Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

КРИМИНАЛНО

"Индиана Джоунс на света на изкуството" върна рядка статуя 50 години след кражбата й

Нидерландският експерт Артур Бранд върна бронзова статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция

През 2019 г. холандският експерт Артур Бранд намери откраднатия преди 20 години шедьовър "Портрет на Дора Маар" на Пикасо, оценяван днес на 25 милиона долара (Снимка: АР/БТА)

Нидерландски експерт по изкуствата и детектив върна рядка римска статуя, считана за едно от най-важните съкровища на Франция, на музея, от който е открадната преди близо 50 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Артур Бранд, наричан "Индиана Джоунс на света на изкуството" в Амстердам, върна бронзовата статуя от първи век на бог Дионис на директорката на Музея на Шатийон-сюр-Сен в Източна Франция.

Именно там, в мразовита декемврийска вечер през 1973 г., крадци чупят прозорец, проникват през решетките и задигат високата 40 сантиметра статуя на бога на виното.

"Престъпниците се измъкват с някои римски антики - около 5000 римски монети, но по-същественото е, че отнасят бронзовата статуя на Дионис (Бакхус) като дете. Загубата за музея и общността е огромна. Една от най-ценните им антики е открадната", разказва Артур Бранд.

"Тъй като по онова време няма подходящ каталог за откраднатото изкуство, статуята изчезва в подземния свят и се смята за изгубена завинаги", продължава експертът.

Директорката на френския музей, известен с колекцията си от римски артефакти от близките археологически разкопки на Вертилум - гало-римско селище, разкопано за първи път през 1846 г., заяви, че е много развълнувана.

"Когато видях статуята, открих колко по-красива е от копието, с което разполагахме", сподели Катрин Моне.

Статуята се появява отново съвсем случайно преди две години, когато австрийски клиент се свързва с Артур Бранд. "Индиана Джоунс на света на изкуството" в миналото е открил творба на Пикасо и "Конете на Хитлер" - бронзови скулптури в естествена големина от нацистките времена.

Австрийският клиент моли Бранд да проучи статуя на момче, която е купил на пазара на произведения на изкуството.

След като не успява да открие никаква препратка към произведението, Артур Бранд разбира, че то може би е крадено.

Embed from Getty Images

След месеци на проучване снимка на статуята в археологическо списание от 1927 г. най-накрая дава насока: скулптурата изобразява Дионис като дете и принадлежи на френски музей.

Впоследствие официален полицейски доклад разкрива, че статуята е била открадната на 19 декември 1973 г.

Шокиран от факта, че е краден, австрийският клиент изразява желание експонатът да бъде върнат на музея.

"Според френското законодателство той получи малка сума - нищожна част от цената на статуята, която може да достигне милиони евро, за това, че е съхранявал предмета", казва Бранд.

Двама британски колекционери на изкуство, Брет и Арън Хамънд, осигуряват половината от сумата, която не се разкрива. Другата половина плаща град Шатийон-сюр-Сен.

"След 50 години изключително рядко се случва откраднат предмет да се появи отново, особено толкова значим", отбелязва Артур Бранд.

Embed from Getty Images

Статуята е открита от археолози през 1894 г. по време на разкопки в местността Вертилум, която две десетилетия по-рано е обявена за исторически паметник.

През 1937 г. статуята на Дионис е част от изложба в Париж, която включва 50-те най-забележителни съкровища на изкуството във Франция, според Катрин Моне.

"Това показва до каква степен статуята е важна за френското наследство и френските музеи", казва Моне.

Що се отнася до Артур Бранд, музеят му предлага доживотен безплатен вход, допълва директорката с широка усмивка.

Още

Появи се безценна етиопска корона, укривана 21 години

Появи се безценна етиопска корона, укривана 21 години

Още

Как "Индиана Джоунс в света на изкуството" откри открадната творба на Пикасо?

Как "Индиана Джоунс в света на изкуството" откри открадната творба на Пикасо?

Още

Показаха откраднатата и изключително ценна стихосбирка на персийския поет Хафез

Показаха откраднатата и изключително ценна стихосбирка на персийския поет Хафез

Още

Излязоха снимки на откраднатата картина на Ван Гог, доказващи, че все още е невредима

Излязоха снимки на откраднатата картина на Ван Гог, доказващи, че все още е невредима

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири

Изключително ценен тракийски нагръдник ще бъде показан в НИМ

Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на "Цвяткова могила", община Казанлък

В Англия откриха скулптура на пет хиляди години

Изработеният от варовик барабан се счита за най-важното произведение на праисторическото изкуство, открито във Великобритания в последните 100 години

Открит ли е "Индевър" на Джеймс Кук?

Археолози от Австралия и САЩ спорят за кораба на британския кралски картограф и откривател

Останки от древен храм и шлемове на бойци са открити при разкопки в Южна Италия

Откритията са в популярния туристически обект Велия и са намерени на мястото на някогашния акропол на един от най-важните градове на Магна Греци