Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Две дръзки музейни кражби през май тази година

ВАНДАЛСТВО

Две дръзки музейни кражби през май тази година

Ограбени са скъпоценни експонати от музеи във Франция и Германия

Короната на Богородица и диадемата на Хилда Люксембургска

Две крупни кражби в Музея на изобразителното изкуство "Фурвер" в Лион и в "Музея на Земята" в Баден, Германия, буквално втрещяват разследващите с дързостта, с която са извършени от похитителите.

Едната от кражбите става в нощта на 13 май тази година, когато от музея в Лион е открадната короната на Богородица, съхранявана безпроблемно от 1899 г. до днес.

Ето как е била съхранявана Короната на Богородица

Короната е инкрустирана с общо 1791 скъпоценни камъка и кехлибар. Полицията пристига веднага след задействаната охранителна система на музея, но не успява да хване похитителите.

Музеят на изобразителното изкуство "Фурвер", Лион

По-късно музейните работници установяват, че заедно с короната са откраднати и други ценни предмети - пръстен и чаша. Общата стойност на откраднатите скъпоценни предмети, експертите оценяват на над милион долара.

Музеят в Германия, е основан през 1919 г. в двореца Карлсруе, бивша резиденция на великите князе на Баден.

"Музеят на Земята" в Баден е бивш дворец

Охранява се при много строг режим. Любопитното е, че кражбата в Баденския "Музей на Земята" става седмица преди тази в Лион - на 8 май. И тук е задигната корона - по-точно диадема от началото на 20-и век, на стойност 1,2 млн. евро.

Откраднатата диадема

Откраднатата диадема е принадлежала на Великата херцогиня на Баден - Хилда Люксембургска. Според музейните работници, диадемата е била съхранявана зад стъклена витрина в Тронната зала на музея, заключена с катинар. Странното е, че катинарът не е бил счупен?

Хилда Люксембургска с диадемата

Диадемата на Хилда Люксембургска /1864-1952/, е изработена от злато и платина, с инкрустирани 367 брилянта, и е била използвана от херцогинята като парадно украшение. Нейно Височество била съпруга на Фридрих II, последният велик херцог на Баден. През 1918 г. Фридрих II се отказва от престола си, Баден престава да бъде самостоятелна държава и влиза в състава на Германия.

Великата херцогиня на Баден Хилда Люксембургска и Великият херцог на Баден Фридрих II

Описват херцогинята като умна и начетена жена, с интереси към изкуствата. На името на Хилда Люксембургска са кръстени много училища, школи и улици в Карлсруе. Любопитен факт от биографията й е и този, че херцогинята е била известна и извън границите на княжеството. Хилда Люксембургска била лично наградена от руския император Николай II с брилянтената звезда на женския орден "Св. Екатерина", за заслуги към просветното дело и благотворителността.

Брилянтената звезда на Ордена "Св. Екатерина" е бил продаден на търг

Този орден, изработен от ювелира Алфред Тилеман във фабриката на великия Фаберже, е бил изложен на търг в Цюрих през миналата година. Сведенията кой е станал негов притежател и къде го съхраняват в момента, е конфиденциален.

Еми МАРИЯНСКА

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Археолози откриха неандерталски останки в пещери близо до Рим

При разкопките са намерени и животински останки, сред които на турове - изчезнали едри рогати бозайници

Откриха загадъчна лампа на 2000 години

Бронзовата маслена лампа, намерена в Йерусалим, е с формата на половин лице, което според археолозите я прави уникална

Носна кърпа и кичур коса на Наполеон се продават на търг край Париж

Освен тези реликви от Св.Елена, аукционна къща "Осенат", известна с търговете на предмети, свързани с монархията и империята, предлага и други вещи и картини

Втори археологически парк около разкрития Късноантичен мавзолей ще има в столицата

Археолозите предполагат, че там се е намирало крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин

Южнокорейци погрешка увредиха творба за 440 000 долара

Творбата била увредена от двойка, решила, че това е картина, която авторът очаква да бъде дорисувана от публиката

Археолози откриха древен некропол на остров Корсика

Откритието "подновява древното минало на Ил-Рус" и потвърждава, че тези места са били обитаеми през Античността", отбелязват от института