Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте най-известните актриси, изиграли Ана Каренина в киното

КЛАСИЧЕСКИ ПРИМЕРИ

Вижте най-известните актриси, изиграли Ана Каренина в киното

"Снежната кралица на Холивуд" Грета Гарбо влиза в кожата й още по време на нямото кино

Големият роман на Лев Толстой "Ана Каренина" е едно от най-екранизираните произведения на руската литература. До сега са заснети повече от 25 филма по мотиви от книгата. Предлагаме ви да видите най-ярките актриси, които са влизали в кожата на героинята в киното.

Грета Гарбо в ролята на Анна Каренина (1935 г.)В първата звукова екранизация на "Ана Каренина" през 1935 г. главната роля е поверена на "снежната кралица на Холивуд" Грета Гарбо. Тя вече е изиграла Каренина в "немия" вариант през 1927 г. Втората версия с участието на актрисата получава награда за най-добър чуждестранен на фестивала във Венеция. Образът, създаден от Грета Гарбо, е симпатичен, но актрисата е далече от трагизма, характерен за литературния образ, създаден от Толстой.

Вивиън Ли в ролята на Анна Каренина (1948 г.)

Филмът с Вивиън Ли през 1948 година, се харесва на онези зрители, които смятат Грета Гарбо като Ана Каренина за твърде претензиозна. Актрисата добавя към образа трогателност и топлина. Вивиън Ли дори започнала да учи руски, опитвайки се да разбере по-добре характера на героинята си.

Татяна Самойлова в ролята на Анна Каренина (1967 г.)Най-популярният образ на Ана Каренина е на рускинята Татяна Самойлова във филмовата адаптация на Арександър Зархи през 1967 година. Режисьорът заснел филма си точно по литературния първоизточник. За ролята претендирали първите красавици по онова време - Елена Бистрицка, Людмила Черсина, Татяна Доронина, но Зархи се спрял на Татяна Самойлова. Тъмните й очи и коси и бледата кожа особено добре пасвали за аристократичния образ, създаден от Толстой. След невероятния успех на фестивала в Кан на филма "Летят жерави", в който главната роля изпълнява Татяна Самойлова, предложили на Самойлова да се снима в холивудската версия на "Ана Каренина" в партньорство с Жерар Филип. Но съветските й шефове не я пуснали, изтъквайки нелепи доводи.

Жаклин Бисе в ролята на Анна Каренина (1985 г.)

През 1985 г. в Холивуд излиза на екран поредната филмова адаптация на "Ана Каренина" с Жаклин Бисе в главната роля. Актрисата изглежда доста по-възрастна от литературния първообраз. Като цяло, Бисе успява да предаде аристократичните маниери на Каренина, нейната надменност и сдържаност. Що се отнася до вътрешния й емоционален свят, критиците били на мнение, че Каренина на Бисе е една жена-загадка.

Софи Марсо в ролята на Анна Каренина (1997 г.)

Поредната холивудска екранизация на "Ана Каренина", режисирана от Бърнард Роуз, излиза на екран през 1997 година. В главната роля е Софи Марсо. Действието се развива на фона на Ермитажа, Мариинския дворец и други паметници на архитектурата на Санкт Петербург.

Критиците се изказват ласкаво за играта на Софи Марсо, въпреки факта, че във филма има много несътветствия с романа на Толстой. Актрисата признава в интервю, че тя не разбирала какво чувства нейната героиня, която зарязва детето си заради своя любовника си.

Кира Найтли в ролята на Ана Каренина (2012 г.)През 2012 година излиза британска версия на "Ана Каренина" с Кира Найтли в главната роля. Костюмите и декорите са впечатляващи. Актрисата има твърде съвременна визия. 
Ако забравим факта, че в основата на филма трябва все пак да е романът на Толстой, той може да се гледа с удоволствие.

 Елисавета Боярска в ролята на Анна Каренина (2017 г.)

Отново излиза на екран руска екранизация на "Ана Каренина". Режисьорът Карен Шахназаров се опитва да се движи далече от клишетата и да покаже своята визия за романа на Лев Толстой. Ролята се изпълнява от Елисавета Боярска.

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Какво остава да видим на Киномания 2023

Фестивалът продължава до 3 декември в кината и онлайн платформата Neterra TV+

"Само ние двамата" в разпространение от 1 декември

Напрегнатата психологическа драма "Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо в главните роли тръгва в разпространение по кината от 1 декември

След тригодишни дискусии: Законът за авторското право и сродните му права вече е факт

Филмаутор: Депутатите демонстрираха разбиране за ролята на творците за културата ни

"Диада" спечели голямата награда на фестивал в Талин

Филмът на Яна Титова получи голямата награда в категорията Just Film на кинофестивала PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival в Талин, Естония

Филмът "Васил" с Иван Бърнев получи награди от фестивал в Лече

Испанско-българската копродукция на режисьорката Авелина Прат взе наградата на публиката, наградата на Cineuropa и награда на журито - специален диплом за актьора Иван Бърнев в главната роля на филма

"Уроците на Блага" влиза в прогнозите на международни кинокритици сред претендентите за "Оскар"

Българският кандидат за награда "Оскар" бе посочен в публикации на изданията "Холивуд рипортър" и "Скрийн интернешънъл"