Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Палеонтолози откриха най-старите човешки гробове

АРХЕОЛОГИЯ, НАХОДКИ

Палеонтолози откриха най-старите човешки гробове

Това означава, че първите погребални практики са най-малко 100 000 г. по-ранни от смятаното досега

Източник: Пиксабей

Още

Палеонтолози възстановиха облика на "месояден бик" от епохата на динозаврите

Палеонтолози възстановиха облика на "месояден бик" от епохата на динозаврите

Палеонтолози откриха на територията на РЮА най-старите човешки гробове съобщи АФП, позовавайки се на изявление на палеонтолога Лий Бъргър. Това означава, че първите погребални практики са най-малко 100 000 г. по-ранни от смятаното досега.

Фосили на далечни "братовчеди" на човека са открити във фетална поза в ниши от на галерии на дълбочина 30 м при разкопки, започнали през 2018 г.

Гробовете са били затрупани с изкопаната пръст, което показва, че тези гробове на предците на човека са били направени умишлено.

Това са най-старите открити погребения на човекоподобни, датиращи 100 000 години преди погребенията на Хомо сапиенс, се казва в статиите на палеонтолозите, които предстои да бъдат публикувани в научното издание "еЛайф".

Разкопките се провеждат в т.нар. Люлка на човечеството, определена за световно културно наследство от ЮНЕСКО и намираща се в северозападно от Йоханесбург.

Досега се смяташе, че най-старите гробове са откритите в Близкия изток и Кения, в които са намерени останки на Хомо сапиенс. Смята се, че погребенията в тях са извършени 100 000 г. пр. Хр.

Още

Палеонтолози описаха дълго пренебрегван динозавър с броня (ВИДЕО)

Палеонтолози описаха дълго пренебрегван динозавър с броня (ВИДЕО)

Южноафриканските гробове датират от 200 000 до 300 000 пр. Хр. и съдържат останки от Хомо наледи - дребен праисторически човекоподобен вид с височина около 1,5 м и мозък с размер на портокал.

Този вид е открит през 2013 г. от американския палеоантрополог Лий Бъргър и поставя под въпрос линеарната последователност на еволюцията, която все още остава мистерия за учените. Номо наледи се характеризира едновременно с примитивна челюст и с крака, подходящи за катерене. Стъпалата му са били подобни на тези на Хомо сапиенс, а ръцете му са били способни да държат инструменти.

Откритията показват, че погребалните практики не са характерни единствено за Хомо сапиенс или за човекоподобни с голям мозък, се казва в статията на учените.

Тази теория противоречи на идеята, според която осъзнаването на смъртта и свързаните с нея практики са характерни за човека."Това е твърде много за науката", коментира Лий Бъргър пред АФП. "Убеждението,че всичко е свързано с големия ни мозък, остава. На път сме да докажем, че това не е вярно."

Още

Археолози откриха в Перу 30 гроба отпреди епохата на инките

Археолози откриха в Перу 30 гроба отпреди епохата на инките

Върху стените на отритите от Бъргър гробове има геометрични орнаменти, издълбани с инструмент. Квадрати, триъгълници и кръстове са оставени върху гладката повърхност. "Това означава, че не само хората имат своите погребални практики", казва Бъргър.

Карол Уорд, антрополог от университета в Мисури, смята, че тези научни открития имат голям потенциал, в случай че бъдат потвърдени: "Начинът, по който са разположени тленните останки, изключва всяка друга възможност освен погребална практика."

Необходими са още анализи, за да се премислят отново теориите за човешката еволюция.

От много време учените свързват способността за контрол над огъня, скалните гравюри и рисунките с мозъчната дейност на кроманьонеца. Погребението и изкуството вероятно имат по-сложен произход и не непременно човешки, каза Агустин Фуентес, антрополог от университета в Принстън и съавтор на изследването.

Още

Археолози откриха скални рисунки на 2700 години в Мосул

Археолози откриха скални рисунки на 2700 години в Мосул

Още

Археолози са открили голям култов комплекс от ранното Средновековие край Враца

Археолози са открили голям култов комплекс от ранното Средновековие край Враца

Още

Древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин, откриха италиански археолози

Древна статуетка на бог Ерос, яхнал делфин, откриха италиански археолози

Още

Археолози от НИМ разкриват тайните на мистичния манастир "Св. Йоан Продром" в Ахтопол

Археолози от НИМ разкриват тайните на мистичния манастир "Св. Йоан Продром" в Ахтопол

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Повече от 6000 антики и произведения на изкуството, станали обект на трафик, са заловени в Европа

Испанските власти, в сътрудничество с украинските си колеги, са конфискували по време на операцията 11 златни скитски предмета с приблизителна стойност 60 млн. евро

Жертвите в Помпей се дължат не само на вулкана Везувий, но и на земетресение

От десетилетия учените спорят дали сеизмичната активност е възникнала по време на изригването на Везувий преди близо 2000 години или непосредствено преди това

Проучват южната стена на крепостта Кастра Мартис в Кула

В момента се открива нейният цокъл и началото на ходовото ниво от IV век - времето през което стената е изградена

Започва новият сезон на археологически проучвания и реставрационни дейности на тракийския укрепен град Хелис

Разкриването в дълбочина на Вътрешната крепостна стена бе акцент в проучванията на тракийския укрепен град Хелис в Археологическия резерват "Сборяново" през изминалия археологически сезон

В Пловдив откриха каменен фрагмент от античен надпис от времето на император Септимий Север (193 - 211 г.)

Фрагментът е намерен при археологически наблюдения, предхождащи строителни дейности в частен имот, разположен на територията на Трихълмието

Средновековен сребърен пръстен със златен обков бе открит в крепостта Кокалянски Урвич

Оекипа допускат хипотезата, че пръстенът е принадлежал на аристократ живял през втората половина на XIV век