Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Животът отива на кино. Време е да сме DocuMENTAL

ДОКУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ

Животът отива на кино. Време е да сме DocuMENTAL

Международният фестивал "София документал" представя 15 заглавия от 14 държави

С фокус върху човешките права ще бъде нулевото издание на международния фестивал за документално кино "София документал".

Той ще продължи от 10 до 18 декември, съобщиха организаторите от Балкански документален център в София, цитирани от БТА. 

Общо 15 заглавия от 14 държави ще бъдат достъпни онлайн на платформата Documental.bg. Сред тях са номинираният за "Оскар" - "За Сама" на Уаад Ал-Катеаб и носителят на голямата награда на фестивала в "Сънданс" - "Епицентър" на Хуберт Заупер, а също "Банкси, най-търсеният" и "M.I.A/MAYA/MATANGI".

"Избраните филми са в отговор на събитията в страната, Европа и света, като представят едни от най-наболелите теми на обществото ни днес - борба против корупцията и дискриминацията, борбата за социално равенство и равноправие на половете", допълват от екипа на фестивала.

Специалните събития ще бъдат с фокус върху свободата на словото. Първото от тях е на 10 декември, съвместно с швейцарско-мексиканската копродукция "Радиомълчание". След прожекцията ще се състои дискусия със специален гост режисьорката Хулиана Фанхул.

На 11 декември е събитието, посветено на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров" (присъдена тази година на беларуската опозиция), с прожекция на филма "Процесът Олег Сенцов". Ще има и дискусия с режисьора на филма Асколд Куров, режисьора Явор Гърдев и беларуския режисьор и член на опозиционното движение Андрей Курейчик. Темата ще бъде "Свободата на мисълта в киното и ролята на изкуството в защита на демократичните ценности".

На 18 декември е закриващата прожекция - на номинирания за "Оскар" документален филм "RBG", посветен на Рут Гинсбърг - съдия във Върховния съд на САЩ.

С помощта на Националния фонд "Култура" фестивалът ще организира майсторски клас за млади документалисти с проекти, които засягат свободата на словото. Клас ще се води от режисьора Асколд Куров.

Още

Над 70 документални филма на четвъртото издание на Master of Art

Над 70 документални филма на четвъртото издание на Master of Art

Още

Шест нови български документални премиери в есенното издание на София Филм Фест

Шест нови български документални премиери в есенното издание на София Филм Фест

Още

Премиера на два документални филма за Булат Окуджава

Премиера на два документални филма за Булат Окуджава

Още

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жени триумфираха с първите полово неутрални награди в Сан Себастиан

На престижния кинофорум за първи път бяха раздадени отличията без отделни категории за мъже и жени

Джесика Частейн в Сан Себастиан: В САЩ вече третират жените в медиите и киното различно

"Отношението към жените твърде често е било несправедливо, защото винаги е имало интерес към външността им, към съблазнителната им сила, но не и към това, което са направили или казали", допълни Частейн в Сан Себастиан

Нюйоркският филмов фестивал започна с прожекция на "Трагедията на Макбет"

"Трагедията на Макбет" не е кално-кървава адаптация, чието действие се развива в средновековните полета на Шотландия, а по-скоро минималистичен кошмар в стил ноар, обвит в сянка и мъгла, и изпълнен със строги експресионистични образи" споделя Джоел Коен

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

На 24 септември от 18 ч. среща разговор с авторите на част от филмите - поети и режисьори

Трите серии на "Мера споредъ мера" на голям екран в Дома на киното

Дигитално възстановената класика ще бъде представена в пълния ѝ вид на 25-ия София Филм Фест от Георги Дюлгеров и неговия екип 25 септември 14.00 часа

Филмът на режисьора Беноа Брингер "Във връзка с хайвера" спечели голямата награда на фестивала DOCK

Филмът разказва за диктаторски режими, правителства с неограничена власт и множество нарушения на правата на човекa в Азербайджан, Туркменистан и Казахстан