Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дороти Такев и Kay Be - хамелеони, изгубени в нотите

ПЪРВИЯТ ИМ ВИДЕОКЛИП ЗАЕДНО - ВИЖТЕ В #URBN

Дороти Такев и Kay Be - хамелеони, изгубени в нотите

Тя, той и музика с вкус на торта

Те са източници на ултравиолетова музика, която лекува. Песните им може да предизвикват химични реакции или да генерират електрически дъги по цялото тяло. Ако прекалявате може да изгорите. Или най-малкото да промените цвета си като същински хамелеон. Като хамелеони се определят и самите те – Дороти Такев, артист и творец, и продуцентът и композитор Константин Бешков, известен и у нас, и в чужбина като Kay Be.

Снимка: Златимир Араклиев

Албумът им "Ultra Violet" излиза през април 2018 година, след като са събрали достатъчно кураж да го представят на публиката. Двамата са заедно и в живота, и на запис. Друго си е да живееш с продуцент , нали? - шегуваме се по време на разговора. Говорим си за новото им видео към песента "My Name", която се нареди в БГ Топ 20 на БНР. Двамата избират да я промотират именно в #URBN – рубриката за диви и талантливи градски хора.

Дороти Такев и Константин Бешков (Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg)

Това е първият им видеоклип заедно, а идеята е да ви помогнат да разберете в кой всъщност сте влюбени. Как ли? Чие име искате да видите сред дузината лайкове и известия в социалните мрежи? Точно това е човекът, който ви интересува. Но ако името му е там – знайте, че и той проявява интерес.

"Искахме да пресъздадем с песента и видеото динамиката на човешките взаимоотношения в дигиталната ера. Ясно е, че когато очаквате на екрана името на определен човек – той ви интересува, а вие с надежда проверявате цял ден телефона си и се молите да ви даде знак. Всеки има нужда да получава известия от човека, който го интересува. Затова и се пее на английски: „Всичко, което искаш да видиш е името ми", казва Константин Бешков.

Подобни знаци му давала и Дороти в началото.

"Звънеше ми по телефона, пращаше ми съобщения, лайкваше ми снимките",спомня си Kay Be за първите тръпки. "Това малко ме описва като преследвач, не е точно така", оправдава се с усмивка Дороти.

Всичко започва преди две години. Тогава Дороти е в Пловдив с бандата си, с която пее. Китаристът Ангел Дюлгеров и барабанистът Росен Ватев я запознават с Kay Be, който всъщност има рожден ден.

"Запознахме се и нищо повече. Той просто ме покани да работим заедно, защото много ме харесвал. Не е било с други намерения изобщо. Работихме малко в Пловдив около три дни  и дори тогава не стана ясно дали има интерес. Аз си мислих, че няма това усещане към мен, опитвах се да го закача на някакви теми за разговор, но ми се струваше, че ответна реакция липсва. Всъщност се оказа, че не е било съвсем така", казва Дороти.

Разбира се, че версията на продуцента е друга. Първоначално е завладян от гласа й.

"Чудото стана на третия ден", казва Kay Be или поне така изглежда в неговата глава.

"Приятелите ми промотираха  да ида на въпросния концерт. Казаха ми: "Задължително трябва да я чуеш". Бях я слушал, дори съм й писал като излязоха първите й песни в социалните мрежи, че супер много ми харесва. Тя даже май не ми върна една дума. Но като я видях на живо - как изглежда, какъв заряд има и какво присъствие бях: "Запознайте ме!"

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

Той е забавен, а тя говори много и обича да спори. Вече успява да го закачи в разговорите си, макар че той не успява да отговори на всичките й въпроси. Тя е широко усмихнато пораснало момиченце. Нищо общо с миньончето с дълга, официална рокля и огромен глас, което съм виждала с микрофон ръка преди повече от 15 години. Тогава е била на 10 или 11 години.

Kay Be също като Дороти се занимава от малък с музика. Първо свири на китара като дете, като забива предимно хевиметъл. След това в 7-ми клас му показват програма за компютър, на която може да прави музика. Така прави първите стъпки в кариерата си. Thing 4 U е вторият официален сингъл на Kay Be.

Първата му песен All Dat постигна своя успех и стана част от официалния саундтрак на хитовия сериал на Netflix "She’s Gotta Have It" на Спайк Лий. O, да! Спайк Лий тази година взе Оскар и лично се е обадил на Бешков, когато е избрал песента му да стане част от саундтрака.

"Спайк Лий всъщност беше пуснал съобщение в Туитър: "Пращайте ми музика за новия ми сериал и ще изберем най-оригиналните тракове". Той даде шанс на много независими музиканти по цял свят да си пратят музиката и да си хареса нещо за сцена от филма. Аз пратих точно този трак и после забравих, че съм го пуснал. И половин година след това Спайк Лий ми се обади по телефона, което беше сконфузен разговор за мен. Около 3 минути не успях да превъзмогна шока и можех да кажа само "А". След това той започна да пее песента ми и да ме пита как съм от България, а пея толкова добре на английски. Сериалът е "She`s gotta have it", песента е във втория епизод, а една мацка рисува картина под звуците й. Това съм аз, чувам се на бекграунд."

