Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Качете се на "Веселата карета" на 2 юни в Столичен куклен театър с музиката на Жоро от "Остава"

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Качете се на "Веселата карета" на 2 юни в Столичен куклен театър с музиката на Жоро от "Остава"

"Toва е истинска позитивна емоция, но и с много самоирония, които в последно време липсват на всички ни", казва музикантът за едноименния спектакъл

"Заповядайте и вие. "Каретата" е подготвена, конете са впрегнати. Чака ви едно пътуване, в което всички сънища са реалност. Но това пътуване не е за всеки, а само за избрани, за големи късметлии", казват авторът и режисьор Елин Рахнев и останалите от екипа на спектакъла "Веселата карета", която ще акостира на сцената на Столичен куклен театър на 2 юни 2022 г. от 19.00 часа.

Билети можете да намерите на касата на театъра или онлайн - ТУК

Още

Георги Георгиев от "Остава" с нова театрална музика

Георги Георгиев от "Остава" с нова театрална музика

Димитър Баненкин, Тончо Токмакчиев, Мая Бежанска, Емануил Костадинов, Добриела Попова, Николета Малчева, Стелиян Николов и Димитър Ковачев - Фънки, канят зрителя да се "качи" на своята весела карета - да повярва в себе си, да чуе и да послуша най-вече собствената си душа.

Музиката към спектакъла на Драматично-куклен театър "Димитър Димов" е на Георги Георгиев от "Остава" и Homeovox, а песента "Преводачи на дъжда" с усмивка, през лека тъга и надежда, докосва сетивата и те кара да я затананикаш веднага.

Как вижда Жоро "Веселата карета" и какво се случва в неговата музикална вселена:

Георги Георгиев (Снимка: Eli Deli)

- Колко е различно композирането на театрална музика от другата музика?
- Много е различно, защото при театралната музика всичко е подчинено на общата задача, поставена от режисьора. Той е човекът, който концептуално координира тази симбиоза между актьорската игра и обслужващите елементи, които в театъра са актьорите, сценографията и музикалното оформление.

Цялата тази симбиоза трябва да води към идеята на режисьора за всяка определена сцена и общо взето всичко, в това число и музиката, е подчинено на нея. Винаги се водят предварителни разговори. Всеки режисьор има идея как иска да звучат нещата, дали да бъдат по атмосферни като музика, или да има силно изразени музикални теми, които да се запомнят от зрителите.

Актьорският екип на "Веселата карета" с режисьор Елин Рахнев (Снимка: Славян Костов)

- Чувстваш ли се по някакъв начин ограничен като творец в тази работа?
- О, в никакъв случай не съм ограничен. За мен това е ново и различно предизвикателство, защото всъщност имам пълна свобода да измислям нови неща, които само трябва да следват определена задача.

Предизвикателство е, тъй като не разчиташ само на нещо хубаво, на някоя фраза, мелодия, която "ще дойде", а трябва така да я аранжираш, че тя да стане подходяща за конкретната сцена.

Това е много различно от композирането на поп парчета, защото е подчинено на определен замисъл. Със сигурност ми е много интересно и това ме рефрешва за всичко останало.

Актьорският екип на "Веселата карета" с режисьор Елин Рахнев (Снимка: Славян Костов)

- Харесваш ли българския театър и какво се случва, ако не ти допадне постановката? Случвало ли се е да отказваш предложение?
- Не съм отказвал досега, защото не работя с толкова голям брой режисьори, а обикновено с тези, с които съм работил и преди и нещата са се получили добре. Затова и се обръщат отново към мен. И като се замисля - те са и едни от най-добрите режисьори, така че няма как да им откажа. Щастлив съм за тази възможност и съм благодарен за всички възможности през годините. Надявам се да имам още пред себе си.

Най-хубавото в театъра за мен е участието ми в целия процес. По този начин писането на театрална музика те прави леко страничен негов наблюдател. Имаш друга гледна точка, което е много любопитно и ме радва.

