Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

ВРЕМЕНА И НРАВИ

Кой е тайният музей на еротичното изкуство в Неапол?

Най-скандалният експонат е статуя на гръцкия бог Пан - получовек, полукоза, който се съвокуплява с козаКакто е добре известно римляните са били с доста либерални възгледи за секса и сексуалността. Въпреки това, когато в средата на XVIII век са открити древните римски градове Помпей и Херкулан, които били погребани под вулканичната пепел на Везувий, обществото не било съвсем готово да приеме пикантните подробности за древното римско общество, които излезли наяве, а именно - манията му по секса и еротиката. В Помпей разцъфтявала секс индустрия в десетки бардаци, чиито стени били покрити с фрески на еротична тематика. Подобни рисунки често можели да се видят и по стените на спалните на богаташките домове.


Жителите на Помпей носили на шиите си фалически амулети, за да се предпазват от зли духове. В дома на почти всеки от тях имало малка колекция от художествени предмети на сексуална тематика. В домакинствата си използвали маслени лампи и други предмети на бита с фалическа форма.

Най-скандалната находка била статуята на гръцкия бог Пан - получовек, полукоза, който се съвокуплява с коза.

Всичко това предизвикало срам и неудобство сред обществеността на ХVIII век. Затова побързали да скрият непристойните "находки" от древността от очите на публиката като ги прибрали в тайна стая."Тайната стая" или Gabinetto Segreto, първоначално била в Музея на Херкулан в Портичи. Достъпът до нея се осъществявал с изричното писмено съгласие на краля. Но забраните само подгряли интереса, както обикновено се случва. Изображения на стенописите и копия на експонатите "излезли" извън пределите на тайната стая и започнали да се разпространяват сред френския елит. След пренасянето й от Портичи в Националния археологически музей в Неапол, колекцията за кратко време била достъпна за публиката без всякакви ограничения.
Това продължило до прекрасния момент, когато крал Франциск I през 1819 г. посетил музея заедно със съпругата си и дъщеря си. Разгневен, той побързал да отпрати семейството си и веднага наредил колекцията да се прибере в специална зала, където да може да се съзерцава само от мъже - "зрели и с изградени морални принципи." На жени и деца било строго забранено да припарват до въпросната зала.

През следващите 200 години тайният музей остава затворен. Само няколко пъти отваря вратите си за кратко време. Дори и при падането на забраните по време на сексуалната революция през 60-те години на 20 век, се запазват ограниченията за посещаването му. Едва през 2000-та година, колекцията става достъпна както за мъже, така и за жени.

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм

САЩ върнаха на Италия фреска от древния Херкулан и други ценни реликви

Италия оценява върнатите артефакти на повече от 18 милиона евро

Китай направи 6786 комплекта древни книги достъпни онлайн

Като седмо издание на този вид събитие, организирано от Националната библиотека, то има за цел да предостави повече литературни ресурси за широката общественост в страната и по света