Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музей на кича отвори врати в Букурещ

ШАРЕНИИ

Музей на кича отвори врати в Букурещ

Чаушеску, Дракула и Исус Христос са на едно място заедно с още 215 предмета, характерни за румънския кич

Снимка: AP/БТА

Бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску, граф Дракула и Исус Христос се срещат в румънския музей на кича, който отваря днес врати в Букурещ.

Дракула представлява най-известната румънска марка, но също така и абсолютна величина за румънския кич, тъй като образът му се използва по много хаотичен и противоречив начин, посочи пред АФП Кристиан Лика, собственик на музея.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Този 41-годишен специалист по реклама казва, че "живо се интересува от кича" и разказва, че е пораснал "като всички от неговото поколение с комунистическия кич" от ерата на Чаушеску, цитира БТА.

В музея е представен и Николае Чаушеску в "легендарно" въплъщение на румънския кич по думите на Лика - снимка, показва диктатора, носещ скиптър на церемонията по встъпването му в длъжност като президент на републиката през 1974 г.

Общо 215 предмета, изложени в музея, са разпределени в шест категории, сред които "Религия" и "Прави твой собствен кич".

Една секция е посветена на изобилстващия "цигански кич". Там могат да се видят снимки на цигански барони, окичени с корони и други златни аксесоари.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

"Предметите, отнасящи се до многобройната ромска общност в Румъния, могат да бъдат възприети от повечето румънци като кич. Но всички ние можем да бъдем кич за другия", казва Лика, като подчертава, че "никой няма право да съди културата на другия".

Румънският кич, с всички тези различни влияния, представлява ценно наследство, което беше добре да се открои, подчертава Лика.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Още за новия музей можете да видите ТУК

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Спечели двойна покана за дългоочаквания концерт на Ричaрд Маркс

Заповядайте да се насладите на невероятното акустично преживяване с харизматичния певец на 28 август от 20 часа на сцената на Античния театър в Пловдив

Нов храм е открит на Перперикон

"Той намира само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света", казва проф. Николай Овчаров

Почина Мария Зъбова, която биеше камбаните на Св. "Александър Невски"

Дълги години звънът от храма идваше от ръцете на 93-годишната математичка

Музеят в Петрич разгръща богатата история на региона в нова сграда

Златни накити, древни монети, статуи, надписи – това е само част от богатството, което до момента бе трудно да се види в предишната малка сграда на институцията

Църквата с Черната Богородица - с тържествена литургия за празника на Несебър

Две чудотворни икони в храма "Св. Успение Богородично"

Дръжка от амфора от 5-6 век е най-новата археологическа находка на Перперикон

На дръжката се четат буквите М и Θ, съкращение на "майка Божия"