Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

ЛЮБОПИТНИ МИСТЕРИИ

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г. (Снимка: Библиоте

Два бележника на естествоизпитателя Чарлз Дарвин, за които беше съобщено, че са откраднати от библиотеката на университета на Кембридж, бяха върнати две десетилетия след изчезването им, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден.

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден (Снимка: Библиотеката към университета Кеймбридж)

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г.

Когато през ноември 2020 г. отправиха призив за помощ в търсенето им, от университета обясниха, че двата бележника са изнесени от стаята, където се пазят най-ценните произведения на библиотеката, за да бъдат заснети през септември 2000 г. Призивът беше отправен в "Деня на еволюцията", отбелязващ годишнината от първата публикация на дарвиновия труд "Произходът на видовете" на 24 ноември 1859 г.

По време на рутинна проверка през януари 2001 г. е установено, че малката кутия с размери на книга с меки корици, в която са съхранявани бележниците, вече не е на мястото си. В продължение на много години библиотекарите вярват, че те са поставени на грешно място в библиотеката, където се съхраняват около 10 милиона книги, карти, ръкописи и други предмети.

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г. (Снимка: Библиотеката към университета Кеймбридж)

Още

Университетът на Кембридж търси "откраднати" ценни бележници на Дарвин

Университетът на Кембридж търси "откраднати" ценни бележници на Дарвин

След като внушителната колекцията беше щателно претърсена и бележниците не бяха намерени, през октомври 2020 г. полицията беше уведомена, че те са откраднати.

Местните детективи уведомиха световната полицейска организация Интерпол и започна международно издирване на бележниците, оценени на милиони британски лири.

През лятото на 1837 г., при завръщането си от околосветско пътешествие с кораба "Бигъл", Чарлз Дарвин (1809-1882) скицира в бележника си "Дървото на живота" - основата на теорията му за естествения подбор, която ще бъде представена в труда му "Произходът на видовете".

На 9 март бележниците се появяват отново, оставени в обществена част на сградата, пред кабинета на библиотекаря, който не е покрит от охранителни камери. Придружаващата ги бележка гласи: "Библиотекарю, честит Великден".

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж (Снимка: Библиотеката към университета Кеймбридж)

Още

Кой британски композитор е племенник на Чарлз Дарвин?

Кой британски композитор е племенник на Чарлз Дарвин?

Директорката на университетската библиотека Джесика Гарднър споделя, че чувството й на облекчение от мистериозната поява на бележниците е "огромно и е почти невъзможно да се изрази по подобаващ начин".

"Бележниците вече могат да заемат отново полагащото им се място заедно с останалата част от архива на Дарвин в Кембридж, в сърцето на културното и научното наследство на страната, редом с архивите на Исак Нютон и професор Стивън Хокинг", допълва Гарднър.

От юли тетрадките ще бъдат изложени пред публика като част от експозиция на Дарвин в библиотеката.

Полицията на Кембриджшър заяви, че разследването продължава. "Подновяваме и призива си към всеки, който разполага с информация по случая, да се свърже с нас", заявиха от полицията.

Още

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

Още

"Науката от Света на Диска" от Тери Пратчет се завръща с "Часовникът на Дарвин" (откъс)

"Науката от Света на Диска" от Тери Пратчет се завръща с "Часовникът на Дарвин" (откъс)

Още

 "Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

"Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

Още

Университетът в Кембридж и парижки музей връщат заграбени африкански артефакти

Университетът в Кембридж и парижки музей връщат заграбени африкански артефакти

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Часовник на последния китайски император бе продаден на търг за рекордните $ 5,1 милиона

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник "Патек Филип", принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И

Откриха гробницата на управител на храма на Амон в некропола Сакара край Кайро

Тя датира от началото на Деветнадесетата династия на Древен Египет, която обхваща периода от 1292 пр.н.е. - 1186 пр.н.е.

Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

То е адресирано до френския актьор и драматург Франсоа-Жозеф Рение (1807-1885) по повод информация за източници, описващи обстоятелствата около смъртта на Молиер

Какво е било значението на Лунната богиня на народа мексика?

Изложбата "Койолшаукуи: Звездата, богинята, откритието" показва повече от 150 археологически обекта, посветени на митологията, символиката и научните изследвания около това божество

ДНК експертиза установи, че на борда на потънал прочут шведски военен кораб е имало жена

Останките на кралския кораб „Васа“ са извадени през 1961 г. и са забележително добре запазени след повече от 300 години под вода в пристанището на Стокхолм

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"