Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Новооткрита скулптура на маите показва жена владетел с пленник

АРХЕОЛОГИЯ

Новооткрита скулптура на маите показва жена владетел с пленник

Статуята, открита в руините на Ек Балам на полуостров Юкатан, е на жена, облечена в пола, върху която има мотив на кръстосани кости. Жената държи косата на по-дребен човек, чиито ръце са вързани на гърба му

Властите в Мексико съобщиха в понеделник, че са намерили стенна скулптура с висок релеф, която изобразява жена владетел с пленен мъж воин (Снимка: AP/ БТА)

Властите в Мексико съобщиха в понеделник, че са намерили стенна скулптура с висок релеф, която изобразява жена владетел с пленен мъж воин, съобщи АП, цитирана от БТА. 

Статуята, открита в руините на Ек Балам на полуостров Юкатан, е на жена, облечена в пола, върху която има мотив на кръстосани кости. Жената държи косата на по-дребен човек, чиито ръце са вързани на гърба му.

Ек Балам е културно и религиозно средище на маите, разположено между Канкун и Чичен Ица, процъфтяло между 600 и 850 г. сл. Хр.

"Наблюдаваме жена владетел, облечена в пола, на която има кръстосани кости, която е хванала за косата мъж", каза Диего Прието, директор на мексиканския Национален институт по антропология и история.

Запазена е само долната половина на доминиращата фигура, а експертите не са единодушни дали тя наистина изобразява владетелка и дали изобщо е жена.

Националният институт по антропология и история на Мексико съобщи за находката в понеделник, но президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор публикува снимка на статуята още в неделя.

"Интересна находка е. Вече сме запознати с няколко кралици с могъщо военно влияние, които са управлявали на юг от тук", каза Дейвид Стюарт, професор по мезоамериканско изкуство и писменост в Тексаския университет в Остин, САЩ.

Но според Стюарт скулптурата "вероятно изобразява богиня, за което съдим по полата с кости. Възможно е да е свързана с подземния свят, с идеята за прераждане."

"Трудно е да се прецени дали фигурата с полата с кръстосаните кости наистина е владетел - понякога владетелите мъже също са изобразявани в женско облекло", пише обаче Сюзън Гилеспи, професор по антропология в Университета на Флорида.

Още

Археолози откриха в Перу 30 гроба отпреди епохата на инките

Археолози откриха в Перу 30 гроба отпреди епохата на инките

Още

Археолози откриха в Китай над 50 изделия от трицветна керамика, датиращи отпреди 1300 години

Археолози откриха в Китай над 50 изделия от трицветна керамика, датиращи отпреди 1300 години

Още

Гробница на около 3500 години откриха в Луксор

Гробница на около 3500 години откриха в Луксор

Още

Откриха комплекс от резиденции за елита в древния град на маите Чичен Ица

Откриха комплекс от резиденции за елита в древния град на маите Чичен Ица

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

Древният град Севтополис се възражда в макет в археокомплекса "Долината на тракийските царе"

"Наред с финото майсторство на траките, макетът в новоизградения археологически комплекс демонстрира и техните строителни умения", казва директорът на местния Исторически музей "Искра" д-р Момчил Маринов

Защо "Нов европейски Баухаус"?

Фестивалът започва на 9 април и включва музикални изпълнения, танци, театрални и киновечери заедно с дискусии за това как да оформим заедно по-красиво и устойчиво бъдеще

Стари балканджийски родове и местни жители събират средства за ремонт на църквата в Илаков рът

Строителството на църквата "Въведение Пресвета Богородица" е завършено през 1908 г. с доброволното участие на всички жители на еленското село

Археолози ще проучват с лазерна технология светилището Харман кая в община Момчилград

Технологията се използва за първи път в обект с множество скални изсичания в Източните Родопи. Резултатите от изследването ще бъдат в голяма полза при бъдещи проучвания на Харман кая

Творба на Банкси е заградена след вандализъм

Графитът е разположена на четириетажна стена и представлява миниатюрна фигура, държаща помпа, на фона на стена, напръскана със зелена боя зад дърво