Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Две дръзки музейни кражби през май тази година

ВАНДАЛСТВО

Две дръзки музейни кражби през май тази година

Ограбени са скъпоценни експонати от музеи във Франция и Германия

Короната на Богородица и диадемата на Хилда Люксембургска

Две крупни кражби в Музея на изобразителното изкуство "Фурвер" в Лион и в "Музея на Земята" в Баден, Германия, буквално втрещяват разследващите с дързостта, с която са извършени от похитителите.

Едната от кражбите става в нощта на 13 май тази година, когато от музея в Лион е открадната короната на Богородица, съхранявана безпроблемно от 1899 г. до днес.

Ето как е била съхранявана Короната на Богородица

Короната е инкрустирана с общо 1791 скъпоценни камъка и кехлибар. Полицията пристига веднага след задействаната охранителна система на музея, но не успява да хване похитителите.

Музеят на изобразителното изкуство "Фурвер", Лион

По-късно музейните работници установяват, че заедно с короната са откраднати и други ценни предмети - пръстен и чаша. Общата стойност на откраднатите скъпоценни предмети, експертите оценяват на над милион долара.

Музеят в Германия, е основан през 1919 г. в двореца Карлсруе, бивша резиденция на великите князе на Баден.

"Музеят на Земята" в Баден е бивш дворец

Охранява се при много строг режим. Любопитното е, че кражбата в Баденския "Музей на Земята" става седмица преди тази в Лион - на 8 май. И тук е задигната корона - по-точно диадема от началото на 20-и век, на стойност 1,2 млн. евро.

Откраднатата диадема

Откраднатата диадема е принадлежала на Великата херцогиня на Баден - Хилда Люксембургска. Според музейните работници, диадемата е била съхранявана зад стъклена витрина в Тронната зала на музея, заключена с катинар. Странното е, че катинарът не е бил счупен?

Хилда Люксембургска с диадемата

Диадемата на Хилда Люксембургска /1864-1952/, е изработена от злато и платина, с инкрустирани 367 брилянта, и е била използвана от херцогинята като парадно украшение. Нейно Височество била съпруга на Фридрих II, последният велик херцог на Баден. През 1918 г. Фридрих II се отказва от престола си, Баден престава да бъде самостоятелна държава и влиза в състава на Германия.

Великата херцогиня на Баден Хилда Люксембургска и Великият херцог на Баден Фридрих II

Описват херцогинята като умна и начетена жена, с интереси към изкуствата. На името на Хилда Люксембургска са кръстени много училища, школи и улици в Карлсруе. Любопитен факт от биографията й е и този, че херцогинята е била известна и извън границите на княжеството. Хилда Люксембургска била лично наградена от руския император Николай II с брилянтената звезда на женския орден "Св. Екатерина", за заслуги към просветното дело и благотворителността.

Брилянтената звезда на Ордена "Св. Екатерина" е бил продаден на търг

Този орден, изработен от ювелира Алфред Тилеман във фабриката на великия Фаберже, е бил изложен на търг в Цюрих през миналата година. Сведенията кой е станал негов притежател и къде го съхраняват в момента, е конфиденциален.

Еми МАРИЯНСКА

 

 

Коментирай 0

1/1

Короната на Богородица и диадемата на Хилда Люксембургска

Хилда Люксембургска с диадемата

Музеят на изобразителното изкуство "Фурвер", Лион

Ето как е била съхранявана Короната на Богородица

Великата херцогиня на Баден Хилда Люксембургска и Великият херцог на Баден Фридрих II

"Музеят на Земята" в Баден е бивш дворец

Откраднатата диадема

Хилда Люксембургска

Брилянтената звезда на Ордена "Св. Екатерина" е бил продаден на търг

Календар

Препоръчваме ви

Ниагара като "СВЕТЛОпад"

Светлинното шоу на Ниагарския водопад датира още от 1860-а година насам

Избраха най-неуместната дума на 2019 г. в Германия

Титлата се присъжда годишно от 1991 г. като целта на инициативата е да се привлече внимание към неподходящата употреба на езика чрез примери с думи

Симитлия - древната земя на кукерите в Симитли

Стотици кукери от цялата страна дадоха начало на фестивала. Като в приказка, един след друг, излизаха нежни моми и снажни ергени, следвани от старите, а по петите им - страшилища

Първата рисунка на Венеция е дело на италиански пилигрим

Скицата предшества всички други известни рисунки на града с изключение на картите

Хилядолетна история: Най-старите градове на Германия

Най-старите градове на територията на днешна Германия са основани още от римляните. Те имат хилядолетна история, а някои вече са отбелязали 2000-та си годишнина

"Парижки музеи" предлагат безплатен цифров достъп до 100 000 произведения

Инициативата осигурява свободен достъп до творби и данни и неколкократното им използване без технически, юридически и финансови ограничения с търговска или нетърговска цел