Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Министър Минеков: Ще спра разрухата

ПОЗИЦИЯ

Министър Минеков: Ще спра разрухата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков инициира промени в Закона за културното наследство

Пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков (Снимка: Министерство на културата)

"Няма да позволя тази разруха. До последния си ден тук няма да го разреша". Това заяви днес по повод случващото се в Тютюневия град в Пловдив на пресконференция министърът на културата проф. Велислав Минеков. В пресконференцията в галерия "Средец" на Министерството на културата участваха и зам.-министрите проф. д-р Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов.

Още

Министърът на културата: Тази година е нулева за българската археология, възможно е в края на годината да върнем 50-60 млн. лв.

Министърът на културата: Тази година е нулева за българската археология, възможно е в края на годината да върнем 50-60 млн. лв.

Министър Минеков коментира важната тема от снощи, когато по спешност пътува до Тютюневия град. По думите на министър Минеков случващото се с тютюневите складове в града под тепетата е тенденция, която продължава с години. А собствениците на подобни сгради трябва да знаят, че поемат рискове в инвестицията и трябва да следват всички препоръки на Националния институт за недвижимото културно наследство, както и на закона.

Министър Минеков показа писмото си до вътрешния министър Иван Демерджиев и разказа, че там е посочено точно какво се е случило, че има незаконни действия и го моли за съдействие, както и за съдействие от страна на полицията в Пловдив.

"Това нещо ще бъде спряно. Аз ще спра абсолютно всякакви действия по отношение на разрухата там, независимо къде и как. Това няма да се случи до последния ми ден", увери министърът. Съобщи, че срутването е спряно. "Бедата е, че се опитаха да срутят голяма част от сградата и фасадата. Ще трябва да я възстановят", категоричен бе проф. Минеков.

По думите му НИНКН е така направен, че да не работи, за да се защитят интересите на собствениците с цел корупция от местен характер. Допълни, че пробивите основно се дължат на общуването с общински съветници и кметове, на невъзможността в някои характеристики на действащия закон да опазваме наследството си така, както е, на невъзможността да поискаме отговорност от тези, които разрушават.

Пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков (Снимка: BulFoto)

"Свидетели сте на тази разруха не само в Пловдив, видели сте го и в София. Да сте чули за наказани, да сте чули за осъдени, да сте чули за отнета имот?", попита риторично министър Минеков.

Той посочи, че в предходния парламент така и не са извършени промени в ЗКН. "Сега отиват на избори. Питайте ги всички партии:

"Ще направите ли промени в Закона за културното наследство, ще увеличите ли бюджета на Министерството....", апелира министър Минеков, като припомни, че води битката за промени в Закона за културното наследство от 2009 година и че по времето на предните две служебни правителства бяха инициирани промени в закона. "Ако поне част от тях бяха приети, днес ситуацията в Пловдив нямаше да бъде същата", коментира министърът.

Допълни, че нищо от тези предложения не е стигнало до комисия и до Народното събрание.

"Ако имаше някакъв шанс за тази малка промяна, днес тази разруха нямаше да се случва", каза проф. Минеков. Той подчерта, че за предлаганите промени е получил подкрепа и от генералния директор на ЮНЕСКО, но въпреки това няма промяна в закона.

"Създадена е наново инициатива за законодателни промени и в ден първи на следващото Народно събрание с хората от инициативата ще представим предложенията в комисията за незабавни действия", съобщи още министър Минеков. Инициативата включва предложения за промени в няколко закона, сред които този за културното наследство, за закрила и развитие на културата, включително Фонд "Култура", за авторското право, за радиото и телевизията.

Пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков (Снимка: BulFoto)

Още

Велислав Минеков: Остров "Св. св. Кирик и Юлита" може да се превърне в световен център за култура

Велислав Минеков: Остров "Св. св. Кирик и Юлита" може да се превърне в световен център за култура

Във връзка с подготвяните промени в ЗКН проф. Минеков отправи покана към гражданите, представителите на медиите от Пловдив, както и кандидатите за народни представители в следващия парламент, на дискусия за културното наследство в Пловдив днес в 17 ч. Министър Минеков посочи, че ще бъде на страната на жителите на града, които държат да запазят културно-историческото наследство.

По отношение на бюджета за култура министър Минеков припомни с колко трудности през миналата година е издействал увеличение, което след това е било намалено. Сега усилията да бъдат осигурени достойни средства за културата и за работещите в тази сфера започват наново.

Тази година е и нулева за българската археология, заяви министър Минеков.

Пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков (Снимка: BulFoto)

"Най-смелите археолози започнаха работа, очаквайки, че ще получат финансиране, но масово археолозите не започнаха работа. Не е извършено допълнителна консервиране на обектите. Трагедията там е пълна", добави той. В консервация и реставрация бюджетът стои недокоснат, каза още проф. Минеков.

"И любимата ми графа в бюджета - капиталови разходи, от 55 милиона лева, пише нула процента разходи", добави той. "Не знам дали разбирате каква щета е това. И в същото време съм се запътил към министъра на финансите, за да искам увеличение на бюджета. След като в края на годината е много възможно да върнем обратно 50 или 60 милиона лева като изгорели във въздуха. Това е абсурдна ситуация. Това е пълен абсурд", каза още министърът.

По думите му такава безобразие никога не е имало в Министерството. "Този бюджет е свършвал някъде в края на октомври или ноември, искани са допълнителни средства. А ние ще върнем пари - това не е било в последните 30 години", добави още проф. Минеков.

По време на пресконференцията бе коментирана и необходимостта от провеждането на конкурси за директори на културни институти. Пълен запис можете да гледате тук:https://www.facebook.com/ministryofculturebulgaria/videos/609231627321447

Още

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

Още

Проф. Велислав Минеков: Онова, което се наричаше театрална реформа, беше щета

Проф. Велислав Минеков: Онова, което се наричаше театрална реформа, беше щета

Още

Министър Велислав Минеков: Трябва да има нова методика за финансиране на театрите

Министър Велислав Минеков: Трябва да има нова методика за финансиране на театрите

Още

Проф. Минеков: Щетите в министерството са толкова много, че не могат да бъдат обработени

Проф. Минеков: Щетите в министерството са толкова много, че не могат да бъдат обработени

Още

Велислав Минеков: Мизерията е всеобхватна, целта е една - да я преборим

"Мизерията е всеобхватна": Велислав Минеков пред Dir.bg

Още

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки

Чин Чин – как интуицията, обичта и вярата окриляват децата в новата книга на Нуша Роянова

"Децата са като "чист лист хартия", донякъде от родителите зависи какво ще напишат и нарисуват върху него", убедена е писателката

"От Киото до Париж" - в уникалния музикален свят на Юко Уебаяши

Струнен квартет и ансамбъл "КласикАрт" заедно с Николай Стойков - флейта, Весела Тричкова - арфа, Маргарита Илиева - пиано и Мартина Митева - вибрафон ви канят на завладяващо музикално пътешествие