Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Филип Трифонов - "момчето" стана на 70

КУМИРИ

Филип Трифонов - "момчето" стана на 70

Репликата на героя му Ран: "Една боза от 6 стотинки" от филма на Людмил Кирков, остана култова за поколения наред

Снимка: BulFoto

С Невена Коканова във филма "Момчето си отива" (1972 г.)

Актьорът Филип Трифонов е една от звездите на българското кино. Ако съдбата не му беше да се роди в България, сега щеше да има славата на холивудските си колеги от първа величина.

През 70-те и 80-те години на XX век играе главни роли в легендарните български филми "Момчето си отива" и "Оркестър без име". Репликата на неговия Ран към продавачката в сладкарницата Тинчето, брилянтно изиграна от Невена Коканова - "Една боза от 6 стотинки", стана култова за поколения наред зрители.

С Невена Коканова в "Момчето си отива" (1972 г.)

Роден е на 4 май 1947 година. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1969 - 1973) в класа на Апостол Карамитев. Още докато е студент, таланта му забелязва Георги Дюлгеров. Снима новелата "Изпит" по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника "Диви разкази" и поверява главната роля на младия бъчвар Лию на Филип Трифонов. Актьорът сякаш играе себе си, временно се заселва в затънтеното родопско село.

Малко известен е фактът, че в средата на 60-те Трифонов е състезател по бокс. На градското първенство през 1965 година за юноши старша възраст заема първо място в категория до 67 кг.

След като завършва ВИТИЗ, играе е в Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - Благоевград (1973). Следва Театър "София" (1976-1980). Съосновател е на Естествен театър "Трифоноф & Гундеров" (1992) заедно с режисьора Николай Гундеров. От есента на 2006 г. работи в Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов".

Филип Трифонов (Снимка: BulFoto)

Има в кариерата си над 30 филма, между които "Момчето си отива" (1972), "Преброяване на дивите зайци" (1973), "Оркестър без име" (1982), "Живот до поискване" (1987), "Адио, Рио" (1989), " Селцето", "Мадам Бовари от Сливен" (1991), "Бай Ганьо тръгва из Европа" (1991), "Иван и Александра", "Защитете дребните животни", "Силна вода", "Забравете този случай" и др.

В "Оркестър без име" (1982 г.)

Във филма "Оркестър без име" (1982 г.)

Малко след демокртичните промени заминава за Германия, където 2 години се препитава с дейности, далече от киното и театъра - работи като хамалин -бодро се заема да товари, разтоварва и транспортира мебели. Издига се до шофьор на камион и пътува из цяла Германия.

С Мария Сапунджиева в "Сако от велур" на сцената на Народния театър (Снимка: BulFoto)

Радва се на задръстванията по аутобаните, защото се плаща почасово и времето прекарано в "тапа", също влизало в сметката. Искал да "извади" пари, но и да покаже на западняците, че българите не са мързеливи. Не издържа дълго гурбета. След като се връща в България пък става шофьор на такси. Клиентите често разпознават някогашната кинозвезда, той не се притеснява от това, но вижда, че на тях им става тъжно. Българското кино по това време го няма, не след дълго той се връща към театъра.

2015 г. С Росица Обрешкова и Георги Мамалев на парти послучай 100 години българско кино (Снимка: BulFoto)

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Анри Кулев застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

Журито на "Златната липа" ще бъде представено официално на 28 май във фоайето на Държавна опера Стара Загора

"Разговори с приятели" - сериалът по романа на Сали Руни

Дългоочакваният нов сериал „Разговори с приятели“, адаптация на първия от трилогията бестселъри на Сали Руни ще бъде достъпен от 3 юни стрийминг платформата HBO MAX

Доктор Мате: Състраданието и здравите връзки могат да помогнат на страдащия от болка и травми

Канадският лекар и психотерапевт Габор Мате се срещна снощи със свои почитатели. Темата на събитието бе "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век"

Кирил Серебренников и Том Круз се представят днес в Кан

Кинофестивалът в Кан отказа да приеме официални руски представители, но остана отворен за дисиденти

Кино "Резонанс" представя Седмица на младите киномани

В новата зала "Резонанс" в Дома на киното

Започва кинофестивалът в Кан

България също ще има свой щанд на фестивала