Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Йоргос Даларас: Пея песни, които дават надежда на хората

БАЩАТА НА ГРЪЦКИЯ БЛУС

Йоргос Даларас: Пея песни, които дават надежда на хората

Най-прочутият гръцки изпълнител в света излиза на сцената на Античен театър в Пловдив на 2 септември

Купи билет

Пял е с най-големите изпълнители в света - като Стинг, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Горан Брегович, Питър Гейбриъл. Два пъти е пълнил Олимпийския стадион в Атина с над 160 000 зрители, стадиони като Уембли и зала Олимпия.

На 2 септември "диамантеният глас" на Гърция Йоргос Даларас идва за концерт пред българската публика - в Античния театър в Пловдив.

"Опитах се песните, които пея да не са повърхностни. Да видя в дълбочината на песента, да видя смисъла на думите", казва той в интервю за bTV. "Това, което ме изпълва, са песните, написани с поезия, която стъпва върху надеждата и мечтите на хората, но и върху един опит този свят да стане по-добър и по-справедлив", споделя Далас.

Още

Най-известният гръцки изпълнител в света Йоргос Даларас идва в Пловдив през септември

Най-известният гръцки изпълнител в света Йоргос Даларас идва в Пловдив през септември

Израснал е в трудните години по време на Гражданската война в Гърция. Първият му албум през 1974 г. след падането на военната хунта е издаден заедно с Микис Теодоракис по стихове на Янис Рицос.

"За мен песента не е просто три минути разпускане и радост", казва Даларас. "Песента е много сложен процес, който обхваща три искуства - поезията, звука и начина, по който свирят инстументите и душевния стимул на този, който е написал думите и е накарал, човека да излезе извън всекидневната посредственост". Такива песни гръцката суперзвезда иска да предаде на по-младите музиканти.

Даларас е считан за музикантът, който възражда стила ребетико и го прави популярен не само в Гърция, но и в целия свят.

Снимки: Маро Хрисантопулу, Мариос Теологис

"Народът ни има исторически много неустойчиви моменти, възходи и падения, много агония, бежански вълни, много болка и противоречия - затова песента ребетико, освоваваща се на византийската музика и на традиционната гръцка музика, е успяла да направи това, което е направил блуса в началото на миналия век в Америка", обяснява музикантът произхода на ребетико, превърнал се в националната песен на Гърция през последните 100 години.

"Социално потиснатите хора са могли от музикалните си инструменти и от думите си да покажат едно бунтарско отношение към живота, критика към имащите и към властта, но и мното болка, радост и любов към сродните", говори Даларас с любов към музиката, която предава на по-младите поколения.

Според него народите - от Албания, България и Мала Азия, през Италия и Близкия Изток до Сирия и Израел имат историческо родство помежду си, а оттам и музиката им също има родство.

Пътувала е с лодки в продължение на хилядолетия през Средиземно и Егейско море и е свръзвала хората. Тази "звукова география", казва Даларас, съдържа мъката, болката, трепетите на милиони хора, които чрез песента са успявали да общуват хиляди години.

Купи билет Концертът на Йоргос Даларас на 2 септември в Античен театър в Пловдив включва подбрани класики от огромния му богат репертоар.

Диамантеният глас на Даларас, в един великолепен спектакъл на класическата гръцка музика, ще бъде придружен от оркестър от духови инструменти, китари, гръцки бузуки и вокали. Билети се продават в системата на Eventim.

Още

Роберто Фонсека се завръща в България с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите"

Роберто Фонсека се завръща в България с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите"

Още

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

Още

Дейвид Гарет свири през юли на Античния театър

Дейвид Гарет свири през юли на Античния театър

Още

Ара Маликян свири на Античния театър през септември

Ара Маликян свири на Античния театър през септември

Още

IMANY: Америка е страната на свободата, но не точно

IMANY: Америка е страната на свободата, но не точно

Още

Майкъл Болтън с емоционален концерт на Античния театър

Майкъл Болтън с емоционален концерт на Античния театър

 

Коментирай 1

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар