Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

ВРЕМЕНА И НРАВИ

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

Най-скандалният експонат е статуя на гръцкия бог Пан - получовек, полукоза, който се съвокуплява с козаКакто е добре известно римляните са били с доста либерални възгледи за секса и сексуалността. Въпреки това, когато в средата на XVIII век са открити древните римски градове Помпей и Херкулан, които били погребани под вулканичната пепел на Везувий, обществото не било съвсем готово да приеме пикантните подробности за древното римско общество, които излезли наяве, а именно - манията му по секса и еротиката. В Помпей разцъфтявала секс индустрия в десетки бардаци, чиито стени били покрити с фрески на еротична тематика. Подобни рисунки често можели да се видят и по стените на спалните на богаташките домове.


Жителите на Помпей носили на шиите си фалически амулети, за да се предпазват от зли духове. В дома на почти всеки от тях имало малка колекция от художествени предмети на сексуална тематика. В домакинствата си използвали маслени лампи и други предмети на бита с фалическа форма.

Най-скандалната находка била статуята на гръцкия бог Пан - получовек, полукоза, който се съвокуплява с коза.

Всичко това предизвикало срам и неудобство сред обществеността на ХVIII век. Затова побързали да скрият непристойните "находки" от древността от очите на публиката като ги прибрали в тайна стая."Тайната стая" или Gabinetto Segreto, първоначално била в Музея на Херкулан в Портичи. Достъпът до нея се осъществявал с изричното писмено съгласие на краля. Но забраните само подгряли интереса, както обикновено се случва. Изображения на стенописите и копия на експонатите "излезли" извън пределите на тайната стая и започнали да се разпространяват сред френския елит. След пренасянето й от Портичи в Националния археологически музей в Неапол, колекцията за кратко време била достъпна за публиката без всякакви ограничения.
Това продължило до прекрасния момент, когато крал Франциск I през 1819 г. посетил музея заедно със съпругата си и дъщеря си. Разгневен, той побързал да отпрати семейството си и веднага наредил колекцията да се прибере в специална зала, където да може да се съзерцава само от мъже - "зрели и с изградени морални принципи." На жени и деца било строго забранено да припарват до въпросната зала.

През следващите 200 години тайният музей остава затворен. Само няколко пъти отваря вратите си за кратко време. Дори и при падането на забраните по време на сексуалната революция през 60-те години на 20 век, се запазват ограниченията за посещаването му. Едва през 2000-та година, колекцията става достъпна както за мъже, така и за жени.

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мостът на Мечо Пух беше продаден за над 150 000 евро

Продажбата съвпадна със 100-годишнината на плюшеното мече, подарено на Кристофър Робин Милн за първия му рожден ден през 1921 г.

Нови находки разкриват блясъка на императорските терми в Антична Рациария

За близо месец работа на обекта археолозите са разкрили почти изцяло границите на римските императорски терми

Мост в Англия, известен от "Мечо Пух", се продава на търг

Авторът на популярната поредица Алън Милн често играел със сина си Кристофър Робин на този мост през 20-те години на миналия век

Дешифрираха любовните писма на Мария-Антоанета

Учените смятат, че те са били редактирани лично от нейния предполагаем любовник шведския граф Аксел фон Ферзен

Грандиозен погребален комплекс от осем ротонди е открит на Перперикон

Такъв некропол има аналогии единствено във "Вечният град" - столицата на великата римска империя, съобщи проф. Николай Овчаров

Как е бил изпепелен "греховният" Содом

Учени твърдят, че са открили истинската причина за края на могъщия град