Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Милиони посетители на Kennedy Space Center слушат музиката на българка

БЪЛГАРИ ЗА ПРИМЕР

Милиони посетители на Kennedy Space Center слушат музиката на българка

Композиторката Пенка Кунева е холивудска знаменитост

Композиторът Пенка Кунева е сред българите, които с право могат да бъдат наречени национална гордост. Тя е знаменитост в Холивуд. Албумът й "Жената астронавт" /2015 г./ получи една от най-престижните награди за музикално творчество в Америка - Hollywood Muzic in Media A ward. През новата 2017 г. Кунева работи по нов грандиозен проект, но отдели време, за да отговори на въпросите на Impressio.

- Г-жо Кунева, покорихте Холивуд, а тук, в родината ни, малцина знаят името ви...Моля ви да разкажете къде сте родена, как премина детството ви - как разбрахте, че имате дарбата да композирате?
- Родена съм в София през 1967 година, но родителите ми са от Габрово и Панагюрище. Така че ваканциите си като дете карах в провинцията. Имам свидни спомени от онова време. Първо завърших Музикалното училище в София през 1986 г. с пиано, а после и Консерваторията - специалност Теория на музиката. През 1990 г. ме приеха в американския "Duke" на пълна стипендия. Това беше огромен шанс, защото от България тръгнах със 150 долара в джоба!..После професорът ми в "Duke" - Stephen Jaffe (Stivun Djafi), впечатлен от таланта и трудолюбието ми, издейства университетът да открие докторска степен, за да мога да продължа образованието си.

- Казахте, че в Америка стъпвате със 150 долара в джоба, а сега работите в продукции с бюджет над 100 млн. долара. Как се почувствахте първия път, когато влязохте в Меката на киното?..
- Хората в Лос Анжелис останаха впечатлени най-напред от образованието ми. Особено от познанията ми за оркестриране и за музикални стилове. Аз още в България пишех музика за театър и бях наясно, че това ме влече. В Лос Анжелис продължих да работя много сериозно, като давах всичко от себе си, с много труд и лишения. Нямах пари и се налагаше непрекъснато да работя. Така "събрах" много заглавия, подписани с името ми. Най-напред във филмите, после в телевизията, след това във видео игрите...Казано накратко, с много труд си изградих име. Хората, които ми отвориха вратите към успеха са Patrick Williams, с когото се запознах в "Duke" и неговият колега Bruce Fowler, който винаги ми се обаждаше в последния момент да му помагам за най-трудните пиеси, а по-късно започна да ми възлага солидна работа и ме запозна с най-важните ми клиенти - Steve Jablonsky и Neal Acree.

Пенка Кунева

- Кое, според вас беше всъщност, "ключът" към успеха ви?
- В Америка пристигнах от България с качествено образование и талант, безкрайно трудолюбие и амбиции за успех. А свестните хора по света се вдъхновяват от млади хора, които носят тази комбинация от качества в себе си. В това е "ключът". Що се отнася до успеха, талантът е само една предпоставка за него. Другата е да можеш да работиш с хора. Изискват се усет, дипломация и такт, за да разбереш техните идеи и творчески дръзновения. Необходимо е да вникнеш в онова, което те искат, а това са качества, които човек научава от живота и от общуването си с хората.

- Омъжена сте, имате дъщеря... В същото време разбирам, че работите по 14 часа на компютър. Имате ли свободно време и какво правите в него?
- Да, работя много и изтощително, защото държа на работата си, но намирам свободно време за близките, за дъщеря си - спортуваме заедно, разхождаме се. Тя се вълнува от животни и комедия и на този етап не проявява особен интерес към музиката.

- Разбрах, че сте фен на видеоигрите... Защо?..
- Още от дете обичам приказките и фантазиите, затова са ми интересни игрите. В тях намерих и ново поприще за музиката си.

- На снимки от страницата ви в интернет, ви виждам в едно модерно студио за смесване на музика. Работите със страхотен екип, както разбирам...
- В моя бизнес - филмовата музика, най-важното нещо са връзките и репутацията. Работи се с хора на различни нива, но както казах, освен талант е необходимо да разбираш вижданията на творческите си партньори, да отговориш на очакванията им. Кариерата ми тръгна от моя професор в "Duke" - Stephen Jaffe, а Steve Jablonsky, композиторът на "Transformers", пръв ми даде възможност да пусна музика за игри. Също и Neal Acree, за когото оркестрирам всичките игри на "Blizzard Entertainment". Той самият е уникален, вдъхновяващ талант. А хората от моя екип, на които съм безкрайно благодарна, са оркестраторите Larry Rench, Chris Lord и рекординг инженера John Rodd. Всички те са не само професионалисти на звездно ниво, но и прекрасни хора.

