култовият мюзикъл "Sunset Boulevard" ( "Булевардът на залеза"), на Андрю Лойд Уебър е по либретото на Дон Блек и Кристофър Хамптън. Отличен е три награди "Тони".  Драмата на филмовите звезди, скрита зад блясъка и рекламите на Холивуд. Цената на славата,  на изкушенията и самоизмамата.

За първи път пиесата е поставена през 1991 г. в лондонския театър "Аделфи", собственост на Уебър. До днес само на Бродуей "Сънсет булевард" е играна почти 1000 пъти.

Акад. Пламен Карталов

"Булевардът на залеза" е едно от събитията на  сезона и към него се очаква изключителен зрителски интерес.

Диригент  на спектакъла  - Игор Богданов, сценографията е на Иван Савов и арх. Слава Савова, художник на костюмите е Цветанка Петкова - Стойнова, хореограф - Катя Богданова, хормайстор - Людмил Горчев, 3D-Intution studio, преводът на либретото е дело на Живко Ботев, а поетичният текст - на Живка Шопова.

Досега "Булевардът на залеза" не е поставян в България. Сюжетът му, обаче е добре познат на публиката от филма на Били Уайлдър за неуспелия сценарист Джо Гилис и все по-избледняващата холивудска звезда Норма Дезмънд. Той мечтае да напише сценария на живота си, а тя - да се върне триумфално на екрана. Пътищата им се пресичат и актрисата въвлича мъжа във фантазиите си.

Джо Гилис е сценарист, чиято кариера върви далеч от желаното. Той не си е плащап сметките с месеци и има опаснаст да му вземат колата. Един ден, докато му се налага да се измъкне от същите тези хора, които са след колата му, той паркира до една голяма, вече застаряваща къща на "Сънсет булевард". Джо скоро открива, че това е домът на Норма Дезмънд, известна актриса, снимаща се в неми филми. От желание да направи голямото си завръщане, тя наема Джо да напише сценарий и след това се влюбва в него, което впоследствие донася много усложнения в живота на всички замесени.

Мюзикълът се базира на филма от 50-те години на миналия век, удостоен с единадесет номинации и носител на три Оскара: Best Story и сценарий (в съавторство с Чарлз Brackett, DM Marshman, Jr., и Били Уайлдър), Best Черно и бяло Art Direction / Set украса и най-добър Драматичен или Comedy Picture (Франц Уаксман). Останалите осем номинации са за най-добър филм, най-добър актьор (Уилям Холдън), най-добра актриса (Глория Суонсън, който загуби от Джуди Холидей), най-добър актьор в поддържаща роля (Ерих фон Щрохайм), най-добра поддържаща женска роля (Нанси Олсън), Best директор, Best B / W кинематография (John Зайц), и най-добре редактиран.

Участват: Калина Ангелова, Деница Шопова, Иван Гатев, Денко Проданов, Иван Панев, Христо Сарафов, Весела Делчева, Илона Иванова, Николай Борисов, Емил Митрополитски, Тодор Велков, Александър Панайотов, Владимир Грудков, Лъчезар Лазаров, Александър Василев, Румен Григоров, Станимира Василева, Юлия Маринова, Ралица Анкова, Весна Тодорова, Таня Астарджиева, Ася Цветанова

Оркестър, хор и балет на Музикален театър

Produced by arrangement with The Really Useful Group Ltd.

ПРЕМИЕРНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ:

27 ЯНУАРИ (ПЕТЪК) - 19:00

28 ЯНУАРИ (СЪБОТА) - 19:00

29 ЯНУАРИ (НЕДЕЛЯ) - 17:00

  Андрю Лойд Уебър, композитор

Музиката на Андрю Лойд Уебър (Andrew Lloyd Webber) или барон Лойд Уебър (Baron Lloyd-Webber) е емблематична, а британскит композитор, който е поставял култовите мюзикъли на нашето съвремие е считан за архетипен образ в изкуството.

Той е един от най-известните композитори от края на 20 век с многото си успешни постановки, които се играят в продължение на десетилетия на Бродуей (Ню Йорк) и Уест енд (Лондон). Написал е 16 мюзикъла, два саундтрака и латински Реквием. Голяма част от мюзикълите му като "I Don"t Know How to Love Him" от "Исус Христос суперзвезда", "Don"t Cry For Me, Argentina" от "Евита", "Memory" от "Котките" и "The Music of the Night" от "Фантомът от Операта" са станали известни хитове даже и извън театралните постановки.

Коментирай 0

1/1

"Булевардът на залеза", мюзикъл от Андрю Лойд Уебър, спектакъл на Музикалния театър

Андрю Лойд Уебър, композитор

Акад. Пламен Карталов

Календар

Препоръчваме ви

"Лошото момче" на българската литература представя "Езикът, на който умирам"

Премиера на книгата на поета от движение "Нова Асоциална поезия" Васил Прасков

Балет "Арабеск" с премиера на "Снежната кралица" в Музикалния театър

Спектакълът е съвременна танцова приказка за деца и възрастни

17 песни на 16 езика от фолклора на Европа, в концерта на хор "Аве Музика"

Първият концерт е с вход СВОБОДЕН и слага началото на серия от концертни изяви на хора

НАТФИЗ с две събития в памет на Радичков

БНТ ще излъчи филма на проф. д.н. Любомир Халачев "Истории за птици, хора и други чудеса", в Младежкия театър предстои премиерата на "Ние, врабчетата" на класа на проф. д-р Ивайло Христов

Първа среща на българската публика с "Африканката"

700 сценични костюма и скъп хидравличен декор, в постановката на Вера Немирова в Старозагорската опера

Българска премиера на култовата симфония, посветена на създателя на "Грийнпийс"

Световната премиера на творбата събра овациите на 95-хилядна публика