Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Триумфът на розата

ПРАЗНИК

Триумфът на розата

Казанлък възцари култа към красотата, розата и традициите на България

Снимки: kazanlak.com

Час и половина продължи вчера празничното карнавално шествие по казанлъшките улици, което е кулминацията на 114-ия Празник на розата в града, започнал на 12 май. Шествието е най-големият по мащабите си и участници български карнавал.

Над 4000 души от цял свят поздравиха казанлъчани и хилядите гости на Празника, посветен на един от българските символи - маслодайната роза.

На каляска, с конен впряг пристигнаха Царица Роза 2017 Цветелина Илиева и нейните подгласнички Пламена Желева и Ванеса Цветкова и с цялата царска свита приветстваха своите поданици и гости начело на шествието, следвани от Кмета на община Казанлък и официалните гости.

"Традицията в България е жива, защото ние сме изключителен народ, който пази и почита своята история, а розата издига в култ.", каза в поздравлението си към присъстващите кметицата Галина Стоянова, която откри Празничното шествие на 114-ите Празници на розата:

"Празниците на Казанлък са една радост, една емоция и аромат, който през 2017 година побра в себе си събитията от празничната програма, 49-та Царица Роза, Почетния гражданин на Казанлък Едрьо Едрев, заради когото през 2018 година в Казанлък ще се проведе Международният конкурс по лютиерство, посветен на 100 години от началото на лютиерството в Казанлък, марката на Казанлък, извезана в шевица, посветена на розата и Фестивала на розата." отличи незабравимите моменти Стоянова и отбеляза младото приятелство със Сеул, Република Корея.

"На всички наши гости и приятели пожелаваме да са щастливи и здрави и да се зареждат с енергия всяка година от празниците и Фестивала на розата", каза кметът на Казанлък и пожела на своите съграждани да носят обичта към града и розата в сърцето си и да правят Казанлък по-добър и по-красив.

Галина Стоянова представи Лиляна Павлова - Министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018, която заедно с кмета даде начало на шествието:

"През 2018 година България ще председателства Съвета на Европейския съюз - една изключително голяма чест, но и голяма отговорност и Казанлък и Празникът на розата ще бъдат една много важна част от официалната културна програма, с която България ще се представи през следващата година.", обяви министър Павлова.

"България ще бъде посетена от над 22 хиляди души - гости, приятели, туристи и високопоставени лица и традицията, която носи Празникът на розата ще бъде споделена и ще бъде показана на целия свят." Лиляна Павлова заяви, че това е един уникален празник, излязъл отдавна извън границите и измеренията на Казанлък, на Долината на розите и тракийските царе. Празник, за който знаят на няколко континента: "Българските традиции и култура са нещо, което пазим, ценим и се гордеем. Силата и магията на розата да бъдат с Вас и през тази година!", пожела министър Павлова на казанлъчани и техните гости.

Сред официалните лица на Празничното шествие бяха още заместник председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, народни представители, Областният управител на Област Стара Загора Гергана Микова, общински съветници, гости на Казанлък от осем делегации: за първи път от Република Корея и Виетнам, Япония, Белгия, Русия, Гърция, Македония, Унгария.

В красивото шествие се включиха и десетки приятели на Казанлък от Корея, Румъния, Македония, Гърция, Сърбия, Латвия, "Розоберачи" от Белгия. Пъстрите дефилета след Свита на царицата с Принцеси на розата и Пазителите от Прабългарската школа за оцелявяне "Бага-тур" преплитаха много цветя, красота на фолклорни ритми, енергия, история, традиции и ръмжене на мотори.

По традиция, празничният парад започна след като кукери прогониха злото, за да може Царица Роза да възвърне доброто със силата и магията на розата и красотата в Долината. На финала Царицата благослови своите поданици и приятелите на Розовата долина за здраве, щастие и успех:

Аз, владетелката на този град и Долината, предричам и пожелавам благословени дни за всички. Нека плодовете на труда Ви се множат, а природата да ни дарява с благодат! Бъдете здрави и нека съхраним духа на този великолепен празник, който да ни събере отново заедно през 2018 година. Честит празник, Казанлък!"

Начало на празничният ден постави незабравимият ритуал "Розобер" в розовите градини край Казанлък. Пътуването до там бе превърнато в приключение за официалните лица с празнично влакче. Към скъпите гости на Казанлък преди ритуал "Розобер" се обърна министърът на културата Боил Банов:

"Казанлъчани са пазители на традициите и на духа.", каза министър Банов. "За всички тук е огромно щастие да присъстваме на най-истинския празник!", сподели културният министър. Хилядите посетители аплодираха изпълнението на Танцов ансамбъл "Арсенал" и отнесоха със себе си неповторими впечатления от видяното.

С общото хоро на финала всички присъстващи споделиха усмивките си, защото Фестивал на розата 2017 предава празничната магия на всички в Казанлък.

Още снимки от всичките дни на Празника на Розата в Казанлък можете да видите ТУК

Легендарният музикант Джон Лоутън също бе неотлъчно с камерата по време на празника, заради новия си документален филм, който прави за Казанлък.

Емблематичните културно-исторически забележителности на Долината на розите и на тракийските царе, Фестивалът на розата и визията на кмета, ще бъдат във фокуса на лентата от поредицата за България "Джон Лоутън представя".

Английският музикант както винаги бе придружаван от съпругата си Ирис, с която са неразделни вече 40 години.

Източник: kazanlak.com

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Швейцарски музеи искат да обсъдят с Нигерия заграбени произведения на изкуството от бившето кралство Бенин

Бившето кралство в южната част на Нигерия не е свързано със съвременната африканска република Бенин

Картина на художника Гюстав Климт е показана в Австрия, родината на твореца, за първи път от 1964 г.

Тя е собственост на "ХоумАрт", колекция, основана в Хонконг от Розалин Уонг и може да бъде видяна до 29 май в музея "Белведере" в австрийската столица

Ще бъде ли включен Дакийският лимес в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО?

Дакийският лимес е част от граничните укрепления на Римската империя, които достигат своя максимум през II в. сл. Хр., покривайки разстояние от над 7000 км

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Унгарският град Веспрем даде начало на програмата си като Европейска столица на културата

Това няма да бъде годината само на един град, тази чест си поделят 116 градчета и села в района Бакони, в региона Балатон, посочват организаторите