Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сцената на Борис Христов, Никола Гюзелев, ФСБ и "Тоника" - пожар и 17 г. забрава (видео)

БЪЛГАРСКАТА ПАМЕТ

Сцената на Борис Христов, Никола Гюзелев, ФСБ и "Тоника" - пожар и 17 г. забрава (видео)

Новият директор Християн Даскалов се е заел да възроди Студентския дом

Годината е 2001-а. Датата - 7 декември. Часът - около 17,30. Голям пожар избухва в сградата на Студентския дом, който се намира срещу сградата на парламента в София. Два часа по-късно пламъците, обхванали сградата на пл. "Народно събрание" 10, в която се помещава Младежкия театър, са овладени. Няма жертви, двама пожарникари са пострадали при гасенето. Единият е леко обгазен, а другият е с фрактура на черепа от паднала греда. По данни на очевидци пламъците са лумнали около 17,30 часа, а сигналът е подаден в 17,39 ч.

Веднага на мястото са пристигнали 10 пожарни коли и 50 пожарникари. Огънят е лумнал по време на репетиция на театъра и бързо е стигнал от сцената през горните етажи до покрива на сградата. Към 18 ч. най-силните пламъци са били обхванали покрива, откъм страната на ул. "Аксаков". По същото време от горящата сграда са започнали да падат греди и части от покривната конструкция. "Беше като вулкан", разказват очевидци.

Работата на пожарникарите при гасенето е била силно затруднена заради студа, сковаващ водата по шланговете на пожарникарските коли.

Това е било преди 17 години. Какво е днес? Днес е същото, каквото е останало в залата от преди 17 години - разруха, прах, мирис на изгоряло и минало.

Но от известно време нещата се променят, защото група студенти запрятат ръкави и решават да възстановят изгорелите зали и пространства за академично творчество, за да няма забрава, а да се твори. Залата е емблематична за София, както и самата сграда на Студентския дом, която е била построена през 1933 г. Земята е дарена от Царя по онова време, а останалото е съградено с доброволен труд на студенти.

Ето какво разказа за Dir.bg директорът на Студентския дом днес Християн Даскалов:

Християн Даскалов (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

 - Г-н Даскалов, сцената на Студентския дом е тиха вече 17 години след пожара през 2001-а...
- Да, за съжаление. От този инцидент е забравена - това е основният извод. И това е така, защото Студентският дом е особена институция, в която студентските организации намират свой дом, имат свои офиси, развиват свои центрове за услуги и творчество, но техните състави се менят, а с времето отлита и споменът за това, което е било. До момента, някак си, интересът към сцената е бил загубен. И така вече 17 години... Но преди година, един студент - Яна Вангелова, председател на Студентските съвети, влиза в запечатаната от десетилетия зала и си казва: Какво става тук? Защо е така...

И така започна една инициатива на студентите, аз също се захванах с каузата да възстановим залата. Към момента не толкова материално, защото трябват много пари, милиони левове, които държавата отказва да отпусне от централния бюджет, а по-скоро духовно. Няма как да кандидатстваме и по европейски програми, така че в последните няколко месеца възстановяваме творческия живот в голямата зала и камерната зала и започнахме да правим събития. По-авангардни, по-експериментални доколкото ни го позволява това, което е останало след пожара.

Таванът на балкона (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

Една от стените на балкона (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

- Да се върнем към момента на инцидента. Какво се случва, за да избухне пожарът?
- На 7 декември 2001 година има репетиция на спектакъл на Младежкия театър, който използва години наред в онзи период сцената на Студентския дом за представления. Скоро разбрах и една интересна история. Един от полицаите, който работи сега наблизо, дойде при нас, след като разчистихме залата. Направихме няколко кампании по разчистването и така ни е намерил човекът. Та той разказа, че в нощта на 7 декември е видял как една жена е излязла, бягайки от сградата, и крещяла "Пожар, пожар".

Първоначално той си помислил, че това е някаква актриса, която доста се е вживяла в ролята, била доста експресивна, защото имало репетиция. Но секунди след нея от сградата избягали и други хора, също крещейки, че има пожар. И така вече станало ясно, че има инцидент. Реално пожарът е унищожил покрива на сцената и самата сцена. Макар и салонът, който е с 480 места, да е непокътнат, сега е неизползваем. Разбита е електрическата инсталация и е разграбена през годините. От стените са къртени кабели. Почти нищо не е останало, а и споменът за залата се е изгубил. Въпреки че от тази сцена са тръгнали велики български изпълнители, нещата някак изпадат в забвение.

Надявам се музиканти, театрали, културни дейци и други да бъдат докоснати от това, че за залата се говори, за да се обедним и и с общи усилия я възстановим. В момента тече такава инициатива.

Снимка: Калин Каменов/Dir.bg

Голямата зала (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

- 17 години прах и мрак... Защо?
- Според мен основната причина е забравата от страна на обществото и институциите за това какво е представлявала тази зала. Залата е построена през 1933 година с безвъзмездните дарения на студентската общност, която е събирала близо 30 години дарения. Инициативата е започнала през 1903-1904-а и през 1929 година започва строежът. Няколко поколения студенти и общественици са събирали средства и неуморно са работили, за да се създаде тази сцена. И сега, след пожара, всичко е оставено на произвола на съдбата и в ръцете на разрухата. За мен има една безпаметност, която показва липса на признателност към това, което са направили предходните поколения, за да ни оставят този паметник на културата. Сградата на Студентския дом е с такъв статут. Повярвайте ми, самата сцена е не по-малък паметник на културата, сама по себе си, защото през 1933 година, когато е построена, тя се използва от Академичния хор "Ангел Манолов", който съществува и днес. Та от този хор започват своята музикална кариера Борис Христов и Никола Гюзелев.

