Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В Кан ще има музей на киното и на кинофестивала

КУЛТУРНИ ЦЕНТРОВЕ

В Кан ще има музей на киното и на кинофестивала

Очаква се цената на проекта да бъде между 150 млн. евро и 200 млн. евро

14 юли 2021 г. Катя Казакова, Весела Казакова, Мария Бакалова, Мина Милева, Билияна Казакова и Ралица Стоянова в Кан на представянето на филма им "Жените наистина плачат", копродукция България/Франция (Снимка: Getty Images)

Два месеца преди откриването на дългоочаквания музей на наградите "Оскар" в Лос Анджелис, Кан обяви, че полага основите на свой Международен филмов музей, който ще отвори врати през 2028 г, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Още

Музеят "Орсе" се готви отново да приема  посетители

Музеят "Орсе" се готви отново да приема посетители

"Амбицията ни е да имаме "Бобур" или "Гугенхайм" на киното", каза кметът Давид Лиснар пред журналисти, след като положи подпис под тристранно споразумение с Френската филмотека и с Националния киноцентър.

Предвижда се бъдещият културен център да бъде изграден на мястото на бивша спортна зала, на четвърт час път от Фестивалния дворец в Кан и да привлича около 400 000 посетители годишно.

Първа копка трябва да бъде направена през 2025 г. Очаква се цената на проекта да бъде между 150 млн. евро и 200 млн. евро, уточни кметът. Градът, който посрещаше до два милиона посетители годишно преди пандемията, възнамерява да покани частни инвеститори в проекта, който обещават да бъде "забавно място с атракции", което да "генерира приходи".

14 юли 2021 г. Весела Казакова, Мария Бакалова, Мина Милева и Билияна Казакова в Кан на представянето на филма им "Жените наистина плачат", копродукция България/Франция (Снимка: Getty Images)

"Това е дългосрочен проект", каза гръцко-френският режисьор Коста-Гаврас, президент на Френската филмотека. "Имаме достатъчно материали да запълним поне два музея, дори малко повече, ако се наложи. Имаме всичко - стотици и стотици костюми, стотици и стотици ръкописи, хиляди плакати, снимки...и 3000 камери от началото на киното до днес", добави той.

"Мога дори да кажа, че имаме повече от американците, които никога не са проявявали особен интерес към колекционирането, докато Френската филмотека започва да го прави през 1936 г.", каза още той.

Още

Музеят на "Оскарите" ще хвърли светлина и върху някои сенчести страни на филмовата индустрия

Музеят на "Оскарите" ще хвърли светлина и върху някои сенчести страни на филмовата индустрия

Музеят на наградите "Оскар" трябва да отвори врати в Лос Анджелис през септември.

В Кан колекциите на филмотеката ще бъдат изложени в постоянна изложбена зала с площ от 2500 квадратни метра, други 900 квадратни метра експозиция ще бъдат посветени на международния кинофестивал в Кан, студио върху 300 квадратни метра ще показва различните етапи на филмопроизводството, ще има и аудиториум и пространство за деца върху терен от 600 квадратни метра. Близо хиляда квадратни метра площ ще бъдат резервирани за големи временни изложби.

Във Франция няма музей на киното, откакто през 90-те години беше затворен музея "Анри Ланглоа" в Париж.

Още

Българската премиера на "Жените наистина плачат" в Кан е на 14 юли

Българската премиера на "Жените наистина плачат" в Кан е на 14 юли

Още

"Пера" на Омар Ел Зохаири спечели наградата на Седмицата на критиката в Кан

"Пера" на Омар Ел Зохаири спечели наградата на Седмицата на критиката в Кан

Още

Шон Пен се завърна в Кан пет години след провала си там

Шон Пен се завърна в Кан пет години след провала си там

Още

Започва кинофестивалът в Кан, показват българския филм "Жените плачат" (видео)

Започва кинофестивалът в Кан, показват българския филм "Жените плачат" (видео)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Паоло Сорентино приключи авантюрата си с Нетфликс

Само на големия екран можеш да откриеш цялата сила на една история", заяви отличеният с "Оскар" режисьор

Звездата от "Игра на калмари" Ли Джун-дже представя шпионски трилър в Кан

"Изключително съм благодарен, че дебютирам като режисьор по време на този ренесанс на корейската култура", казва още Ли Джун-дже

Филмът "Ноември" за атентатите в Париж триумфира на кинофестивала в Кан

Историята започва на 13 ноември 2015 г., когато отряд джихадисти отнема живота на 130 души и ранява други 350 в Париж и околностите - в близост до стадион "Стад дьо Франс", в кафенета и в концертната зала "Батаклан"

"Джери Лий Луис: Проблеми в ума": Невероятен кино трибют на Итън Коен към рокендрола

Филмът е направен почти изцяло с архивни кадри и премиерата му беше на кинофестивала в Кан

Композиторите на филмова музика искат признание на фестивала в Кан

Композиторите на филмова музика настояват за признание на кинофестивала в Кан, който не им присъжда награда, за разлика от Американската академия

5 филма, които да гледаме от Кан

Фестивалът в Кан тече с пълния си блясък на звезди и слънце от Лазурния бряг, но ето кои са филмите, за които със сигурност ще се говори и след това