Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В Кан ще има музей на киното и на кинофестивала

КУЛТУРНИ ЦЕНТРОВЕ

В Кан ще има музей на киното и на кинофестивала

Очаква се цената на проекта да бъде между 150 млн. евро и 200 млн. евро

14 юли 2021 г. Катя Казакова, Весела Казакова, Мария Бакалова, Мина Милева, Билияна Казакова и Ралица Стоянова в Кан на представянето на филма им "Жените наистина плачат", копродукция България/Франция (Снимка: Getty Images)

Два месеца преди откриването на дългоочаквания музей на наградите "Оскар" в Лос Анджелис, Кан обяви, че полага основите на свой Международен филмов музей, който ще отвори врати през 2028 г, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Още

Музеят "Орсе" се готви отново да приема  посетители

Музеят "Орсе" се готви отново да приема посетители

"Амбицията ни е да имаме "Бобур" или "Гугенхайм" на киното", каза кметът Давид Лиснар пред журналисти, след като положи подпис под тристранно споразумение с Френската филмотека и с Националния киноцентър.

Предвижда се бъдещият културен център да бъде изграден на мястото на бивша спортна зала, на четвърт час път от Фестивалния дворец в Кан и да привлича около 400 000 посетители годишно.

Първа копка трябва да бъде направена през 2025 г. Очаква се цената на проекта да бъде между 150 млн. евро и 200 млн. евро, уточни кметът. Градът, който посрещаше до два милиона посетители годишно преди пандемията, възнамерява да покани частни инвеститори в проекта, който обещават да бъде "забавно място с атракции", което да "генерира приходи".

14 юли 2021 г. Весела Казакова, Мария Бакалова, Мина Милева и Билияна Казакова в Кан на представянето на филма им "Жените наистина плачат", копродукция България/Франция (Снимка: Getty Images)

"Това е дългосрочен проект", каза гръцко-френският режисьор Коста-Гаврас, президент на Френската филмотека. "Имаме достатъчно материали да запълним поне два музея, дори малко повече, ако се наложи. Имаме всичко - стотици и стотици костюми, стотици и стотици ръкописи, хиляди плакати, снимки...и 3000 камери от началото на киното до днес", добави той.

"Мога дори да кажа, че имаме повече от американците, които никога не са проявявали особен интерес към колекционирането, докато Френската филмотека започва да го прави през 1936 г.", каза още той.

Още

Музеят на "Оскарите" ще хвърли светлина и върху някои сенчести страни на филмовата индустрия

Музеят на "Оскарите" ще хвърли светлина и върху някои сенчести страни на филмовата индустрия

Музеят на наградите "Оскар" трябва да отвори врати в Лос Анджелис през септември.

В Кан колекциите на филмотеката ще бъдат изложени в постоянна изложбена зала с площ от 2500 квадратни метра, други 900 квадратни метра експозиция ще бъдат посветени на международния кинофестивал в Кан, студио върху 300 квадратни метра ще показва различните етапи на филмопроизводството, ще има и аудиториум и пространство за деца върху терен от 600 квадратни метра. Близо хиляда квадратни метра площ ще бъдат резервирани за големи временни изложби.

Във Франция няма музей на киното, откакто през 90-те години беше затворен музея "Анри Ланглоа" в Париж.

Още

Българската премиера на "Жените наистина плачат" в Кан е на 14 юли

Българската премиера на "Жените наистина плачат" в Кан е на 14 юли

Още

"Пера" на Омар Ел Зохаири спечели наградата на Седмицата на критиката в Кан

"Пера" на Омар Ел Зохаири спечели наградата на Седмицата на критиката в Кан

Още

Шон Пен се завърна в Кан пет години след провала си там

Шон Пен се завърна в Кан пет години след провала си там

Още

Започва кинофестивалът в Кан, показват българския филм "Жените плачат" (видео)

Започва кинофестивалът в Кан, показват българския филм "Жените плачат" (видео)

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Добрият шофьор" на Тонислав Христов възхити актьор на Фелини

Филмът тръгва в кината на 3 ноември с каузата да бъдем добри в живота и на пътя

Полски съд постанови министър да смекчи критиките към филма "Зелена граница" на Агнешка Холанд

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро сравни филма й с пропагандата на нацистка Германия

Гилдията на американските сценаристи слага край на стачката си

Гилдията на сценаристите все още не е оповестила подробности за постигнатото споразумение, въпреки че редица американски медии по-рано съобщиха за някои подробности, като например регламентирането на използването на изкуствен интелект

Показаха първи кадри от филма за Гунди

"Гунди – Легенда за любовта" проследява живота на легендарния български футболист и се очаква да тръгне по кината през 2024 година

"Уроците на Блага" влезе в официалната селекция на Romе Film Fest

Осемнадесетото издание на "Римския филмов фестивал", който е официално признат от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти FIAPF, ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г.