Говорим за едни от най-големите имена на българската и световна музикална сцена. На по-късен етап първата рок група с Кирил Маричков - Бандераците, прави първия си концерт на голяма сцена тук. ФСБ прави първия си концерт тук. От естрадните изпълнители от тази сцена са тръгнали Бисер Киров, Кичка Бодурова, "Тоника" и т.н. И последва безвремие и безродност от предишните отговорни фактори към труда на онези хора, които са я създали. Разбира се, това е съпроводено и от липса на перспектива, в която да се види как млади хора днес също могат да направят първите си крачки тук, но не и сега, защото няма къде.

- Във фоайето обаче виждаме проекти на студенти, които са развили своята визия как може да се промени залата днес?
- След като започнахме да правим различни събития, някакси се усети пробуждане. И точно по тази причина студенти по архитектура от УАСГ направиха няколко проекта как би могла да се възстанови залата. Проектите са идейни, те не целят да се създаде някакво уникално решение, а просто представят как може да се възстанови залата във вид, в който може да бъде функционално пригодни за различни изяви.

Снимка: Калин Каменов/Dir.bg
- Ако говорим за реален проект, как стоят нещата?
- Сложно от финансова гледна точка. Един реален проект би струвал от порядъка на десетки хиляди лева. Направени са сметки, че около 2 млн. лева са нужни, за да се извършат качествени строителни дейности. Местата в салона няма да могат да се ползват, защото има нови противопожарни изисквания. Покривът е тотално компрометиран и трябва да се направи изцяло. В пожара конструкцията на покрива е изгоряла изцяло и единственото нещо, което е направено след инцидента, е да се укрепи всичко с ламарини. Направен е временен ламаринен покрив.

- И така вече временно стои 17 години...
- Да. Трябва изцяло да се направи нов покрив. Сцената е компрометирана и трябва нова. Имаме прекрасно място, защото се намираме на площад "Народно събрание", имаме сграда, но нямаме сцена. Тя е жертва един път на пожара, втори път на безстопанствеността. Трябват сериозни инвестиции. Това е истината.

Камерната сцена (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

Снимка: Калин Каменов/Dir.bg

Голямата зала (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

- Но някак си животът се завръща малко, по малко. Провеждате вече различни инициативи. Разкажете повече?
- Отново ще кажа, че инициативата, която аз водя като директор на институцията Студентски дом, не е да искаме и да чакаме напразно държавни пари още 20 години, а да започнем с възстановяването, най-вече на дейността, което да провокира намирането на средствата. Потърсил съм възможности по оперативните програми, но там нямаме подкрепа за усвояването на инвестиционен кредит. Дори и да имаме самочувствието, че можем да управляваме подобен кредит чрез професионален мениджмънт на сцените, а ние имаме такова, държавата ни трябва като гарант. А това не се случва. В този смисъл, физическото възстановяване на сцената за мен към момента е по-назад като план.

Сега се опитваме да възстановим името и историята на институцията. Вече правим концерти, театрални спектакли, даваме отново място за изява на млади творци. Студенти по кино заснеха новия клип на група "Авеню", музикантът Кристиян Янкулов засне едно от най-добрите си видеа на разрушената сцена и то още преди да я разчистим. Отново Студентският дом и неговата сцена дават възможност за изява, макар и силно авангардна, на ново поколение български творци. И така искаме и се опитваме да върнем духа на това място.

За физическо възстановяване нямаме възможности. Институцията е второстепенен разпоредител с бюджет, но не разполага със субсидия. Издържа се от собствени приходи от отдаване под наем на сутерена.

Камерната сцена (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

Една от стените на балкона (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

Камерната сцена (Снимка: Калин Каменов/Dir.bg)

 - И какво да очакваме в Студентския дом?
-
В края на месец май - на 30-и от 18.30 ч. ще има архитектурна изложба, в която ще може да се види нов проект, който е дипломна работа на студент от УАСГ, посветен на "ревитализацията", така са го нарекли, на Студентския дом. В него става въпрос за основен ремонт на сцените, но и на цялата пететажна сграда - предвижда се изграждането на допълнителен етаж, на читалня и много други любопитни детайли. В проекта има заложен и нов киносалон. В концепцията е заложено терасата-покрив на театралния салон да се използва като споделено творческо място. Докато проектираме големите идеи, правим малки стъпки в посока развитие на културния живот.

Вече домакинствахме Нощта на литературата. Културните институти на Франция, на Испания, Чешкия институт, Македонският информационен център проведоха четения на нови автори от техните страни. Театрални постановки предстоят в камерния салон. Там в момента има и изложба на студенти от Националната художествена академия, които са изложили картини, а с парите от тях искат да помогнат на техен колега, болен от левкемия. Правим и концерти, чрез които събираме приятели и средства за каузата на Студентския дом. Следващият такъв ще е с латино ритми - на 28 май, с народна музика - на 31 май, както и класически концерти на 2 и 15 юни. Духът се завръща малко по малко и това ни дава надежда.

Интервю на Калин Каменов

Коментирай 3

1/1

Още ВИДЕО

Картина на Артемизия Джентилески, която досега се смяташе за изгубена, беше изложена в замъка Уиндзор

Смята се, че произведението, озаглавено "Сузана и старейшините", е било поръчано от съпругата на Чарлз Първи - Хенриета Мария от Франция, докато тя се е подготвяла за раждане

Китай, какъвто не сте го виждали: При Бога на чая, дъждовната гора и цветята

Китайската национална телевизия CCTV засне филм с авторката на Impressio Юлия Владимирова

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Виж всички

Календар