Димитър Баненкин, Мая Бежанско и Тончо Токмакчиев във "Веселата карета", режисьор Елин Рахнев (Снимка: Славян Костов)

- Последната ти театрална музика е към "Веселата карета" на ДКТ "Иван Димов" - постановка, която вече редовно се играе в София и предстои на 2 юни, на сцената на Столичен куклен театър. Вие не работите за първи път заедно с Елин Рахнев - как се сработихте?
- По много представления сме работили заедно с Елин Рахнев и съвместната ни работа е от години.

Всъщност Елин е човекът, който ми "отвори вратите" за театъра и за писане на театрална музика още преди 20 години. Тогава това се случи за неговата постановка "Кукувицата" в Народния театър.

Още

"Веселата карета" събира едни от най-любимите ми актьори, казва драматургът и режисьор на спектакъла Елин Рахнев

"Веселата карета" събира едни от най-любимите ми актьори, казва драматургът и режисьор на спектакъла Елин Рахнев

Това ми бе първата музика към театрално представление и тя бе номинирана за "Аскеер". След тази работа между нас остана едно голямо приятелство и в театъра, и извън него.

Повечето режисьори си изграждат екип, с който работят през годините и това трудно се променя, според моите наблюдения.

- А с останалите от екипа как се работи?
- С актьорите също се познаваме, защото голяма част от тях са от Хасковския театър, където последните години често работя. Правил съм музика за няколко от техните представления.

Познавам цялата трупа, тъй като по време на целия репетиционен процес прекарваме доста време заедно. Много добри актьори има в театъра там, които са и много добри хора.

Актьорският екип на "Веселата карета" с режисьор Елин Рахнев (Снимка: Славян Костов)

Във "Веселата карета" има и много гостуващи, все известни и страхотни актьори - Митко Баненкин, Мая Бежанска, Тончо Токмакчиев и да не пропуснем - театралния дебют на Фънки. За мен неговото участие е голяма и определено приятна изненада.

Зрителите също го посрещат повече от възторжено, съдейки по рекациите им, когато се появи на сцената. Елин имаше идея да вкара в спектакъла не професионален актьор, а шоумен, така да се каже и мисля, че Фънки сбъдна много добре тази идея .

Истинска находка и късмет бе, че Фънки се съгласи, още повече той се отнесе много отговорно към задачата, и реално се справя много добре с ролята си. Играе с огромно желание и си личи. Той закрива представлението с много силна финална сцена.

Димитър Ковачев - Фънки във "Веселата карета", режисьор Елин Рахнев (Снимка: Славян Костов)

- Смешно-тъжна пиеса, а каква е музиката във "Веселата карета"?
- Задачата ми беше спектакълът да завършва с песен, в която пеят всички актьори и тя да е такава, че да успее да стигне до повече хора. Театрално поп парче, което да не е само за "Веселата карета", а да има самостоятелен живот и извън него.

Мисля, че се получи характерна и запомняща се песен - "Преводачи на дъжда", която живее и извън останалата музика от представлението. Отделно се оказа, че всички актьори пеят много добре, особено Тончо, Мая и младият Емо Костадинов, които са страхотни. Елин измисли текста и мисля, че песента се приема и стои много добре и в спектакъла и извън него.

- Защо хоратa да гледат "Веселата карета"?
- Спектакълът е много истински и мисля, че зрителите ще го усетят, ще видят сякаш отстрани живота си - на границата на сълзата и смеха.

С истинска позитивна емоция, но и с много самоирония, които в последно време липсват на всички нас, за да ни бъде по-леко и по-пълноценно. Харесвам хумора на Елин Рахнев и в комбинация със страхотните актьори, които се справят повече от чудесно - "Веселата карета" е смислен и стойностен театрален спектакъл, който определно заслужава да бъде видян.