Пенка Кунева

- В албума ви "Жената астронавт" сте развили музикално автобиографични моменти от личния си живот...
- Този албум е за една силна жена, която избира изключително необичайна за жени професия. Всъщност, това е моята история. Да си жена-композитор, при положение, че от векове наред почти няма такива, е предизвикателство. Другият автобиографичен момент е, че когато отидох в Холивуд, през първата година имах един жесток шеф, който вместо да ме учи, ме тъпчеше и унижаваше. И понеже в занаята има много тънкости, които аз не знаех, преживях критиките му като една ужасна психо травма. И още един автобиографичен момент има в албума ми - любовта помогна и на мен, и на героинята ми, да преминем през "черните дупки" и "турбуленцията" на живота.

- Моля да кажете нещо повече за композициите ви в Център Кенеди...
- През лятото на миналата година ме поканиха да композирам музиката към една нова изложбена зала в Kennedy Space Center, наречена "Герои и легенди". Тя е посветена на първите космонавти и полетите през 60-те години. Написах музика за оркестър, която да звучи хем съвременно, като филмова музика, хем класически - тематично и запомнящо се. Моята музика се слуша многократно всеки ден от групи туристи, които гледат тези филми на 3D в изложбените зали. Милион и половина души годишно минават през Kennedy Space Cente. Намирам това за огромен личен професионален успех. А това, че съм жена и българка, която е написала музика за американските астронавти, за мен е голямо удовлетворение, и няма защо да скромнича - изпълва ме с гордост.

- Критиците окачествяват музиката ви като "драматична космическа одисея". Прочетох някъде и че 11 процента от летялите в Космоса, са жени... Това е повод за друга - "феминистка" гордост, която също може би ви е вдъхновила?...
- О, да, така е. Жените крием невероятен потенциал в себе си. Той сигурно се дължи на нашата емоционалност, която може да ни направи и много издръжливи, когато посоката и целта са изпълнени с жизнен смисъл.

- Научих, че сте направили дарение на сиуксите, в подкрепа на борбата им срещу изграждането на газопровод, който ще отрови река Мисури. Разкажете повече за това и за други каузи, за които сте правили дарения...
- Поддържам деца със специални нужди, правила съм дарения за Музикалния департамент на "Duke", в който някога аз самата бях стипендиантка цели 3 години; правила съм дарения за училището, в което учи дъщеря ми - ние живеем в скромен квартал...По този начин уча и детето си да израства като личност, която е склонна да помага на другите.

- Каква е връзката ви с България? Пътувате ли до родината, къде обичате да ходите?..
- Всяка година си идваме в България с моята дъщеря. Поддържам връзка с колеги, с приятели от младежките години. Пътуваме обикновено до Габрово, Етъра, Панагюрище - все по места, които са ми много скъпи още от детството. Нашата природа ми липсва. Затова когато сме в България, обикаляме планините.

Интервю на Еми Мариянска

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Енергия и класа - Соня Йончева и Националния филхармоничен оркестър

Магнетичната прима благодари на българската публика с 3 биса , а след концерта повече от 2 часа раздава автографи с широка усмивка и внимание към всеки един от стотиците си почитатели

История за триумфа на добродушието

Комичната опера "Пепеляшка" на сцената на Софийската опера на 17 ноември

Софийската филхармония представя композитора на Холивуд Джон Уилямс

Маестро Найден Тодоров ви кани да чуете музиката към филмите "Междузвездни войни", "Индиана Джоунс", "Джурасик парк", "Сам вкъщи", "Списъкът на Шиндлер", "Челюсти" и др.

33-ото издание на новогодишния музикален фестивал с комплимент към най-малките

На 19 декември от 19:00 часа в кино "Люмиер Лидл" Детският хор на БНР ще представи коледния концерт "Бяла коледа"

Легендата Роби Лакатош: За мен концертът е да дишаш заедно с публиката

Ексцентричен, виртуозен и взривно артистичен, музикантът очаква първата си среща с българските зрители

Маестро Руслан Райчев - Погален от Бога

ГАЛА концертът, посветен на стогодишнината от рождението на големия български диригент е на 13 ноември в Софийската опера и балет