Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

И двамата братя Дворжецки умират на 39 и след катастрофа

СЪДБИ

И двамата братя Дворжецки умират на 39 и след катастрофа

Знаменитите актьори са потомствени дворяни, баща им лежал в лагер на ГУЛАГ

Владислав и Евгений Дворжецки

Съдбата понякога си играе странни игри, необясними за хората. Такава е историята на една от най-знаменитет актьорски фамилии в Русия - на баща и синове Дворжецки. Вацлав Дворжецки е потомствен дворянин, който още като младеж се сблъсква с истината за ГУЛАГ от първо лице.

Вацлав Дворжецки се срещнал лице в лице със смъртта в лагер на ГУЛАГ

Въпреки това успява да се реализира като актьор - първо в театъра в Омск, където се жени за балерина и се ражда първородния му син Владислав, а после - в Москва.

Вацлав Дворжецки се снимал в над 90 филма

Вацлав Дворжецки оставя над 100 театрални и 90 филмови роли, еднва от които е във филма "Щит и меч"; и двама синове, които стават звезди на руското кино.

Бащата - Вацлав Дворжецки във филма "Щит и меч" /1968 г./

По-големият - Владислав Дворжецки е познат на българската публика главно от филмите "Бяг", "Соларис" и "Юлия Вревская" на режисьора Никола Корабов, а другият брат - Евгений Дворжецки е истинска знаменитост на руското кино през 90-те.

И двамата братя, по жестока ирония на съдбата умират много млади, и на една и съща възраст - на 39!?!

Владислав Дворжецки

Владислав Дворжецки е роден в Омск през април 1939 г., а умира по време на гастрол в Беларусх през май 1978 г.

Актьорът, макар и толкова млад, вече бил преживял два инфаркта, но продължавал да работи в театъра и да се снима в киното, без почивка.

Владислав Дворжецки във филма "Бяг" /1970 г./

Още

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Прокълнатата кралица на танца - Айседора Дънкан

Във фаталната нощ, Владислав и колегите му бързали за представление, преди да катастрофират. Ударът бил толкова силен, че автомобилът останал без покрив. Пасажерите, обаче, по чудо не пострадали.

Два дни по-късно, Владислав получава трети инфаркт от преживения стрес. И всъщност, умира от болното си сърце. На 39.

21 години по-късно, 1999 г. в едно интервю брат му Евгений Дворжецки, припомня историята на Владислав, и накрая заключава тъжно: "Ето сега се изравнихме по възраст с моя брат!..." Едва ли тогава е подозирал колко фатално се отнасят и за него тези Думи?!?

Гробът на по-малкия от братята

Евгений бил всепризнат майстор на волана, но по някаква причина на едно полупразно кръстовище, катастрофира и умира на място. В колата - "Форд скорпио" пътува един от най-близките му приятели - Костя Керасик, който разказва в едно интервю, че дълго време актьорите от Младежкия театър в Москва не можели да повярват, че Женя е мъртъв.

По време на участие в предаване на радио "Ехото на Москва"

Толкова нелепо изглеждало всичко, което се случва в онази нощ... Та той бил известен с маниашкото си увлечение по автомобилния спор. Участвал и в състезания....

Какво се е случило с него в онази фаонтална декемврийска нощ на 1999-а? И Евгений, като брат си ВЛадислав, умира точно на 39!...

Евгений Дворжецки

Още

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

Смъртта на 30-годишна актриса разбуни Русия

И двамата братя Дворжецки живеят кратко, но оставят ярки следи в руското кино. Владислав Дворжецки тръгва от Омския детски театър. Голяма известност му донася филмът "Бяг" на режисьора Владимир Наумов.

През 70-те години на миналия век е един от най-търсените актьори за кино в бившия СССР. Превръща се в истинска звезда с филмите "Земята на Санников" и "Капитан Немо".

Владислав Дворжецки в "земята на Санников" /1973 г./

Още

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

Смъртта на Едгар Алън По повече от век и половина остава мистерия

За 8 години заснел 17 филма. Това силно изтощило организма му. През 1977 г., само в рамките на един месец, Владислав Дворжецки на два пъти бил покосен от инфаркт.

Лекарите го предупредили да престане да работи поне за няколко месеца, но той заминава за онзи гастрол.

И всъщност, третият инфаркт получава от стрес - след катастрофата. Вероятно е преживявал вината си, че само по чудо заради него не загиват колегите му.

Владислав Дворжецки във филма "Капитан Немо" /1975 г./

Още

Стоянка Мутафова:   След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Стоянка Мутафова: След смъртта на Нейчо сложих кръст на сърцето си

Майката на Владислав умира три години след него, а баща му - през 1993-а. Евгений Дворжецки остава единственият жив от актьорската династия. Неговият кинодебют е през 1980 г.

За осем години, също като брат си, става много популярен. Всеобщото мнение за него било, че той е човек, която сякаш "бърза да живее" и го прави на "бързи обороти". Имал лек характер и бил много позитивен.

Евгений и Нина Дворжецки, с децата си Анна и Михаил, който бил на годинка, когато умира баща му

Днес дъщеря му Анна е актриса и момиче-"дъщеря на баща си".

ДДъщерята на Евгений Дворжецки - Анна

Запитана от една руска медия дали забелязва някакъв фатализъм в "еднаквата" смърт на баща си и чичо си, тя казва:

"Не. Това е просто някаква зловеща "математика", в която не искам да се вглеждам и задълбочавам. Не търся сензация в съвпадението. Достатъчно медии писаха по този въпрос. Както и измислици като тази, че чичо ми е умрял в катастрофа, а той умира от инфаркт след нея. Така че единственото, което мога да кажа е: Татко ми липсва. Сама по себе си неговата смърт е единственият фатален и непоправим факт!", казва Анна.

Еми МАРИЯНСКА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жан-Люк Годар: Перманентният революционер на 90

Освен, че прави революция в киното, отказва всякакви почетни награди и дори „Оскар“, Годар е и философ, сам се определя като аутист от високо ниво

Георги Господинов: Как най-тъжното място на света стана най-смъртоносното

Изстреляхме се до първите места по смъртност от Ковид в света. Ние, които рядко сме били колективно първи по нещо. Всъщност не, били сме. Бяхме "най-тъжното място на света"

Почина дългогодишната директорка на Пушкинския музей в Москва Ирина Антонова

Тя е начело на музея 52 години - от 1961 г. до 2013 г. и е най-дългогодишният директор на голям музей за изкуство в света

Режисьорът Стоян Радев: В търсенето на истината има жестокост и болка

Проблемът с бесовете е особен, заради тяхната природа - те нямат собствена материя, нямат собствено тяло и образ, а се явяват като друго или като самите нас. За да се освободиш от тях, трябва устойчиво знание, себепознание и вяра, разсъждава режисьорът на "Кой се бои от Вирджиния Улф"

Любов, смърт и тенис: Забравеният италиански шедьовър за ужасите на фашизма

Дълбока страст и мъчителен кошмар се сблъскват в спечелилия Оскар филм „Градината на Финци-Контини“ на Виторио де Сика (1970)

Венелин Шурелов: Един човек може да бъде всичко, но и нищо

"Инсталацията, обектът, художественото произведение "Един човек" би могло да допринесе затова да слезем от 111-ото място в класацията по свобода на словото. Неслучайно се намира на точно това място, заредено с призраците от миналото, с тяхната авторитарност и репресивност", казва създателят му