Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мегалитният паметник Стоунхендж не е видимо повреден от боята, с която го напръскаха екоактивисти

НАСЛЕДСТВО И КУЛТУРА

Мегалитният паметник Стоунхендж не е видимо повреден от боята, с която го напръскаха екоактивисти

В четвъртък 73-годишен мъж и 21-годишна жена бяха освободени под гаранция, след като ден по-рано бяха арестувани по подозрение в престъпно увреждане, повреждане на древен паметник и възпрепятстване на лице да извършва законна дейност

Източник: Just Stop Oil via AP/ БТА

Още

Златарски инструментариум от полирани камъни на 4000 години е открит в гроб до Стоунхендж

Златарски инструментариум от полирани камъни на 4000 години е открит в гроб до Стоунхендж

Хилядолетният каменен комплекс Стоунхендж изглежда непокътнат, след като протестиращи срещу климатичните промени бяха арестувани за това, че са го напръскали с оранжева боя, съобщи АП, цитирана от БТА.

Работници са почистили камъните и около 4500-годишният монумент е видимо непокътнат, заяви Ник Мериман, главен изпълнителен директор на благотворителната организация "Английско наследство" (English Heritage), която стопанисва паметника.

"Трудно е да се проумее този акт и ние сме дълбоко натъжени", каза Мериман пред радио Би Би Си. "Това е вандализъм по отношение на един от най-известните древни паметници в света", добави той.

Още

Установиха на какво се дължи устойчивостта на мегалитите в Стоунхендж

Установиха на какво се дължи устойчивостта на мегалитите в Стоунхендж

Сутринта в четвъртък обектът, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, отново отвори врати и се очакваше да приеме хиляди празнуващи, които да отбележат лятното слънцестоене - най-дългия ден в годината в Северното полукълбо.

Стоунхендж е изграден върху ветровита равнина в Южна Англия на няколко етапа, започнали преди 5000 години. Произходът и предназначението му остават донякъде загадка, въпреки че каменният кръг съвпада с изгрева на лятното слънцестоене и залеза на зимното слънцестоене, привличайки тълпи от спиритисти, друиди и поклонници на слънцето.

В четвъртък 73-годишен мъж и 21-годишна жена бяха освободени под гаранция, след като ден по-рано бяха арестувани по подозрение в престъпно увреждане, повреждане на древен паметник и възпрепятстване на лице да извършва законна дейност.

Още

Стоунхендж е изграден първо в Уелс

Стоунхендж е изграден първо в Уелс

Групата за борба с климатичните промени "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil) пое отговорност за деянието в сряда и публикува видеоклип, на който се вижда как мъж, идентифициран от нея като Раджан Найду, напръска оранжева боя върху един от вертикалните каменни блокове.

Събралите се на мястото хора се чуват да крещят "спрете" и един човек се намесва, като се приближава до Найду и го хваща за ръката. Докато човекът се мъчи да го отдръпне от паметника, друг мъж се включи в схватката и отнема кутията с боя.

Вторият протестиращ, идентифициран като 21-годишната Нийв Линч, успя да напръска три камъка, преди да бъде спряна.

От "Просто спрете петрола" заявиха, че боята е направена от царевично нишесте и ще се разтвори при дъжд.

Мериман каза, че експерти обаче са почистили оранжевия прах от камъните, защото са се притеснявали как може да реагира на водата.

Акцията на екоактивистите беше сред дългата поредица от деструктивни действия на "Просто спрете петрола" за привличане на вниманието към климатичната криза. Протестите са спирали спортни събития, замърсявали са известни произведения на изкуството и са предизвиквали задръствания. Акциите доведоха до осъдителни присъди и критика от широката общественост.

Още

Учените най-сетне разгадаха как е построен Стоунхендж - помогнаха им аероснимки

Учените най-сетне разгадаха как е построен Стоунхендж - помогнаха им аероснимки

Още

Почина американският скулптор Робърт Морис - създател на  "съвременния Стоунхендж"

Почина американският скулптор Робърт Морис - създател на "съвременния Стоунхендж"

Още

Разочароващи архивни снимки от реставрация на Стоунхендж

Разочароващи архивни снимки от реставрация на Стоунхендж

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Селище, обитавано в 10 различни периода, проучват археолози край Пловдив

Мястото е обитавано в продължение на около 10 периода - ранен и късен неолит, ранен, среден и късен халколит, ранна и средна бронзова епоха, ранна желязна епоха, архаичен и класически период в късната желязна епоха, ранно римски период, Ранно средновековие и византийски период

Спечели двоен билет за големия концерт на Dubioza Kolektiv и приятели

Веселяците готвят горещо мега шоу на 2 август в Созопол заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" като обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

ЮНЕСКО отказа да включи Стоунхендж в списъка на застрашените обекти на културното наследство

Препоръките бяха направени заради плановете на Великобритания да изгради наблизо тунел на магистрала, застрашавайки пейзажа около праисторическия паметник

Пехливани и кукери: Вековни традиции в Турция и България оживяват с европроект

И двете традиции са вписани в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Археолози откриха 17 гробни съоръжения от некропола на антична Рациария

Гробниците са изключително масивни, дори монументални, каза археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей - БАН.

Копие на карта на Търново от 1857 година получи Регионалният исторически музей в града

Дарението беше връчено от проф. Иван Русев, член-кореспондент към БАН и преподавател в Икономическия университет във Варна