Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музей на кича отвори врати в Букурещ

ШАРЕНИИ

Музей на кича отвори врати в Букурещ

Чаушеску, Дракула и Исус Христос са на едно място заедно с още 215 предмета, характерни за румънския кич

Снимка: AP/БТА

Бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску, граф Дракула и Исус Христос се срещат в румънския музей на кича, който отваря днес врати в Букурещ.

Дракула представлява най-известната румънска марка, но също така и абсолютна величина за румънския кич, тъй като образът му се използва по много хаотичен и противоречив начин, посочи пред АФП Кристиан Лика, собственик на музея.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Този 41-годишен специалист по реклама казва, че "живо се интересува от кича" и разказва, че е пораснал "като всички от неговото поколение с комунистическия кич" от ерата на Чаушеску, цитира БТА.

В музея е представен и Николае Чаушеску в "легендарно" въплъщение на румънския кич по думите на Лика - снимка, показва диктатора, носещ скиптър на церемонията по встъпването му в длъжност като президент на републиката през 1974 г.

Общо 215 предмета, изложени в музея, са разпределени в шест категории, сред които "Религия" и "Прави твой собствен кич".

Една секция е посветена на изобилстващия "цигански кич". Там могат да се видят снимки на цигански барони, окичени с корони и други златни аксесоари.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

"Предметите, отнасящи се до многобройната ромска общност в Румъния, могат да бъдат възприети от повечето румънци като кич. Но всички ние можем да бъдем кич за другия", казва Лика, като подчертава, че "никой няма право да съди културата на другия".

Румънският кич, с всички тези различни влияния, представлява ценно наследство, което беше добре да се открои, подчертава Лика.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Още за новия музей можете да видите ТУК

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Археолози откриха неандерталски останки в пещери близо до Рим

При разкопките са намерени и животински останки, сред които на турове - изчезнали едри рогати бозайници

Откриха загадъчна лампа на 2000 години

Бронзовата маслена лампа, намерена в Йерусалим, е с формата на половин лице, което според археолозите я прави уникална

Празнична програма за 6 май в Националния военноисторически музей

За първи път посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат най-новите фотоизложби - "Празникът на Българската армия" и "Раковски и неговото време"

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини

Германия ще започне да връща конфискуваните бенински скулптури на Нигерия от 2022 г.

"Искаме да допринесем за разбиране и подобряване на отношенията с потомците на хората, от които са откраднати културните съкровища по време на колониализма", каза германският министър на културата Моника Грютерс