Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Режисьорът на филма "Животът е прекрасен" не знаел, че пресъздава истинска история

ЖИВОТЪТ

Режисьорът на филма "Животът е прекрасен" не знаел, че пресъздава истинска история

Едва след премиерата разбира, че филмовият му герой е жив

Филмовият Юзеф в "Животът е прекрасен"

Когато през декември 1997 г. един италиански филм - "Животът е прекрасен", разплака целия свят, оказва се, че дори и режисьорът му - Роберто Бенини, едва след премиерата на филма разбира, че е разказал истинската история на един мъж.

Филмът разказва за невероятната съдба на едно еврейско семейство - мъж, жена и тяхното малко дете, по време на Втората световна война. Бащата и майката са изпратени в различни концлагери. По чудо бащата спасява своя 5-годишен син, като го взима със себе си и го укрива в концлагера, като през цялото време говори на детето, че то трябва да се крие, да шепне и да не плаче, защото това е... "игра"!..

Едва след излизането на филма на екран, от Централния архив на САЩ изравят документи, в които се оглежда истинската история на полския евреин Юзеф Шлайфщайн. Журналисти тръгват по следите на историята и откриват, че Шлайфщайн е жив, 56-годишен американски гражданин, записан под името Джоузеф Шлайфщайн. За пръв път той разказва своята потресаваща история. Самият Бенини твърди, че никога не е подозирал за съществуването на този човек.

Филмът "Животът е прекрасен" е награден със "Сезар", две награди от Американската филмова академия и наградата на БАФТА за актьорската игра на Бенини във филма - той изиграва ролята на бащата. Песента от филма - "La vita e bella", се превръща в шлагер.

Роберто Бенини, в ролята на бащата и Джорджио Кантарини - синът

4-годишният Юзеф оцелява в Бухенвалд

Каква е истинската житейска история на Юзеф:

Юзеф Янек Шлайфщайн е роден на 7 март 1941 г., в семейството на полските евреи Израил и Естер Шлайфщайн, в еврейско гето, близо до полския град Сандомир.

През юни 1942 г. евакуират мъже и жени от гетото, да работят в оръжейната фабрика в Ченстохов. Между тях са и родителите на малкия Юзеф Янек, който е само на годинка. Известно е, че "безполезните за работа" - децата и старците били отправяни от нацистите направо в газовите камери. Ето защо родителите на момченцето навреме скриват сина си в едно мазе, заедно с една котка, която да лови мишките, за да не хапят детето. Година и половина Юзеф оцелява в тъмното помещение, в компанията на котката. Родителите му го навестявали само да го нахранят.

През 1943 г. евреите, работещи във фабриката в Ченстохов, са депортирани в концлагера Бухенвалд. Бащата на Юзеф го скрива в торба с дупки, за да може да диша, и му казва дори да не шава, защото когато свърши "играта", ще го награди с... три захарчета!.. Още с пристигането на евреите в Бухенвалд, децата и старците в групата били разстреляни. Майката на Юзеф е препратена в концлагера Берген-Белзен. Бащата се чудел къде да скрие синчето си. Помагат му немци антифашисти от лагера.

Малкият Юзеф, с баща си и други концлагеристи

Скрили детето и му носели хляб и дъждовна вода - кой, когато може. Юзеф вече бил свикнал да не говори, а само да шепне. А баща му при всяка среща му напомнял, че трябва да спазва "правилата на играта". Юзеф се научил никога да не плаче. Затова пък баща му едва скривал сълзите си, при всяка тяхна среща.

Надписът на входа на Бухенвалд: "Всекиму своето"

По време на един обиск, обаче, началникът на охраната открива момченцето. По една щастлива случайност, имал дете на възрастта на Юзеф и изпитал някаква симпатия към него - решил да не съобщава на шефовете си. Тайната за съществуването на Юзеф почнала да става публична. Помежду си съзаклятниците наричали детето "талисмана на Бухенвалд".

Юзеф, след освобождението на концлагеристите от Бухенвалд

Когато в концлагера идвали официални лица, скривали момченцето. По този начин концлагеристите укривали още двайсетина деца, между които 4-годишният по онова време Стефан Цвайг - не писателят, а бъдещият известен полски кинооператор с това име. Него пък криели в отделението за болни от тиф. И той оцелява по чудо. Немците избягвали да влизат в това отделение, за да не се заразят.

През февруари 1945 г. , няколко месеца преди края на войната, Юзеф по непредпазливост излиза на двора. Забелязва го началникът на лагера и веднага издава заповед детето да бъде изпратено в газова камера. Бащата на Юзеф пада на колене пред него и го моли за отсрочка от два дни, за да се сбогува със сина си. В замяна на това обещава да изработи удобно седло за коня на немеца. На Юзеф пак му провървява по чудо - още същия ден връчили заповед на началника, че го пращат на Източния фронт. Концлагеристите скриват детето в болницата. Там то дочаква освобождаването на оцелелите от Бухенвалд, на 11 април 1945 г.

Юзеф, в средата на първи план, сред другите оцелели деца от Бухенвалд

След края на войната, Израил Шлайфщайн открива и жена си Естер - тя била препратена в Дахау, и също оцелява по чудо.

През 1947 г. Юзеф Янек Шлайфщайн става най-малкият свидетел по делото срещу охранителите на концлагера Бухенвалд. През 1948 г. цялото семейство се премества да живее в САЩ. По последни сведения от руска медия, днес 76-годишният Юзеф/Джоузеф Шлайфщайн е жив и живее в Ню Йорк.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Прекрасни дни" на Вим Вендерс и "Присила" на София Копола приковават вниманието в 28-ия София Филм Фест

"Присила" ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия София Филм Фест - 23 март, и американската гала на фестивала.

Юлиан Вергов с Цветана Манева на премиера

Снощи се проведе гала премиерата на "Уроци по немски"

"Солтбърн" и "Всички сме непознати" - два от най-очакваните хита на 28-ия София Филм Фест

Не пропускайте хитовете в специалната селекция "Калейдоскоп" на очаквания кинофорум

Мати Диоп разказва за върнати на Бенин артефакти в документален филм, представен на "Берлинале"

В "Дахомей", включен в надпреварата за "Златна мечка", френско-сенегалската режисьорка разглежда трънливия въпрос за реституцията на произведения на изкуството, откраднати от Африка

В "Извън времето" режисьорът Оливие Асаяс излиза от уединението си на "Берлинале"

"Голям песимист съм, имах чувството, че киното, каквото го познавам, вече не съществува. Но съм щастлив, защото в крайна сметка се получи комедия", коментира режисьорът най-новия си филм

"Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан получи наградата за най-добър филм на наградите БАФТА

"Барби", "Убийците на цветната луна" и "Солтбърн" останаха с празни ръце