Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Световноизвестната хореографка Силвия Грибауди: Най-голямото предизвикателство е да успеем да съхраним щастието

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

Световноизвестната хореографка Силвия Грибауди: Най-голямото предизвикателство е да успеем да съхраним щастието

Звездата на италианската танцова сцена ще представи новия си спектакъл ГРАЦИИ на 20 септември в Пловдив в рамките на ONE DANCE WEEK 2020

За Силвия Грибауди танцът е начин на съществуване, a в своя хореографски почерк вплита нестандартен хумор и освобождаваща енергия. Родена в Торино, тя се занимава с изпълнителско изкуство и води социални работилници, насочени към човешкото многообразие и уникалността на всеки индивид.

Още

Звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди идва на ONE DANCE WEEK 2020

Звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди идва на ONE DANCE WEEK 2020

Преди да навлезе в света на съвременния танц, Грибауди се занимава с класически балет и е част от компанията на Театро Ла Фениче във Венеция. След като тялото й се променя и не отговаря на строгите изисквания на класическия балет, тя намира вдъхновение в съвременния танц и красотата на индивидуалността.

През 2009 г. създава спектакъла "A corpo Libero", с който печели наградата на публиката и журито на Giovane danza d'autore и който е селектиран от Aerowaves Dance Atross Europe, Венецианското биенале, Дъблинския танцов фестивал, Edinburgh Fringe Festival, Dance Victoria Canada, Do Disturb Festival в Париж и много други.

Спектакълът ГРАЦИИ, който Грибауди ще представи на 20 септември 2020 г. в Дом на културата "Борис Христов" от 19:30 часа, създава емпатия от сцената и ни подтиква да се обичаме такива, каквито сме.

Силвия Грибауди (Източник: ONE DANCE WEEK)

Представяме ви звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди, която идва на ONE DANCE WEEK 2020:

- Да започнем от самото начало. Как започнахте да се занимавате със съвременен танц и хореография?
- Винаги съм имала страст към танца, още откакто бях дете. По-късно се появи и страстта ми към хореографията. Учейки, изпитах нуждата да създавам от хаоса на вътрешните си емоции, да подредя структурата през тялото си.

Танцът наистина е език, който може да достигне до всеки. В танца имате голямата свобода да бъдете каквито искате да сте наистина. Тялото не лъже.

- Вие създавате, представяте и преподавате отдавна. Как могат да се съберат тези неща?
- Едната дейност подхранва другата, но всички те са свързани чрез любопитството ми и постоянното търсене на език за хореографска комуникация, който може да стигне до хората по подобен начин, дори и да са потопени в различни ситуации. Това, което искам да кажа е, че да можеш да извършваш различни дейности и то на много различни места, е чудесно художествено подхранване за създаването на един спектакъл.

Спектакълът ГРАЦИИ (Източник: ONE DANCE WEEK)

- В ГРАЦИИ засягате вечната тема за стереотипите за красота. Можете ли да ни разкажете малко повече за творческите процеси зад спектакъла? Кое беше най-голямото предизвикателство в създаването му?
- ГРАЦИИ е част от проект, който провеждам от 2009 г. насам, свързан с концепцията за красота в общество. Спектакълът черпи своето вдъхновение от Трите Грации на Канова.

Това са три гръцки богини, и в случая те са трите момчета, които танцуват на сцената и аз също съм с тях, като по този начин внасям различна физика.

Обичам да влизам в диалог с публиката с помощта на виртуозността на танца, в рамките на простотата на езика, която оставя място за човечността на изпълнителите.

ГРАЦИИ задейства постоянен диалог с публиката за това, кое всеки един от тях възприема като красиво, въз основа на погледа ни или на нашата култура. Няма изявления, а само отворени въпроси, които насочват аудиторията и променят погледа и преценката й за това, което се наблюдава.

В ГРАЦИИ най-голямото предизвикателство е да успяваш постоянно да съхраняваш щастието, способността да бъдеш с публиката, да я гледаш и да влезеш в диалог с нея, на ниво връстник, дори в рамките на различни роли. Необходима е специална психологическа и физическа концентрация, за да не се превърнеш в "плячка на самодоволството", да не рискуваш да търсиш твърде много одобрението на публиката.

