Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Археолози са открили голям култов комплекс от ранното Средновековие край Враца

ИСТОРИЯ

Археолози са открили голям култов комплекс от ранното Средновековие край Враца

Той се намира в местността Градище край прохода Вратцата

Доц. Нарцис Торбов и Георги Ганецовски (вдясно) разказват за находката. Снимка: БТА

Археолози са открили голям култов комплекс от ранното Средновековие в местността Градище край прохода Вратцата. Това стана ясно по време на лекцията "Археологическите разкопки в местността Градище, до прохода Вратцата, през 2022 г. и резултатите от проучванията от предходните години" на тазгодишните зимни четения, организирани от Регионалния исторически музей във Враца. Четенията са посветени на 70-ата годишнина от създаването на музея. Лекцията изнесе ръководителят на разкопките през последните години археолога доц. Нарцис Торбов.

Още

Римска надгробна плоча от 3-и век откриха археолози в Силистра

Римска надгробна плоча от 3-и век откриха археолози в Силистра

Археологическото проучване в местността започва 2007 година. Три години по-късно продължава с проучването на църква № 2, която е от времето на ранна Византия. От 2013 г. до 2022 г. са разкрити и помещения, разположени пред входа на църквата.

"Църквата и помещенията пред нея са от VI век и тяхното изграждане е пряко свързано с управлението на император Юстиниян и император Юстин, и съпругата му София. Разкриването на тези 3 помещения и самата църква свидетелстват, че по времето на ранното средновековие на мястото е имало голям култов комплекс", обясни за БТА доц. Торбов.

При разкопките са намерени множество монети от този период, фибули, украшения за коса, стъклени мъниста и части от стъклени предмети - столчета и дръжки на чаши.

В местността Градище край прохода Вратцата през ранното средновековие е имало голям култов комплекс. Снимка: БТА

Доц. Торбов сподели още, че мястото е много трудно за разкопки заради големия наклон на терена и голямата денивелация, която се получава при разкриването на отделните части от комплекса. Той се надява проучването в местността Градище да продължи и през тази година с подкрепата на РИМ Враца и Общината.

Следващата тема ще е на 15 февруари и ще е за спасително проучване през 2022 г., по трасето на път Е-79, в района на с. Лютидол. За направените открития ще разкаже ръководителят на проучването Александра Петрова.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих ще изследва произхода на част от експонатите си

Целта е да се установи дали няма артефакти, конфискувани от нацистите

Германският философ Ернст Тугендхат почина на 93-годишна възраст

Тугендхат е смятан за един от най-важните съвременни философи

Играй и спечели двойна покана за церемонията по откриването на София Филм Фест в Зала 1 на НДК

27-ото издание на международния фестивал ще бъде открито на 16 март с филма "Повелителят на горите" на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на "Оскар" и "Златна палма"

Венецианското биенале ще почете британския музикант Брайън Ино

Известният британски музикант и визуален артист Брайън Ино, работил с "Тalking Heads", U2 и Дейвид Боуи, ще получи "Златен лъв" за цялостни постижения на тазгодишното издание на форума за изкуство