Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

ЛЮБОПИТНИ МИСТЕРИИ

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г. (Снимка: Библиоте

Два бележника на естествоизпитателя Чарлз Дарвин, за които беше съобщено, че са откраднати от библиотеката на университета на Кембридж, бяха върнати две десетилетия след изчезването им, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден.

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден (Снимка: Библиотеката към университета Кеймбридж)

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г.

Когато през ноември 2020 г. отправиха призив за помощ в търсенето им, от университета обясниха, че двата бележника са изнесени от стаята, където се пазят най-ценните произведения на библиотеката, за да бъдат заснети през септември 2000 г. Призивът беше отправен в "Деня на еволюцията", отбелязващ годишнината от първата публикация на дарвиновия труд "Произходът на видовете" на 24 ноември 1859 г.

По време на рутинна проверка през януари 2001 г. е установено, че малката кутия с размери на книга с меки корици, в която са съхранявани бележниците, вече не е на мястото си. В продължение на много години библиотекарите вярват, че те са поставени на грешно място в библиотеката, където се съхраняват около 10 милиона книги, карти, ръкописи и други предмети.

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г. (Снимка: Библиотеката към университета Кеймбридж)

Още

Университетът на Кембридж търси "откраднати" ценни бележници на Дарвин

Университетът на Кембридж търси "откраднати" ценни бележници на Дарвин

След като внушителната колекцията беше щателно претърсена и бележниците не бяха намерени, през октомври 2020 г. полицията беше уведомена, че те са откраднати.

Местните детективи уведомиха световната полицейска организация Интерпол и започна международно издирване на бележниците, оценени на милиони британски лири.

През лятото на 1837 г., при завръщането си от околосветско пътешествие с кораба "Бигъл", Чарлз Дарвин (1809-1882) скицира в бележника си "Дървото на живота" - основата на теорията му за естествения подбор, която ще бъде представена в труда му "Произходът на видовете".

На 9 март бележниците се появяват отново, оставени в обществена част на сградата, пред кабинета на библиотекаря, който не е покрит от охранителни камери. Придружаващата ги бележка гласи: "Библиотекарю, честит Великден".

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж (Снимка: Библиотеката към университета Кеймбридж)

Още

Кой британски композитор е племенник на Чарлз Дарвин?

Кой британски композитор е племенник на Чарлз Дарвин?

Директорката на университетската библиотека Джесика Гарднър споделя, че чувството й на облекчение от мистериозната поява на бележниците е "огромно и е почти невъзможно да се изрази по подобаващ начин".

"Бележниците вече могат да заемат отново полагащото им се място заедно с останалата част от архива на Дарвин в Кембридж, в сърцето на културното и научното наследство на страната, редом с архивите на Исак Нютон и професор Стивън Хокинг", допълва Гарднър.

От юли тетрадките ще бъдат изложени пред публика като част от експозиция на Дарвин в библиотеката.

Полицията на Кембриджшър заяви, че разследването продължава. "Подновяваме и призива си към всеки, който разполага с информация по случая, да се свърже с нас", заявиха от полицията.

Още

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

САЩ върнаха на Ирак "Плочката на Гилгамеш"

Още

"Науката от Света на Диска" от Тери Пратчет се завръща с "Часовникът на Дарвин" (откъс)

"Науката от Света на Диска" от Тери Пратчет се завръща с "Часовникът на Дарвин" (откъс)

Още

 "Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

"Бийтълс" влизат в Университета в Ливърпул

Още

Университетът в Кембридж и парижки музей връщат заграбени африкански артефакти

Университетът в Кембридж и парижки музей връщат заграбени африкански артефакти

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция