Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Роберто Фонсека се завръща в България с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите"

КУБИНСКИ ДЖАЗ И ЕТНО

Роберто Фонсека се завръща в България с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите"

Концертите на кубинския пианист с "Нови български гласове" са на 30 юни в кино "Орфей" в Пловдив, на 2 юли в Летния театър във Варна и на 4 юли в зала "България" в София

Концертите на кубинския пианист с "Нови български гласове" са на 30 юни в кино "Орфей" в Пловдив, на 2 юли в Летния театър във Варна и на 4 юли в зала "България" в София (Снимка: Джаzz+)

Номинираният за "Грами" пианист Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и носителите на "Латино Грами" хор "Нови български гласове" с диригент Георги Петков се завръщат в България след успешната си европейска премиера пред 3500 души на престижния фестивал Jazz In Marciac във Франция.

Купи билетДа трансформираш българския фолклор през призмата на кубинската чувствителност и, от друга страна, да усетиш богатството и многопластието на авторската музика на този гениален кубински пианист, за да ги вплетеш в нещо ново и необикновено, е истинско музикално откровение, което се нарича "Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови български гласове".

Любовта на Роберто Фонсека към българския фолклор датира отдавна, като през годините той е засвидетелствал своето възхитително отношение към нашата фолклорна традиция: "Когато се обърнеш към другия с уважение и с желание да научиш нещо от него и основната цел е да преживееш пълноценно музиката, а с нея и радостта от живота, тогава красотата си идва сама."

Роберто Фонсека се завръща в България с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите" с хора "Нови български гласове" (Снимка: Джаzz+)

Затова и преживяването, което ни очаква на сцена, е истинска споделена красота, защото:

"Всеки, който чуе българско хорово пеене, бива разтърсен из основи - от хармониите, от мелодиите, от начина на изпяване, дори от ритъма. Това си е мистерия, която, съчетана с мистерията на кубинската традиционна музика, е нещо удивително"- разказва Фонсека за пътя, който извървяват заедно.

Нека се притаим и да се вслушаме в тези български гласове с изконните им мелодии, весело побутвани от Роберто Фонсека, който ту свири перкусивно на пианото, ту ни покорява с деликатността на пръстите си, за да разберем за какво става дума и как се разгръща тази музикална картина.

Отговорни за това ново пътешествие, на което ви каним, са Роберто Фонсека и неговата завладяваща музика, изсвирена с помощта на великолепните Янди Мартинес - бас и Рули Ерера - ударни, и изпята от талантливите момичета от спечелилия "Латин Грами" хор "Нови Български Гласове" под диригетството на доц. д-р Георги Петков, чиито са вълнуващите вокални аранжименти на проекта.

Роберто Фонсека се завръща в България с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите" с хора "Нови български гласове" (Снимка: Джаzz+)

Още

Роберто Фонсека пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

Пианистът на Buena Vista Social Club пред Dir.bg: Кубинската душа е весела меланхолия

В тази продукция на "Джаз Плюс" и "Монтуно Продуксионес" ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека "Bulgarian". "Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог", заяви Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Концертите на Роберто Фонсека са на 30 юни в кино "Орфей" в Пловдив, на 2 юли в Летния театър във Варна и на 4 юли в зала "България" в София.

Роберто Фонсека се завръща в България с магията на фолклорния проект "Отвъд нотите" с хора "Нови български гласове" (Снимка: Джаzz+)

Купи билетПроектът "Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови български гласове" на световноизвестния кубински пианист от Буена Виста Сосиал Клуб, Роберто Фонсека и неговото трио, и носителите на "Латино Грами" за 2018 г. хор "Нови български гласове" с диригент проф. д-р Георги Петков, ще бъде представен през 2023 г в София, Пловдив и Варна.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" - Програма "Възстановяване и развитие на частни организации".

За повече информация: Jazz+ Concerts.

Още

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Роберто Фонсека сътвори магия, от която крайно се нуждаехме

Още

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club  в София

Втори концерт на триото на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club в София

Още

Ариел Брингес: Липсва ми най вече спонтанността на кубинския живот

Ариел Брингес: Липсва ми най вече спонтанността на кубинския живот

Още

Испанският пианист Даниел Гарсия: Джазът ми помогна да изразя себе си и другите чрез музиката

Испанският пианист Даниел Гарсия: Джазът ми помогна да изразя себе си и другите чрез музиката

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club