Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Качествено френско кино на Киномания 2017

КИНОМАНИЯ 2017

Качествено френско кино на Киномания 2017

Фестивалът на френския филм е част от програмата за седма поредна година

„Сто и двадесет удара в минута”, филм на режисьора Робен Кампийо, Франция/Сн. НДК

Страстта и характерното очарование на френските филми ще зарадват зрителите на тазгодишната Киномания. Фестивалът на френския филм е част от кинопанорамата за седма поредна година и се осъществява в партньорство с Френския културен институт.

„Люмиер”, документален филм, Франция/Сн. НДК

Началото ще даде "Прекратяване на огъня" на 17 ноември в "Люмиер Лидл", а режисьорът на филма Еманюел Куркол ще бъде специален гост на откриването.

„Далида”, филм на Лиса Асуелос, Франция/Сн. НДК

Във френската програма са включени няколко заглавия, свързани със знаменити творци като: "Гоген - Пътуване до Таити" на Едуар Делюк, с участието на забележителния Венсан Касел, в ролята на големия художник; "Роден" с режисьор Жак Доайон, разказващ за живота на легендарния скулптор; "Далида" на Лиса Асуелос - пресъздаващ трагичния живот на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години, както и "Джанго", който разкрива историята на популярния джаз китарист и композитор Джанго Райнхард и на неговата борба в окупираната от фашисти Франция през 1943 г.

„Джанго”, Киномания 2017/Сн. НДК

Сред френските заглавия е и филм за пионерите на киното - братята Огюст и Луи Люмиер. Артистичният директор на фестивала в Кан - Тиери Фремо селектира и коментира по неподражаем начин най-значимите сред съхранените филми на двамата братя. "Люмиер" е не толкова документален филм, а 90-минутна компилация, която обхваща близо 1500 филма.

„Мадам Хайд” , филм на режисьора Серж Бозон, Франция/Сн. НДК

Ненадминатата Изабел Юпер ще видим в друг филм от френската селекция. "Мадам Хайд" на режисьора Серж Бозон е изпълнен с ексцентричен комизъм трилър - свободна импровизация върху популярния сюжет за доктор Джекил и г-н Хайд, но с изненади. За изпълнението си във филма, Юпер получава награда за най-добра актриса на фестивала в Локарно.

Друга прекрасна актриса - Марион Котийар ще очарова зрителите във филма на режисьора и актьор Гийом Кане - "Рокендрол". Котийар и Кане играят самите себе си в тази неистова сатира на светския живот и неговите нелепи изисквания към публичните изяви и имиджа.

"Cessez le feu", Киномания 2017/Сн. НДК

Талантливата Марион Котийар ще видим и в "Призраците на Исмаел", където е в образа на мистериозната Карлота - съпругата на кинорежисьор (в ролята Матийо Амалрик), изчезнала преди 21 години, която внезапно се появява и внася смут в спокойния живот на мъжа си и приятелката му Силвия (Шарлот Гензбур). Великолепната игра на трите звезди е най-голямото богатство на този еротичен film noir, разказващ как самоличностите могат да бъдат оформени от вътрешни, неконтролируеми сили, без значение колко отчаяно се опитваме да бъдем самите себе си.

„В легло с Виктория”, филм на режисьора Жюстин Трие, Франция/Сн. НДК

"В легло с Виктория" е друго от френските предложения в програмата, което ни пренася в разхвърляния живот на трийсетинагодишна разведена адвокатка с две деца, на ръба на нервна криза. Режисьорът и сценарист Жюстин Трие е създал романтична комедия, но с проникновена женска нотка, много човечност и автентична атмосфера.

В съвсем различна стилистика е "Момичето от Брест" - гневен филм, създаден, за да насочи вниманието към сериозни проблеми и да разтърси една самодоволна система, представяйки истинската история за дългата борба на една жена да бъде приета на сериозно при сблъсъка си с фармацевтичната индустрия. Филмът е заснет по бестселъра "Медиатор 150 мг", а режисьор на продукцията е Еманюел Берко.

"Сто и двадесет удара в минута" е друго предложение на френското кино, което отдава въодушевена и трогателна почит на политическия активизъм и моментално се превърна в модерна класика на гей киното. Разказвайки свои лични преживявания, Робен Кампийо, режисьор на продукцията, представя случилото се през 90-те години с парижката група активисти ACT UP, чиято мисия е да привлече общественото внимание към болните от СПИН.

Във Фестивала на френския филм е предвидено и едно специално събитие, обединяващо кино и концерт. Спектакълът "Лодката на влюбените" е създаден през август 2007 г. за фестивала в Аоста "Strade del Cinema". Комбинацията между ням филм на голям автор в историята на европейското кино - Жан Епщайн, хора "Големите български гласове", водени от Илия Михайлов, и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан, впечатлява публиката и е определено като събитие от европейски мащаб.

 Цялата програма на "Киномания" може да откриете на kinomania.bg

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино "Люмиер Лидл". 

"Киномания" 2017 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

1/1

„Сто и двадесет удара в минута”, филм на режисьора Робен Кампийо, Франция/Сн. НДК

„Далида”, филм на Лиса Асуелос, Франция/Сн. НДК

„Люмиер”, документален филм, Франция/Сн. НДК

„Мадам Хайд” , филм на режисьора Серж Бозон, Франция/Сн. НДК

„В легло с Виктория”, филм на режисьора Жюстин Трие, Франция/Сн. НДК

„Джанго”, Киномания 2017/Сн. НДК

"Cessez le feu", Киномания 2017/Сн. НДК

„Роден”, френски филм на режисьора Жак Доайон/Сн. НДК

Календар

Препоръчваме ви

Иранският шедьовър "Кръговрат" открива 10-ия кинофестивал Sofia MENAR

Един от акцентите в програмата на фестивала е суперпродукцията на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио "Земя"

Eксклузивни прожекции на "Формата на водата" в кино "Люмиер Лидл" през януари

Филмът грабна две награди "Златен глобус" преди дни

Кейт Бланшет оглавява журито на кинофестивала в Кан

71-то издание на кинофестивала във Франция ще се проведе между 8 и 19 май

Ицко Финци "играе" дърво - "домашен любимец" на Любен Чаталов

Анимацията "Райска ябълка" е филм за истинското приятелство - този рядък и безценен дар на съдбата, казват авторите Владимир Шомов и Васил Сотиров

Теодосий Спасов на фона на залеза вдъхновил "Балканска хармония - истина или сън"

Филмът на Атанас Киряков е истинско музикално пиршество с няколко талантливи музиканти от различни балкански страни, водени от Теодосий Спасов

Милчо Левиев "джазира" "Велик е нашият войник" във филма "К 22"

Световноизвестният музикант и още 11 творци разказват за казармата си в документалния филм на Александър Крумов и Антон Богорисов