Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Животът отива на кино. Време е да сме DocuMENTAL

ДОКУМЕНТАЛНИ ИСТОРИИ

Животът отива на кино. Време е да сме DocuMENTAL

Международният фестивал "София документал" представя 15 заглавия от 14 държави

С фокус върху човешките права ще бъде нулевото издание на международния фестивал за документално кино "София документал".

Той ще продължи от 10 до 18 декември, съобщиха организаторите от Балкански документален център в София, цитирани от БТА. 

Общо 15 заглавия от 14 държави ще бъдат достъпни онлайн на платформата Documental.bg. Сред тях са номинираният за "Оскар" - "За Сама" на Уаад Ал-Катеаб и носителят на голямата награда на фестивала в "Сънданс" - "Епицентър" на Хуберт Заупер, а също "Банкси, най-търсеният" и "M.I.A/MAYA/MATANGI".

"Избраните филми са в отговор на събитията в страната, Европа и света, като представят едни от най-наболелите теми на обществото ни днес - борба против корупцията и дискриминацията, борбата за социално равенство и равноправие на половете", допълват от екипа на фестивала.

Специалните събития ще бъдат с фокус върху свободата на словото. Първото от тях е на 10 декември, съвместно с швейцарско-мексиканската копродукция "Радиомълчание". След прожекцията ще се състои дискусия със специален гост режисьорката Хулиана Фанхул.

На 11 декември е събитието, посветено на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров" (присъдена тази година на беларуската опозиция), с прожекция на филма "Процесът Олег Сенцов". Ще има и дискусия с режисьора на филма Асколд Куров, режисьора Явор Гърдев и беларуския режисьор и член на опозиционното движение Андрей Курейчик. Темата ще бъде "Свободата на мисълта в киното и ролята на изкуството в защита на демократичните ценности".

На 18 декември е закриващата прожекция - на номинирания за "Оскар" документален филм "RBG", посветен на Рут Гинсбърг - съдия във Върховния съд на САЩ.

С помощта на Националния фонд "Култура" фестивалът ще организира майсторски клас за млади документалисти с проекти, които засягат свободата на словото. Клас ще се води от режисьора Асколд Куров.

Още

Над 70 документални филма на четвъртото издание на Master of Art

Над 70 документални филма на четвъртото издание на Master of Art

Още

Шест нови български документални премиери в есенното издание на София Филм Фест

Шест нови български документални премиери в есенното издание на София Филм Фест

Още

Премиера на два документални филма за Булат Окуджава

Премиера на два документални филма за Булат Окуджава

Още

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В БНР започнаха снимките на документално-игралния филм "Оцеляване"

Радиото е главен герой като пазител и разказвач на истории

Филмът "Правило 34" на Джулия Мурат получи "Златен леопард" на Кинофестивала в Локарно

С наградата за най-добра женска роля бе отличена костариканската актриса Даниела Марин Наваро, а за най-добър актьор бе определен Рейналдо Амиен Гутиерес, също от Коста Рика

Черна комедия за корупцията в румънско село е селектирана на кинофестивала в Сараево

"Oameni de treaba" ("Мъже на делата") e най-новият пълнометражен филм на режисьора Паул Негоеску

12 филма участват в конкурсната програма на 30-ия фестивал "Любовта е лудост"

Откриването ще бъде с френската драма "Млади завинаги" на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г.

"φ1.618" - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев, с премиера тази есен

Лентата е вдъхновена от "Пумпал" на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните, а главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова

Виктор Божинов: Нямаме намерение да се бутаме да бъдем туристи на държавна издръжка

"От това, че български филми всяка година биват номинирани за "Оскар", българското кино спечелило ли е нещо?", задава риторичен въпрос изтъкнатият режисьор