За Константин и Дороти, голямата игра не е за късметлии, а за хора с нагласа.

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

"Зависи от това какво си позволяваш да вярваш, че можеш. До къде ти стига собственото ти въображение за твоите възможности. Трябва да можеш да ги покриеш. Не до късмет, до посока и търсене е", казва младият продуцент.

Музиката, която прави е с много сос и подправки, защото и двамата обичат да готвят с любов.

"На първо място на нас трябва да ни е хубаво да я слушаме. Правиш изкуство първо за себе си, затова трябва да си готов да го консумираш. Както когато правиш торта – накрая да искаш да я изядеш цялата. А не да я правиш и да я пробутваш на останалите, защото не е вкусна."

Какъв им е планът оттук нататък? Планът е общ. Работят успоредно по индивидуалните си албуми. Но най-интересното е, че скоро ще пропеят и на български, което е изненадващо и за двамата.

Снимка: Личен архив

"Засега няма да има клипове към всички парчета от албума Ultra Violet. Искаме да насочим енергия към нещо ново. Проектът не е изчерпан, така че може и след години да се появи ново видео, защото смятам, че и тогава музиката ни ще е актуална. Видеото на “My Name” ни е важно, защото сме заедно в наша обща песен. Първото официално видео с нас двамата."

Заедно Kay Be и Дороти ще се появят и на Капана Фест в Пловдив на 31 май, както и на 27-ми юли на "Вола Фест". Интересът по цял свят към Дороти и Константин е категорично заявен, но не само с лайкове, а и с проекти. Скоти МакФарли от Филаделфия записва Creep Nights и е истински фен на Kay Be. Свързва се с него, за да се случи песента. Кев Роджърс е в четвърта колаборация с Дороти Такев, а Константин е продуцент.

"Търсят ни доста, постоянно сме в контакти с лейбъли в Щатите и в Испания. Пишем и музика за тях", казват двамата музиканти. Откакто са във връзка, за Дороти нещата тръгват доста динамично. Както вече казахме - друго си е да живееш с продуцента.

"Сега сме много фокусирани. Той ме вдъхновява, дано да стигнем и ние до награда Грами, може да я вземем двамата заедно наградата, все ще я разделим някак", шегуват се помежду си.

Сутрините им започват с йога и кафе. Той не обича да работи по план, тя обича да планира, но не й се получава понякога. Активни са през деня. Когато не правят нещо заедно, единият прави нещо полезно за двамата.

"Музиката му е фънки, убедителна, анти соц. Откакто съм с него правя по-свежи песни", казва Дороти, която дори се мести в Пловдив. Когато са разделени той и подарява песни и й ги праща вместо любовно писмо.

"Винаги бягам от това, което кажат, че съм. Правя нещо тотално различно в музиката, за да забравят как са ме определили", казва Константин.

"Интересно е да се чуе и да се види. Мога да разпозная кога е правил той музиката", казва Дороти.

И дамата са хамелеони. Той сменя стиловете, различен е за всеки от артистите, с които работи. Новият му албум е на тотално друга вълна. Нейният глас е неописуем, казва Kay Be и не намира думи, достатъчно силни, да го опише.

"Силно въздействащ със сигурност, има това, което друг не съм чувал да носи в себе си. Има много хора, които пеят добре, но това не стига. Трябва да си разпознаваем и когато те чуят, да те свързват с определена емоция. Такава е тя, Дороти. Собствената емоция на гласа й въздейства по точно определен начин. Макар че тя също е хамелеон в пеенето. Пресъздава различни нюанси от себе си. В текстовете можеш също да я разпознаеш."

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

Текстовете й са "шамарести". Водят до момент на замисляне и след това остава само гъделът и провокацията.

Тънки природни явления спохождат отношенията им. Помнят един полъх на вятър, който им навява, че любовта ги настига, а още не се познават добре. Албумът „Ultra Violet” е хронология на взаимоотношенията им. Първите две песни са зa двамата преди да са заедно. Подредени са така, че да са близки до истинската им история. Всичките етапи и настроения на връзката им.

"Като какавида, която става пеперуда накрая", казва Kay Be.

Не искат да са в пика точно сега, защото е тъжно, когато отмине. Наслаждават се на усещането, че той просто наближава, че вече са близо, че нагоре става по-стръмно и усещаш, че си почти стигнал върха. А вървят ли двама, не ще се спрат.

Интервю на Криси Димитрова

Коментирай 21

1/1

Още ВИДЕО

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

Виж всички

Календар