Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

ТРАПИСТ - един телескоп, една звезда и белгийска бира

ТРАПИСТ - един телескоп, една звезда и белгийска бира

В "дъното" на най-новото космическо откритие на система от седем екзопланети, орбитиращи около една звезда, стои любопитна история

Илюстрация на НАСА на новооткритите 7 планети с размера на Земята (Илюстрация: Getty Images/Guliver Photos)

Малките бледи звезди джуджета като ТРАПИСТ-1 дълго време са били пренебрегвани от търсачите на планети извън Слънчевата система. Белгийски специалисти обаче решават да насочат взор именно към тях. Помощник в начинанието им е малък телескоп, който функционира в Чили от 2010 г. Името му е ТРАПИСТ - "намигване" към прочутата бира, произвеждана от трапистки монаси, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

"Името ТРАПИСТ беше дадено на телескопа, за да се изтъкнат белгийските корени на проекта. Трапистките бири са прочути по света и повечето от тях идват от Белгия. Излишно е да казваме, че членовете на екипа са големи ценители на въпросното пиво",

се посочваше навремето в изявлението, направено от Европейската южна обсерватория по случай привеждането в действие на телескопа.

Белгийска трапистка бира (Снимка: Shutterstock)

Звездата джудже, около която орбитират новооткритите седем планети, е наречена ТРАПИСТ-1 в чест на телескопа, с чиято помощ миналата пролет Михаел Гийон и екипът му от университета на Лиеж "засичат" три от тях.

Ако оставим настрана любопитките, сериозното наименование на телескопа TRAPPIST e акроним на TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope или Малък Телескоп за Транзитиращи Планети и Планетезимали. Инструментът е проектиран да открива обектите по техните транзити.

Според изследователи "гъсто населената", но въпреки това компактна система ТРАПИСТ напомня за Юпитер и неговите Галилееви спътници, съобщава Асошиейтед прес. За да онагледят "пренаселеността" й, експертите рисуват следната картина. Ако звездата джудже ТРАПИСТ-1 беше нашето Слънце, всичките седем планети щяха да попаднат в орбитата на Меркурий - най-вътрешната планета в Слънчевата система.

Свръхстуденото бледо джудже ТРАПИСТ-1 в сърцето на новооткритата система щеше да излъчва 200 пъти по-слаба светлина от Слънцето. Учените допускат, че тя ще бъде червена или по-скоро с цвят на сьомга.

Коментирай 0

1/1

Илюстрация на НАСА на новооткритите 7 планети с размера на Земята (Илюстрация: Getty Images/Guliver Photos)

Белгийска трапистка бира (Снимка: Shutterstock)

Календар

Препоръчваме ви

Пускат парфюми с аромати на седемте вида творчество за "Нощта на изкуствата" в Русия

"Уханията ще ви пренесат в местата, където се твори", коментира заместник-министъра на културата Максим Ксензов

Пътешествие: Хераклея Синтика, градът от който Александър Велики тръгва да завладява света

Хераклея Синтика е разположен на южния склон на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух.

Откриха най-древните скални рисунки във Великобритания

"Тези фрагменти от гравиран камък са невероятни доказателства за художествена изява в най-отдалечения край на Мадленската култура", заяви Шантал Конлър от университета в Нюкасъл

4 години ще продължи реставрацията на прочутия орган на "Нотр Дам"

Най-големият музикален инструмент във Франция е "гласът на катедралата" от 1733 г.

Андреа Бочели с изненадваща критика към мерките срещу пандемията

Тенорът призна, че е нарушавал правилата за карантината, "защото не смятах, че е правилно или здравославно да си стоя у дома на тази възраст"