Жоро Георгиев, Елин Рахнев и екипът на спектакъла "Веселата карета" (Снимка: Славян Костов)

- А имаш ли си театрално или кино предизвикателство, за което искаш да направиш музика?
- Има много неща, които ме провокират и бих опитал да направя музика за тях. Има пиеси, които ако се поставят ми се иска да съм част от тях. Дори и малко претенциозно да звучи, много ми се пише музика за по-класически пиеси.

С удоволствие бих опитал с един по-съвременен поглед да ги онагледя с музика. Вечните теми, ако се интерпретират в днешно време, не губят нищо от силата си, даже мисля стават още по-силни.

Миналата година работих по саундтрака за българския филм "Голата истина за група "Жигули" и разбрах, че музиката за кино също си остава голяма моя тръпка и предизвикателство.

Още

"Остава" отбелязват 30 години на сцената с турне и нов албум

"Остава" отбелязват 30 години на сцената с турне и нов албум

- Извън театъра и киното какво ново около теб?
- Най-най новото в момента е новият албум на "Остава" - "Кислород", който представихме с голям концерт в София преди седмица.

Много сме щастливи как хората пиемат песните ни. Отзивите са страхотни не само в София. Имахме концерта извън столицата - в Габрово, Казанлък.

Тази година "Остава" празнуват 30-годишен юбилей с нов албум и национално турне (Снимка: "Остава" ПР)

Тази година с "Остава" имаме 30-годишен юбилей, предстои ни национално турне през лятото с голям концерт в Античния театър в Пловдив на 20 септември и голям концерта в Зала 1 на НДК есента - на 7 октомви.

Ще се радвам хората да заповядат да гледат и слушат "Остава" на всичките ни концерти. Блетите за тях вече са в продажба. Подробности има във фейсбук страницата на "Остава".

Още

"Остава" и Домът на културата в Габрово - неочаквано добра комбинация

"Остава" и Домът на културата в Габрово - неочаквано добра комбинация

- В последно време в културното ни министерство "ври и кипи". Какво е мнението ти за тези процеси?
- Виждам, че има някакво раздвижване в културните пластове и среди. Надявам се всичко да е за добро. И най-вече силно се надявам с всяка една изминала година бюджетът за култура в държавата да нараства, дори и с малко.

За мен най-силният експорт за една нация са културата и спортът. Не виждам друг приоритет, не виждам нещо друго по-силно и смислено, което може да представи един народ пред целия свят, което може да му даде самочувствие.

Тази година "Остава" празнуват 30-годишен юбилей с нов албум и национално турне (Снимка: "Остава" ПР)

Културата е нашето самочувствие, трябва много да я пазим и да се отнасяме много отговорно към нея. Хората, които са на отговорни постове в културните институции имат много тежка задача - да увеличават бюджета за нея, да правят проекти и да подкрепят иновативните неща, в които се представя българска култура във всеки един вид.

Интервю на Тина Философова

"Веселата карета" на Хасковския драматично-куклен театър ще акостира на сцената на Столичен куклен театър на 2 юни 2022 г. от 19.00 часа

Вълнуваща, провокативна, монотонно тракаща и неусетно пропътувала безмерните разстояния на мисълта - "Веселата карета" е непрекъснато на път, а на 2 юни ще има специална спирка на сцената на Столичен куклен театър.

Остра сатира към деня и времето, харизматична игра на актъорската компания, емблематична музикална картина и визия - това са определенията за спектакъла от страна на публиката, която вече се е "качвала" на "Веселата карета".

Последни бройки билети за спектакъла можете да намерите на касата на Столичен куклен театър или онлайн от ТУК

Още

"Остава" с нов видео клип и концерт

"Остава" с нов видео клип и концерт

Още

Чуйте и вижте "Претенциозен" на Жоро от Остава

Чуйте и вижте "Претенциозен" на Жоро от Остава

Още

29 години група "Остава" и нова книга за творчеството им

29 години група "Остава" и нова книга за творчеството им

Още

ОСТАВА и Urban Tapes възраждат още една емблематична песен на групата

ОСТАВА и Urban Tapes възраждат още една емблематична песен на групата

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар