Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кой е режисьорът на "La La Land"

ЗНАМЕНИТОСТИ

Кой е режисьорът на "La La Land"

Деймиън Шазел счупи касовия рекорд на Милош Форман с "Полет над кукувиче гнездо"

Деймиън Шазел позира с "Оскара" си за най-добър режисьор (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

След гафа с "Оскара" за най-добър филм на тазгодишните награди за най-желаната статуетка в света, стана ясно едно - че филмът "La La Land" може и да не е оценен като най-добрия, но режисьорът му - 32-годишният Деймиън Шазел е признат за кинематографист номер 1 на тазгодишните награди "Оскар". С какво Деймиън Шазел буквално побърква журитата на няколко поредни филмови фестивала, и как печели тези симпатии, въпреки противоречивите оценки за филма? На всичкото отгоре "La La Land" спечели от продажби на билети 340.5 милиона долара, срещу бюджет от 30 милиона. Зашеметяващ комерсиален успех за романтичен мюзикъл. С това филмът на Шазел събори от пиедестала касовия успех на "Полет над кукувиче гнездо"на Милош Форман.

Как и защо, и кой е Деймиън Шазел?

Американският кинотворец е най-младият носител на златната статуетка на Академията в тази категория. Това е първият присъден "Оскар" за 32-годишния Шазел, като преди това взе наградата "Златен глобус", наградата на Гилдията на режисьорите и на БАФТА /б.р. Британската академия за кино и телевизионни изкуства/. Кой е той?

Деймиън Шазел е роден на 19 февруари 1985 г. в Провидънс, Род-Айлънд, САЩ, в семейството на елитни интелектуалци. Майка му Силия е писател и професор по средновековна история в колеж в Ню Джърси, а баща му - Бернар Шазел е известен учен в областта на математиката и информатиката - роден във Франция, възпитаник на Иейлския университет. Малкият Деймиън отрано се вълнува от киното, но става...джаз барабанист, още докато учи в средното училище Princeton High School. След завършването му, внезапно съобщава на роителите си, че се връща към "първата си любов" - киното, и се записва да учи Кинематография в Харвардския университет.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Още в първите си филмови опити като студент, Шазел е не само режисьор, но сценарист на творбите си. Автор е на сценария на филма "Тържествен финал" /2012 г./ , в който пианист е отстранен от концертна дейност заради патологичния си страх от сцената. Когато най-накрая преодолява страха си, разбира че е станал жертва на коварна игра и свири под угрозата на смъртта. След време Шазел признава, че сам е изпитвал страхове, че не е достатъчно кадърен, за да стане известен музикант, и затова се върнал към режисурата.

Холи Бери връчи отличието на режисьора на "Ла ла ленд" (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

За сценария на "Тържествен финал" казва, че го написал като "наемник", и затова иска да създаде друг, "по-различен" сценарий. Така написва 85 страници сценарий за филма "Издръжливост" /изв. като "Камшичен удар"/, който първоначално не успява да привлече вниманието на продуцентите и остава в "черния списък на добрите сценарии", както се изразяват в Холивуд. През 2013 г. сценарият е екранизиран, и скоро след това получава наградата за най-добър късометражен филм на Фестивала на американското кино в Довил. През 2015 г. е номиниран в цели 5 категории за "Оскар", 3 от които са печеливши. През 2016 г. Деймиън Шазел става съавтор на сценария на филма "Клофърфилд 10", но отказва да поеме режисурата му. Започва работа върху мюзикъла "La La Land", който е показан за пръв път на Венецианския кинофестивал през август 2016-а и е посрещнат с огромен интерес от публиката.

С приятелката си - актрисата Оливия Хамилтън по време на церемонията (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Филмът струва 30 милиона долара, но човек не разбира за какво са дадени?..", се изпуска да каже един немски кинокритик, но ето че наградите "Оскар" заглушиха подобни изказвания по безпрекословен начин. А комерсиалният успех на филма е буквално зашеметяващ: приходите от "La La Land", за който са похарчени 30 милиона, са толкова, умножено по 10 и отгоре. С това филмът разби на пух и прах досегашния рекорд на Холивуд с касовия успех на филма на Милош Форман "Полет над кукувиче гнездо".

Романтичен кадър от "La la land", на фона на нощен Лос Анджелис

На фона на всичко това, наскоро Деймиън Шазел направи следното шокиращо признание: "Бях без пари и с камера от 70-те, и изведнъж осъзнах, че искам да направя мюзикъл!.." И продължава: "Първоначално изпитах страх, че ме чака огромно фиаско!.." Описват Шазел като скромен на вид млад мъж, който никога не се изхвърля с гръмки фрази. Не крие, че е бил запленен от историята на Фред Астер и Джин Кели, и че си помислил, че хората изпитват носталгия по "онова време".

Родителите му, според Шазел, изобщо не се интересуват от кино, но затова пък го поддържали във всичко, което прави. Те одобрили идеята за романтичен мюзикъл, защото "романтиката е дефицит на съвремието ни", обяснява Шазел. Любим филм на фамилията бил "Пеещият под дъжда" /"Аз пея под дъжда"/Когато избира актьори за "La La Land", Деймиън Шазел не се колебае да избере за главната роля Ема Стоун - тя вече има успешен дебют на Бродуей. Канадецът Райън Гослинг пък начевал шумна кариера в музикалното предаване "Мики Маус Клуб", заедно със звезди като Джъстин Тимбърлейк и Бритни Спиърс.

