Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Две дръзки музейни кражби през май тази година

ВАНДАЛСТВО

Две дръзки музейни кражби през май тази година

Ограбени са скъпоценни експонати от музеи във Франция и Германия

Короната на Богородица и диадемата на Хилда Люксембургска

Две крупни кражби в Музея на изобразителното изкуство "Фурвер" в Лион и в "Музея на Земята" в Баден, Германия, буквално втрещяват разследващите с дързостта, с която са извършени от похитителите.

Едната от кражбите става в нощта на 13 май тази година, когато от музея в Лион е открадната короната на Богородица, съхранявана безпроблемно от 1899 г. до днес.

Ето как е била съхранявана Короната на Богородица

Короната е инкрустирана с общо 1791 скъпоценни камъка и кехлибар. Полицията пристига веднага след задействаната охранителна система на музея, но не успява да хване похитителите.

Музеят на изобразителното изкуство "Фурвер", Лион

По-късно музейните работници установяват, че заедно с короната са откраднати и други ценни предмети - пръстен и чаша. Общата стойност на откраднатите скъпоценни предмети, експертите оценяват на над милион долара.

Музеят в Германия, е основан през 1919 г. в двореца Карлсруе, бивша резиденция на великите князе на Баден.

"Музеят на Земята" в Баден е бивш дворец

Охранява се при много строг режим. Любопитното е, че кражбата в Баденския "Музей на Земята" става седмица преди тази в Лион - на 8 май. И тук е задигната корона - по-точно диадема от началото на 20-и век, на стойност 1,2 млн. евро.

Откраднатата диадема

Откраднатата диадема е принадлежала на Великата херцогиня на Баден - Хилда Люксембургска. Според музейните работници, диадемата е била съхранявана зад стъклена витрина в Тронната зала на музея, заключена с катинар. Странното е, че катинарът не е бил счупен?

Хилда Люксембургска с диадемата

Диадемата на Хилда Люксембургска /1864-1952/, е изработена от злато и платина, с инкрустирани 367 брилянта, и е била използвана от херцогинята като парадно украшение. Нейно Височество била съпруга на Фридрих II, последният велик херцог на Баден. През 1918 г. Фридрих II се отказва от престола си, Баден престава да бъде самостоятелна държава и влиза в състава на Германия.

Великата херцогиня на Баден Хилда Люксембургска и Великият херцог на Баден Фридрих II

Описват херцогинята като умна и начетена жена, с интереси към изкуствата. На името на Хилда Люксембургска са кръстени много училища, школи и улици в Карлсруе. Любопитен факт от биографията й е и този, че херцогинята е била известна и извън границите на княжеството. Хилда Люксембургска била лично наградена от руския император Николай II с брилянтената звезда на женския орден "Св. Екатерина", за заслуги към просветното дело и благотворителността.

Брилянтената звезда на Ордена "Св. Екатерина" е бил продаден на търг

Този орден, изработен от ювелира Алфред Тилеман във фабриката на великия Фаберже, е бил изложен на търг в Цюрих през миналата година. Сведенията кой е станал негов притежател и къде го съхраняват в момента, е конфиденциален.

Еми МАРИЯНСКА

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Търгът на вилата в Рим с единствения таван, изписан от Караваджо, не успя да привлече оферти

Продажбата на вила "Аврора", която е като малък музей, е в резултат от проточил се ожесточен наследствен спор

Във времето, когато депутати са пренасяли болни и ранени в хотели

Изложба от три музея показва как са лекували хора по нашите земи от Римската до Османската империя

Посолството на Мексико в Париж изложи реституирани артефакти от националното наследство

"Културното наследство не е за продан. Това са много ценни артефакти за мексиканската култура и идентичност" - каза Ингрид Ариага от Културния институт на Мексико във Франция

Как светят градовете преди Коледа?

Светлинни тунели, светещи градини и обляти в светлина улици - как изглежда коледната украса по света?

Антикварни книги от XVI век с рядка сгъваема карта на света, бяха продадени за 482 000 долара

Необичайната оригинална карта предизвика значителен интерес на купувачи от всички "краища на земното кълбо"

Висулка на 41 500 години - най-старото "бижу" гравирано от човешка ръка

Възрастта на костния предмет, открит в пещерата Стайня в Южна Полша преди повече от 10 години, бе датирана благодарение на ускорителната маспектрометрия