Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изненада! Вижте тези смайващи валентинки отпреди 200 г.

СПОМЕНИ

Изненада! Вижте тези смайващи валентинки отпреди 200 г.

"Метрополитън музей" крие сладки изненади за Деня на влюбените отпреди 200 години. Колекцията на музея пази исторически валентинки от Америка и Европа от времето, когато изпращането на картички е достигнало своя връх. 

През 19-и век, когато пощенските картички вече са факт, изпращането на валентинки и подаръци за Свети Валентин се превръща в отличителна черта на викторианския живот. "Любовните" картички стават все по-сложни, за да помогнат на влюбените да изпратят своето специално послание. 

Едни от най-интересните валентинки, произведени по това време, са тези с форма на паяжина. Те са сложна ръчна изработка и се състоят от прецизно изрязани слоеве хартия. Подвижните валентинки са позволявали на получателя си да издърпа горната част, за да открие тайното послание, скрито под нея. 

Концепцията, че са "само за вашите очи" прави "паяжинките" изключително популярни. Смята се, че над 60 000 такива са били изпратени между 1830 и 1840 г.

Украсени с любовна символика, романтични пейзажи и портрети на млади жени, уникалните картички носят духа на викторианската традиция. Благодарение на запалени колекционери, днес ние можем да се докоснем до тези съкровища и да си припомним романтиката на онези отминали времена. 

Още на: The Metropolitan Museum of Art

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хамам на 800 години беше изненадващо открит в бар в Севиля

При ремонтни дейности собствениците на локала се натъкнали на перфектно запазена турска баня от 12-ти век със стени, покрити с красиви картини

Част от личната колекция на Кристо беше продадена на търг за 8 млн. евро

Най-голям интерес предизвикаха рисунките за "Чадърите" - проект за Япония и САЩ от 1991 г.

Колекция от Музея на шпионажа на КГБ в Ню Йорк бе разпродадена на търг

Най-скъпият предмет е дамска чанта с вградена скрита камера, продадена а за 32 000 долара

Стоунхендж е изграден първо в Уелс

Предполага се, че монолитете първоначално са използвани за още по-стар монумент там

Карнавалът в Баранкиля тази година ще бъде виртуален

Карнавалът е най-важният фолклорен празник в Колумбия и е един от най-големите карнавали в света, включен в списъка на нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО

Скални гробници с мумии са открити в древноегипетски храм в Александрия

Най-голям интерес сред учените предизвикали две мумии със запазени по тях артефакти