Ема Стоун и Райън Гослинг, в кадър от филма

А ето какво казва за филма режисьорът: "Един мюзикъл може да стане или хубав, или лош - средно положение няма. Но аз се гордея с епизода, с който започва филмът - с танцуващите по магистралата. Той наистина е заснет на "фри" в Лос Анджелис. Получихме разрешение за снимки за по 2 часа в една събота и неделя. Снимахме в най-горещото време на годината, и можете да си представите какво напрежение беше. Съботата беше жежка, но неделята се оказа освен гореща, покрита с гъста мъгла. Вече си мислех, че може би снимам "кавър" на "Пеещият под дъжда". Само че - без дъжд!..И още тогава си помислих: А как ще обединя при такава драстична разлика на фона, всичко заснето?! Беше голямо предизвикателство. Но то, всичко в този филм е такова. Самият аз дойдох в Лос Анджелис преди 9 години и този град буквално превзе съзнанието ми. Но той има две лица - едното му е неговата невероятна оживеност, а другото - че сред шума на Ел Ей човек може да се чувства много самотен. Опитах се да покажа тези две лица на града във филма си.

С Оливия Хамилтън след награждаването му (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Що се отнася до заглавието на "La La Land", с което мнозина се шегуват и дори го наричат с подигравателното "Тра ла ла", то за мен това е търсено заглавие - с него исках да внуша, че героите на филма витаят в облаците, но в това е и очарованието на подобен тип хора - в тяхното умение да мечтаят. Филмът надскача тази идея и придава един положителен смисъл на мечтателството. Дава криле на мечтателите да издържат на ударите от реалността, дори когато животът ги принуждава да се приземят на земята. За мен беше важно да покажа, че именно мечтите ни правят живота прекрасен, и че без мечти животът е скучен и еднообразен. Представяте ли си един град, населен с мечтатели? - Има ли нещо по-поетично и прекрасно от подобна представа?!", казва Деймиън Шазел. 

Деймиън Шазел с главните си герои Ема Стоун и Райън Гослинг (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Работата над "La La Land" донесе на Шазел два "Златни глобуса" - за режисура и сценарий. Преди сегашния "Оскар", режисьорът има и предишна номинация за златната статуетка - за сценария на филма "Издръжливост" /"Камшичен удар"/. Именно неговият успех помага на Шазел да намери продуценти за "La La Land". Мнозина се питат дали филмът не е просто личната история на Деймиън Шазел? - Той се отказва от музиката, за да стане режисьор, но компромисно търси да сближи двете си "любови"?..В една сцена героят му от филма Себастиан обяснява джаза на Мия така:

"По време на изпълнение музикантът едновременно свири на инструмента си, композира и остава верен на мелодията. Всеки от колегите му в оркестъра прави същото, но на практика свири нещо различно. Джазът е музика на конфликтите и компромисите. Всеки път нов... и умиращ".

Райън Гослинг поздравява режисьора (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Всъщност, това с пълна сила важи и за киното, и в частност - за мюзикъла. И напълно отразява мисленето на Шазел за смисъла на изкуството. В какво е разковничето на грандиозния успех на "La La Land"? - Деймиън Шазел очевидно е невероятен психолог и мечтател, в крайна сметка. Въпреки страховете си, той поема риска от провал, на крилете на собствената си нереализирана мечта, съзнавайки че тя може да му донесе или успех, или...фиаско. Играе ва банк, като се надява на носталгията на хората по миналото.

Факт, че след златните години на киното - 60-те - с мюзикълите "Уестсайдска история", "Звукът на музиката", "Моята прекрасна Лейди", "Мери Попинс", и излезлите през 70-те - "Кабаре" (1972), "Ах, този джаз" (1979), "Чикаго" (2002), "През вселената" (2007) и "Клетниците" (2012), настъпва едно "мълчание", една липса и отворената от нея ниша в изкуството. Ниша, която има почитатели, но на тях не им се предлага нищо ново. И ето че Шазел им предлага една романтична история, която припомня на зрителите за доброто старо време и вдъхва надеждата, че и в днешния забързан и комерсиален свят, има място за мечти и музика. Това "2 в 1" може да е измамно, но със сигурност прави човека да се чувства щастлив.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Страсти в кухнята" тръгва по кината от 8 декември

"Страсти в кухнята" е официалното предложение на Франция за категорията "Най-добър международен игрален филм" на 96-ите награди "Оскар" през 2024 г.

Наградите на Европейската филмова академия ще бъдат предавани на живо на сайта на София Филм Фест

Победителите ще станат известни на празничната церемония по връчването на Европейските филмови награди - най-престижните отличия за европейско кино, която ще се състои на 9 декември в Берлин

Утопия: Прожекция на късо кино за дълъг размисъл

На 13 декември от 19:30 часа в Сине Гранд в София ще можем да се потопим в провокативната вселена на утопичното късометражно кино

След японската премиера: "Момчето и чаплата" на майстора на анимацията Хаяо Миядзаки излиза у нас

След официалната премиера в родната страна на култовия режисьор – Япония, зрителите в България ще са следващите, които ще имат възможност да се насладят на това кино събитие без аналог

Драмата "Непознати" доминира на Британските независими филмови награди

Филмът "Непознати" по едноименния роман на Таичи Ямада е с участието на Андрю Скот, Пол Мескал, Клеър Фой, Джейми Бел и други

"Жан Дю Бари: фаворитката на краля" на голям екран в цялата страна

Във филма необикновената съдба на графиня Жан дю Бари е представена като приказка, смесваща класика и модерност