Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Италианец се призна за виновен в САЩ за кражба на над 1000 ръкописа на прочути писатели

СВЕТОВНИ ИЗМАМИ

Италианец се призна за виновен в САЩ за кражба на над 1000 ръкописа на прочути писатели

Тридесетгодишен италианец, бивш служител в Лондон на американската издателска къща "Саймън енд Шустър" се призна за виновен във федерален съд в Ню Йорк. Той използвал изобретателен механизъм за узурпиране на самоличност

Снимка: iStock by Getty Images

Още

Показаха невиждани досега ръкописи на Франц Кафка

Показаха невиждани досега ръкописи на Франц Кафка

Тридесетгодишен италианец, бивш служител в Лондон на американската издателска къща "Саймън енд Шустър" се призна за виновен във федерален съд в Ню Йорк за кражба на над 1000 ръкописа на прочути писатели благодарение за изобретателен механизъм за узурпиране на самоличност, предадоха световните агенции.

30-годишният Филипо Бернардини бе арестуван на летище "Кенеди" и обвинен на 7 януари 2022 г. за електронна измама и узурпиране на самоличността на няколко влиятелни личности в издателския бранш.

Целта на измамата е била да получи от лятото на 2016 г. до минали януари над 1000 ръкописа на романи и други литературни произведения от престижни автори преди тяхното публикуване.

"Филипо Бернардини си е послужил с познанията си в областта на издателския отрасъл, за да създаде схема за кражба на ценни творби и да отправи по този начин заплаха срещу издателския свят", заяви прокурорът по делото Деймиън Уилям. Италианецът може да получи до 20 години затвор. Той вече е възстановил 88 000 долара, които е придобил вследствие на престъпната схема. Присъдата на Бернардини ще бъде произнесена на 5 април.

Като служител в лондонския клон на "Саймън и Шустър", където координирал въпросите за авторските права, Бернардини в продължение на над пет години се сдобил с все още непубликувани ръкописи, като ги получил понякога директно от прочутите им автори или от техни представители. За целта той им пишел от фалшиви имейл акаунти на ръководителите на издателства или на литературни агенти

Бернардини създал над 160 интернет домейна, променяйки понякога само една буква в електронния си адрес и заемайки самоличността на известни личности, за да измами по-лесно писателите или техните представители.

Още

Част от легендарните Кумрански ръкописи били откраднати от иманяри

Част от легендарните Кумрански ръкописи били откраднати от иманяри

Издателството "Саймън и Шустър", което уволни преди година Бернардини, увери вчера, че защитата на интелектуалната собственост на авторите е от най-голямо значение за него и благодари на американските съдебни власти и полиция за намесата по случая.

От години в издателския свят се носеха слухове за опити за узурпиране на самоличност, които не винаги били успешни. Тези опити бяха и доста странни, защото кражбите на самоличност, не бяха последвани от публикуване на пиратски копия на книги или за искания за откупи.

През 2021 г. сп. "Ню Йорк" разкри как с шведските издатели на поредицата "Милениум" през 2017 г. се свързал техен предполагаем италиански колега, който поискал обезопасена връзка, даваща достъп до ръкописите, които били в процес на превод.

През 2019 г. литературният агент на канадската писателка Маргарет Аттууд разкри, че ръкописът на продължението на "Разказът на прислужницата" - "Заветите, също е бил обект на подобно странно "ухажване". Подобни опити имало и с писатели като Сали Руни и Иън Макюън.

Още

Две дръзки музейни кражби през май тази година

Две дръзки музейни кражби през май тази година

Още

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

"Стиховете остават" или защо "ръкописите не горят"?

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

В Казанлък отбелязват 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница

Общата концепция между архитектура и стенописи, уникалният стил и майсторството на художника, както и постигнатите художествено, естетическо и емоционално въздействие върху наблюдаващия, превръщат казанлъшката Тракийска гробница в един от шедьоврите на тракийското изкуство и на световното антично културно наследство

"Неизгарящата къпина" - иконопис от Татяна Недялкова

Изложбата може да бъде разгледана от 22 април до 4 май 2024 г. в Галерия "Париж" и онлайн

"60 от сърце": Кампания за насърчаване на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Младата продуцентска компания, стартира благотворителната си инициатива

Честваме Международния ден на културата и Световния ден на изкуството

По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор за защита на институциите за наука и изкуство и историческите паметници

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

Древният град Севтополис се възражда в макет в археокомплекса "Долината на тракийските царе"

"Наред с финото майсторство на траките, макетът в новоизградения археологически комплекс демонстрира и техните строителни умения", казва директорът на местния Исторически музей "Искра" д-р Момчил Маринов