Спектакълът ГРАЦИИ (Източник: ONE DANCE WEEK)

- Коя е най-трудната част в това да играеш ролята на хореограф и танцьор в едно и също произведение?
- Вярата в интуицията. Да се ​​доверите, че това, което усещате, има смисъл, дори ако другите не го разбират. Да можеш да слушаш всички и след това да идентифицираш основната концепция и да й дадеш пълна форма.

Да имаш страхотни колеги. В ГРАЦИИ участват има фантастични танцьори: Матео Марчеси, Андреа Рампацо и Сиро Гуглиелми.

С мен като сърежисьор е и Матео Мафесанти, които се грижи всеки детайл да е изпипан, а, светлинният дизайн е в ръцете на на Антонио Риналди, Тео Лонгиемаре и Леонардо Бенетоло.

Всеки един от тях прави всяка стъпка по-малко трудна.

Спектакълът ГРАЦИИ (Източник: ONE DANCE WEEK)

-В крайна сметка какво е красота за вас?
- Смирението на хората, способността да се събужда човечността и общуването с другите. Естетиката, която позволява на всички да се развиват и изразяват.

Изкуството, линиите, обемите и перспективите, които имат постоянно променящ се баланс, в зависимост от различните моменти в историята.

- До колко е важен контактът с публиката?
- Важно е, защото публиката дава смисъл на спектакъла.

Създавам, за да предложа нещо на хората.

Публиката е главният герой на хореографията.

Спектакълът ГРАЦИИ (Снимка: © Matteo Maffesanti)

- Можете ли да ни разкажете малко повече за проекта "НАД 60" и различните работилници, които ръководите?
- "Над 60" е поредица от лабораторни проекти с жени и мъже над 60 години за танца, тялото и стареенето. Той беше създаден за първи път благодарение на европейски проект "Act Your Age". През 2018 г. имах възможността да дойда в Пловдив и да го представя в няколко социални центъра за възрастни хора. Срещата отвъд езиковата бариера беше страхотна. Радостта от движението е начин за обединяване на хората, премахвайки ограниченията.

- Кой е най-ценният урок, който сте научила като изпълнител и хореограф?
- Научих, че животът винаги те изненадва.

Аз съм на 46 години, родена съм в Италия и винаги съм обичала да танцувам. Животът ме изненада, защото успях да правя това, което обичам, и винаги съм обичала още от малка.

Със сигурност срещнах много предизвикателства и въпреки това виждайки, че ГРАЦИИ може да предаде на публиката толкова много радост, изпълва живота ми със смисъл.

Хореографията ме научи, че празното пространство може да се превърне в житейска възможност. Да бъда в ролята на изпълнител ме научи, че дори и животът да променя тялото ти постоянно, то винаги ще бъде комуникативно, винаги ще може да се изрази следователно да бъде в отношения.

Да имаш такава динамична професия е прекрасна възможност.

Спектакълът ГРАЦИИ (Снимка: © Matteo Maffesanti)

Билети за спектакъла "Грации" на Силвия Грибауди на 20 септември 2020 в Дом на културата "Борис Христов" в рамките на ONE DANCE WEEK 2020, ще намерите на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo.

Още

Треска за Димитрис Папайоану

Треска за Димитрис Папайоану

Още

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

 

Коментирай 6

1/1

Още ВИДЕО

Кокимото с изкуство срещу смъртта (видео)

С новата си изложба "Memento Mori" артистът ни напомня, че сме смъртни през произведения на изкуството, в които водещо е чувството за хумор

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Новото лице на българското кино Елеонора Иванова номинирана за награда "Полет в изкуството"

Актрисата от трупата на Театър „София“ впечатли журито с неподправената си харизма и автентичен талант.

Брус Дикинсън и още петима световни рок музиканти пристигнаха в София за уникално събитие с музиката на Джон Лорд

Шоуто Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple ще разтърси българската публика в два разпродадени концерта в зала 1 на НДК на 18 и 19 март

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club

Кой е необикновеният, винаги усмихнат художник Думисани Карамански?

Победителят в категория "Визуално изкуство" е избран заради страстта му да пресъздава емоциите и вълненията на младото поколение

Виж всички

Календар