Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Качествено френско кино на Киномания 2017

КИНОМАНИЯ 2017

Качествено френско кино на Киномания 2017

Фестивалът на френския филм е част от програмата за седма поредна година

„Сто и двадесет удара в минута”, филм на режисьора Робен Кампийо, Франция/Сн. НДК

Страстта и характерното очарование на френските филми ще зарадват зрителите на тазгодишната Киномания. Фестивалът на френския филм е част от кинопанорамата за седма поредна година и се осъществява в партньорство с Френския културен институт.

„Люмиер”, документален филм, Франция/Сн. НДК

Началото ще даде "Прекратяване на огъня" на 17 ноември в "Люмиер Лидл", а режисьорът на филма Еманюел Куркол ще бъде специален гост на откриването.

„Далида”, филм на Лиса Асуелос, Франция/Сн. НДК

Във френската програма са включени няколко заглавия, свързани със знаменити творци като: "Гоген - Пътуване до Таити" на Едуар Делюк, с участието на забележителния Венсан Касел, в ролята на големия художник; "Роден" с режисьор Жак Доайон, разказващ за живота на легендарния скулптор; "Далида" на Лиса Асуелос - пресъздаващ трагичния живот на една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години, както и "Джанго", който разкрива историята на популярния джаз китарист и композитор Джанго Райнхард и на неговата борба в окупираната от фашисти Франция през 1943 г.

„Джанго”, Киномания 2017/Сн. НДК

Сред френските заглавия е и филм за пионерите на киното - братята Огюст и Луи Люмиер. Артистичният директор на фестивала в Кан - Тиери Фремо селектира и коментира по неподражаем начин най-значимите сред съхранените филми на двамата братя. "Люмиер" е не толкова документален филм, а 90-минутна компилация, която обхваща близо 1500 филма.

„Мадам Хайд” , филм на режисьора Серж Бозон, Франция/Сн. НДК

Ненадминатата Изабел Юпер ще видим в друг филм от френската селекция. "Мадам Хайд" на режисьора Серж Бозон е изпълнен с ексцентричен комизъм трилър - свободна импровизация върху популярния сюжет за доктор Джекил и г-н Хайд, но с изненади. За изпълнението си във филма, Юпер получава награда за най-добра актриса на фестивала в Локарно.

Друга прекрасна актриса - Марион Котийар ще очарова зрителите във филма на режисьора и актьор Гийом Кане - "Рокендрол". Котийар и Кане играят самите себе си в тази неистова сатира на светския живот и неговите нелепи изисквания към публичните изяви и имиджа.

"Cessez le feu", Киномания 2017/Сн. НДК

Талантливата Марион Котийар ще видим и в "Призраците на Исмаел", където е в образа на мистериозната Карлота - съпругата на кинорежисьор (в ролята Матийо Амалрик), изчезнала преди 21 години, която внезапно се появява и внася смут в спокойния живот на мъжа си и приятелката му Силвия (Шарлот Гензбур). Великолепната игра на трите звезди е най-голямото богатство на този еротичен film noir, разказващ как самоличностите могат да бъдат оформени от вътрешни, неконтролируеми сили, без значение колко отчаяно се опитваме да бъдем самите себе си.

„В легло с Виктория”, филм на режисьора Жюстин Трие, Франция/Сн. НДК

"В легло с Виктория" е друго от френските предложения в програмата, което ни пренася в разхвърляния живот на трийсетинагодишна разведена адвокатка с две деца, на ръба на нервна криза. Режисьорът и сценарист Жюстин Трие е създал романтична комедия, но с проникновена женска нотка, много човечност и автентична атмосфера.

В съвсем различна стилистика е "Момичето от Брест" - гневен филм, създаден, за да насочи вниманието към сериозни проблеми и да разтърси една самодоволна система, представяйки истинската история за дългата борба на една жена да бъде приета на сериозно при сблъсъка си с фармацевтичната индустрия. Филмът е заснет по бестселъра "Медиатор 150 мг", а режисьор на продукцията е Еманюел Берко.

"Сто и двадесет удара в минута" е друго предложение на френското кино, което отдава въодушевена и трогателна почит на политическия активизъм и моментално се превърна в модерна класика на гей киното. Разказвайки свои лични преживявания, Робен Кампийо, режисьор на продукцията, представя случилото се през 90-те години с парижката група активисти ACT UP, чиято мисия е да привлече общественото внимание към болните от СПИН.

Във Фестивала на френския филм е предвидено и едно специално събитие, обединяващо кино и концерт. Спектакълът "Лодката на влюбените" е създаден през август 2007 г. за фестивала в Аоста "Strade del Cinema". Комбинацията между ням филм на голям автор в историята на европейското кино - Жан Епщайн, хора "Големите български гласове", водени от Илия Михайлов, и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан, впечатлява публиката и е определено като събитие от европейски мащаб.

 Цялата програма на "Киномания" може да откриете на kinomania.bg

Билети за всички филми от програмата има на касите на НДК и кино "Люмиер Лидл". 

"Киномания" 2017 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

1/1

„Сто и двадесет удара в минута”, филм на режисьора Робен Кампийо, Франция/Сн. НДК

„Далида”, филм на Лиса Асуелос, Франция/Сн. НДК

„Люмиер”, документален филм, Франция/Сн. НДК

„Мадам Хайд” , филм на режисьора Серж Бозон, Франция/Сн. НДК

„В легло с Виктория”, филм на режисьора Жюстин Трие, Франция/Сн. НДК

„Джанго”, Киномания 2017/Сн. НДК

"Cessez le feu", Киномания 2017/Сн. НДК

„Роден”, френски филм на режисьора Жак Доайон/Сн. НДК

Календар

Препоръчваме ви

"Смартфонът беглец" направи скок от историческия жанр към детското кино

Филмът събра многобройна публика на София филм фест

Немият Апокалипсис на Георги Господинов в 8 минути и 19 секунди

Филмът-омнибус 8'19", реализиран от 6 различни екипа, направи своята световна премиера на 22-рия София Филм Фест

Голямата награда "София Град на киното" спечели българският филм 3/4 на Илиян Метев

Васил Михайлов получи "Наградата на София" за принос към българското кино

Джордж Лукас направи първа копка на арт музея си в Лос Анджелис

Създателят на "Междузвездни войни" лично финансира изграждането на Музея на повествователното изкуство, чиито проект е оценен на 1,5 милиарда долара

Васил Михайлов ще получи Наградата на София за принос към изкуството на киното

Тя ще бъде връчена на официалната церемония в зала 1 на НДК на 16 март

Шон Бейкър представя лично "Проектът Флорида"

Ексклузивно интервю с автограф с автора на филма, който има в актива си повече от 45 награди и над 70 номинации!