Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Окупация 1968" - "малкият човек" в "голямата история"

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

"Окупация 1968" - "малкият човек" в "голямата история"

Филмът е интригуващ омнибус-проект, с различен поглед към сложната тема "1968 година"

Август 1968 г .: Руски танкове по улиците на Прага (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Документалната мозайка "Окупация 1968" е в последния етап от работата по него - постпродукция, и ще закрие основната програма на СФФ на 18 март в кино "Люмиер Лидл".

Имената на Мартичка Божилова и "Агитпроп" като продуцент стоят отново зад интересен документален проект - омнибусът "Окупация 1968" (Словакия-Чехия-Полша-България-Унгария). Филмът, разказващ за месец август 1968 година, е субективен поглед към войниците от "братските" армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея.

Септември 1968 г.: Съветските войски обикалят по улиците на Прага (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Основният въпрос, около който обединяват работата си режисьорите Стефан Командарев, Мари Елиза Шайд, Линда Домбровжки, Магдалена Жимков и Евдокия Москвина, е как "малкият човек в Европа" се отнася с така наречената "голяма история".

Каква е ролята на личната отговорност, запазването на личната гледна точка и морал и какво се случва с тях, когато човекът е поставен пред избора да спаси живота си, или да се подчини на правилата?

1968 г.: Съветски танк в центъра на Прага, по време на окупацията на Чехословакия (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Вим Вендерс идва на 22-рия София филм фест с най-новия си филм „Потапяне”

Вим Вендерс идва на 22-рия София филм фест с най-новия си филм „Потапяне”

За "братските армии" окупацията на Чехословакия през 1968 година е съвсем различно събитие от това, което чехите и словаците преживяват. Пресъздаването на историята предлага среща с войници от различни националности и ранг. За да бъде постигната многопластовост и разнообразие на гледните точки върху сложната тема, по филма работят петима режисьори от пет държави от бившия Варшавски договор, участвали в окупацията на Чехословакия - Русия, Полша, Германия, Унгария и България.

А пъзела на омнибуса е подреден от филмите "Ненужен герой" (България), "Гласове в гората" (Германия), "Червена роза" или "Приятелство и любов по време на окупация" (Унгария), "Войнишки жени и шпиони" (Полша), "Последната мисия на генерал Ермаков" (Русия).

5 септември 1968 г.: След нахлуването си в Чехословакия руските войници се сприятелват с чешките деца (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Омнибусът е копродукция на АГИТПРОП (България), Петер Керекеш (Словакия), Хайпермаркет Филм (Чехия), Силвър Фрейм (Полша), Елф Пикчърс (Унгария), с подкрепата на ИА "Национален филмов център", в копродукция с Българската Национална Телевизия, с подкрепата на Полски филмов институт - PISF, Полска телевизия - TVP, Държавен фонд за кинематография - Чехия, Чешка телевизия, Творческа Европа - Програма МЕДИА Развитие, Вишеградски фонд - развитие, AVF/Словашки аудиовизуален фонд - развитие и продукция, RTV Словакия, Унгарски филмов фонд. Световни продажби: Слингшот Филмс.

Септември 1968 г.: Войници на руската Червена армия в Прага след окупацията й (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Прожекцията на "ОКУПАЦИЯ 1968" на София Филм Фест ще бъде официалната българска премиера на филма!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Започва политическият трилър "Четвърта власт" по БНТ 1

12-серийният телевизионен филм е част от филмопроизводството на обществената телевизия

В БНР започнаха снимките на документално-игралния филм "Оцеляване"

Радиото е главен герой като пазител и разказвач на истории

Филмът "Правило 34" на Джулия Мурат получи "Златен леопард" на Кинофестивала в Локарно

С наградата за най-добра женска роля бе отличена костариканската актриса Даниела Марин Наваро, а за най-добър актьор бе определен Рейналдо Амиен Гутиерес, също от Коста Рика

Черна комедия за корупцията в румънско село е селектирана на кинофестивала в Сараево

"Oameni de treaba" ("Мъже на делата") e най-новият пълнометражен филм на режисьора Паул Негоеску

12 филма участват в конкурсната програма на 30-ия фестивал "Любовта е лудост"

Откриването ще бъде с френската драма "Млади завинаги" на режисьорката Валерия Бруни Тедески, която е участвала в конкурсната програма на фестивала в Кан през 2021 г.

"φ1.618" - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев, с премиера тази есен

Лентата е вдъхновена от "Пумпал" на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните, а главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова