Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Палеонтолози описаха дълго пренебрегван динозавър с броня (ВИДЕО)

ОТКРИТИЯ

Палеонтолози описаха дълго пренебрегван динозавър с броня (ВИДЕО)

Сцелидозавърът е живял преди около 193 милиона години и е с уникална анатомия

Британски палеонтолози направиха първата оценка на фосилите на сцелидозавър, описаха уникалната му анатомия и определиха мястото му в родословното дърво на динозаврите, съобщи Ройтерс.

Когато костите на сцелидозавъра са открити през 1858 г. в Дорсет, Англия, това е първият идентифициран динозавърски скелет. Бегло внимание им отделя пионерът палеонтолог Ричард Оуен в свои трудове от 1861 г. и 1863 г. Сцелидозавърът остава пренебрегван, въпреки важността на откритието.

Още

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Френски археолози 4 години крили уникална находка

Сцелидозавърът е живял преди около 193 милиона години. Той е ранен представител на еволюционната линия, довела до групата на анкилозаврите. Те са били с много тежка броня, някои дори са имали костен израстък на края на опашката. Анкилозаврите са били толкова тежки, че ги оприличават с танкове.

Съществуваха съмнения, че сцелидозаврите са предшественици на друга група динозаври - стегозаврите, които имат костни плочки по гърба.

Сцелидозаврите са били дълги 4 м. Те са били растителноядни. Костната им броня е била с шипове - за отблъскване на хищници. Муцуната на сцелидозавъра е било покрито с твърди люспи, подобно на морска костенурка.

"Анатомията му е много интересна" - каза палеонтологът Дейвид Норман от Кембриджския университет. Принадлежал е към голяма група динозаври, наречени орнитишианци и дава информация за произхода й.

Изследваният спесимен вероятно е станал жертва на наводнение и е останал затрупан в седименти.

"Фосилите са открити в много важно време за изследването на динозаврите. Дадени са на Оуен, който измисля думата "динозавър" през 1842 г. Те му дават възможност да покаже как са изглеждали древните животни - добави Норман. - Странно е, че Оуен не го описва напълно и скелетът остава в колекцията на Природонаучния музей в Лондон. Специалистите знаеха името, но не и много подробности за него."

Още

Динозаври завладяват София

Динозаври завладяват София

Още

Огромни холограми на динозаври превръщат улиците на Париж в праисторическо сафари

Огромни холограми на динозаври превръщат улиците на Париж в праисторическо сафари

Още

Археолози откриха скелет с лечебни татуировки

Археолози откриха скелет с лечебни татуировки

Още

Изненада в тв ефира - археолози откриха в саркофаг  2500-годишна мумия на жрец

Изненада в тв ефира - археолози откриха в саркофаг 2500-годишна мумия на жрец

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Изгубени илюзии" тръгва по екраните на 14 януари

Филмът е адаптация на романа на Оноре дьо Балзак, разкриващ облика на френското общество от Великата френска революция до края на Юлската монархия

Чавдар Николов в "Истории с карикатури и чукове"

Каква нецензурна история има от Габрово карикатуристът и роднина ли е Магнитски на Комарницки?

"Човекът, който продаде кожата си" тръгва на кино

"Човекът, който продаде кожата си" е алегория за личната свобода в една система, която не поддържа равноправието, и се занимава с по-широкото значение на темите в световен мащаб

"Новогодишно обръщение на президентката Трошка Пръндачка"

Трошка Пръндачка е президентка. (На какво и на кого, все още никой не е установил с точност). Тя обаче е спечелила кампания. И има да направи новогодишно, специализирано обръщение към нацията

Тайните на мумията на Аменхотеп I се разкриват чрез компютърна томография

Сканирането разкрива подробности за външността и мумификацията на владетеля от 18-ата династия, управлявал Египет около 1525-1504 г. пр.н.е.

Виж всички

Календар