Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

55 филма на 32-та Киномания

КИНОФЕСТИВАЛИ

55 филма на 32-та Киномания

От екипа разбулиха мистерията около кампанията "Коя е Невена?" и представиха Клуб 1 като новото място за културно изживяване в НДК

Актьорът Пенко Господинов представя двата филма, в които участва на 32-та Киномания (Снимка: НДК)

55 филма ще покаже 32-рото издание на Киномания. Това стана ясно на основната пресконференция, която се състоя днес в Клуб 1. От екипа на НДК представиха ребрандирана зала 42, която се превръща в Клуб 1. Името е избрано, за да подчертае връзката на мястото с емблематичната зала 1 на НДК, където се провеждат над 300 събития годишно.

Председателят на УС на НДК Борислав Велков открива пресконференцията за 32-та Киномания (Снимка: НДК)

Клуб 1 е в непосредствена близост до залата и е възможност за добавена стойност към нея - пространство, в което да се провеждат пре- и афтър партита, пресконференции, коктейли и пр., свързани със събитията в най-голямата зала на Двореца. Това е подчертано и от фотографиите по стените, представляващи знакови събития в залата от настоящата 2018-та година- дело на фотографа на НДК Орлин Огнянов.

Снимка: НДК

Още

Уилям Дефо е Ван Гог в нов филм за големия художник

Уилям Дефо е Ван Гог в нов филм за големия художник

"Концепцията не е нищо ново по света. Фокусираме се върху пространствата, където бихме могли да задълбочим културното преживяване. Всяка една голяма културна зала по света има такова пространство за срещи и преживяване преди и след събитието. Много е важно в целия културен процес всички участници - артисти, спонсори, институции, да имат място, в което да обменят мисли и идеи", подчерта председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и допълни: "За 32 години почти 1 млн. зрители са посетили фестивала, който започва като Световна кинопанорама.

Още

Българският филм "Времето е наше" открива Киномания 2018

Българският филм "Времето е наше" открива Киномания 2018

Може би въздействието е било върху милиони като цяло, тъй като тези хора са предавали своите впечатления и емоции на семействата и приятелите си. Спомняте си годините, когато за да се докоснеш до голям емблематичен филм трябваше да посетиш НДК, зала 1 и световната кинопанорама!

Много малко фестивали и събития са се запазили толкова дълго време. Това е другата ни посока тази година - отделяме внимание и на процесите, които правят фестивала устойчив и му дават перспектива и бъдеще. Убеден съм, че тази година ще бъде интересно, емоционално", каза още Велков.

Екипите на част от българските филми (Снимка: НДК)

От името на Столична община - традиционен партньор на Киномания- приветствие поднесе Биляна Генова, директор на Дирекция "Култура":

Още

Киномания показва саркастична комедия за Силвио Берлускони

Киномания показва саркастична комедия за Силвио Берлускони

"Киномания е един от фестивалите, които имат огромна заслуга за това София да бъде творчески град на киното на ЮНЕСКО от 2014 г. насам и да защитава тази титла с всяка изминала година. Това е възможно благодарение на приобщаването не само на киноманите, но и на всички хора на града, както и гостите на столицата, и децата на града ни към това велико изкуство. Благодаря изключително много за нивото, което поддържа Киномания и за това, че НДК е едно от най-красивите и емблематични места за култура в града ни", сподели още Биляна Генова.

Г-н Пиер Гийме - културен аташе на Френския културен институт- представи френската програма в рамките на кинопанорамата, включваща 9 филма с акцент върху комедиите със социален привкус, както и анимацията "Белия зъб" по класическата книга на Джек Лондон.

От своя страна, Луиджина Педди - директор на Италианския културен институт- разказа интересни подробности за филма "Те" на големия режисьор Паоло Сорентино.  

Четири български игрални, един български документален филм и една копродукция с българско участие ще имат своите премиерни прожекции в кино "Люмиер Лидл" по време на Киномания. Екипите им представиха своите продукции.

Още

Съзвездие от актьори в "Далеч от брега" - филм за сблъсъка на твореца и цензурата

Съзвездие от актьори в "Далеч от брега" - филм за сблъсъка на твореца и цензурата

Режисьорът Костадин Бонев и актьорът Пенко Господинов анонсираха "Далеч от брега", режисьорът и сценарист Киран Коларов, продуцентката Галина Тонева и актьорите Каталин Старейшинска и Ованес Торосян споделиха какво ги е заинтригувало в работата им по филма "Мълчанието на сестра ми", а продуцентът Павел Павлов и младежът Константин Гергинов разказаха за филма на режисьора Мария Веселинова - "Смарт Коледа".

Документалният филм на режисьора Георги Тошев "Соня Йончева. Sempre Libera" е документалното заглавие в тазгодишната Киномания. Повече за него разказа Ема Константинова- съсценарист и режисьор по монтажа на филма.

В програмата на Киномания е включена и една провокативна копродукция с българско участия, спечелила две награди на фестивала в Карлови Вари - "Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари". Интересни подробности за нея разкри продуцентът от българска страна Росица Вълканова.

Още

Въпросът "Коя е Невена" се появи на още изненадващи места в София

Въпросът "Коя е Невена" се появи на още изненадващи места в София

На финала от НДК обявиха, че екипът на Киномания, в партньорство с  Dir.bg,  стои зад мистериозната тийзър кампания "Коя е Невена?", в която в продължение на няколко седмици София бе залята с черни плакати с червен надпис "Коя е Невена?", а после същият въпрос се появи на ключови кръстовища в столицата. Акцията се оказа част от кампанията за популяризирането на филма "Времето е наше", който ще даде официален старт на Киномания на 15 ноември.

Снимка: НДК

Актрисата Ирини Жамбонас с мълчалив пърформанс "Коя е Невена" (Снимка: НДК)

В последния етап от кампанията една от актрисите във филма - Ирини Жамбонас - направи мълчалив пърформанс по време на пресконференцията, четейки книга с надпис "Коя е Невена?". "Невена е образ от филма "Времето е наше", героиня в книга, фикция, но и реалност. Невена е по-доброто "аз" на всеки от нас. Невена е магията, която само киното може да сътвори. Затова отдайте се на магията на киното", призоваха организаторите от НДК.

Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.

Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018 г.  

Коментирай 0

1/1

Актьорът Пенко Господинов представя двата филма, в които участва на 32-та Киномания (Снимка: НДК)

Снимка: НДК

Актрисата Ирини Жамбонас с мълчалив пърформанс "Коя е Невена" (Снимка: НДК)

Председателят на УС на НДК Борислав Велков открива пресконференцията за 32-та Киномания (Снимка: НДК)

Снимка: НДК

Снимка: НДК

Екипите на част от българските филми (Снимка: НДК)

Режисьорът Киран Коларов и актьорите Ованес Торосян и Каталин Старейшинска (Снимка: НДК)

Снимка: НДК

Календар

Препоръчваме ви

Филмът "Бягай" - младежко "селфи" с апел за разбиране

Лентата е творчески дебют на М.Генчев-младши

"Азбуката на Грийнауей" на режисьора Саския Бодеке е големият победител на Master of Art 2019

Наградата на публиката отиде при режисьора Борислав Колев за филма му "Рокендрол"

Режисьорът Виктор Божинов обяви, че ще снима филм по романа "Чамкория"

Новината беше съобщена на 16 април в 15.20 часа - същият ден и час, когато е извършен атентатът в църквата "Света Неделя" през 1925 г.

Отново е време за "Животът на Брайън" на Монти Пайтън

Денят е 18 април - четвъртък, началният час е 19:30, а мястото - Домът на киното в София

Теодор Фичев - един различен оператор

Юбилейната 10-а церемония ще се състои на 17-ти април в балната зала на Военния клуб