Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Два Оскара и един детектив по-късно: Махершала Али пред Dir.bg

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Два Оскара и един детектив по-късно: Махершала Али пред Dir.bg

Интервю на Мариета Мелроуз, специален пратеник в Лос Анджелис

© 2019 HBO, Inc. All rights reserved

Мариета Мелроуз е българка, завършила Royal Central School of Speech and Drama в Лондон. Понастоящем живее в Лос Анджелис, а работата й като млада актриса я среща с интересни личности от света на шоубизнеса. Специално за Dir.bg, пратеникът на НВО България в Лос Анджелис се срещна и разговаря с Махершала Али - актьорът, който спечели "Оскар" за поддържаща роля във филма "Зелената книга" с участието на българина Димитър Маринов.

Останах поразена от срещата си с Махершала Али - от неговата любов към човешката природа и страстта му към интересните истории. Не знам дали религията, която изповядва или семейството, в което е израснал, са причинатa за смирения му дух и рядко срещани маниери, но със сигурност невероятните му успехи не са разклатили здраво стъпилият на земята актьор. Два Оскара и главна роля в хитов сериал на HBO не променят усещането за човекa Махершала - изтъкан от съпричасност и емоция.

Срещнахме се в Бевърли Хилс, за да ми разкаже за ролята си на детектив Уейн в сериала на HBO "Истински детектив". Третият сезон тъкмо приключи и тепърва феновете ще го анализират и ще дадат оценката си и за историята и за актьорската игра.

Махершала вече държи в ръцете си втори Оскар - този път за персонажа на джаз пианиста Дон Шърли в "българския" филм "Зелената книга". Първият му е в същата категория - най-добър актьор в поддържаща роля за трансформацията му на Хуан в хитовия филм "Лунна светлина". И двете заглавия са отличени от академията с "Оскар" за най-добър филм.

Още

Българинът Димитър Маринов грабна в ръцете си Оскара за "Най-добър филм"

Българинът Димитър Маринов грабна в ръцете си Оскара за "Най-добър филм"

Maхершала играе в известни сериали като "Алфас" и "Къща от карти", както и във филмови заглавия като "Игрите на глада" и "Странният случай с Бенджамин Бътън". Въпреки невероятния си талант и неописуем чар, Махершала е пример за това, че индустрията трябва да се третира с огромно постоянство и любов към изкуството, преди да очакваш възвръщаемост на инвестициите и времето си.

Преди да приеме актъорското майсторство като свое призвание, актъорът е бил баскетболна звезда и именно така е успял да си позволи обучението в колеж - със стипендия за спортните си умения. От него лъхат дисциплина и хъс, явно останали от времето, в което се е състезавал. Въпреки амбициите си в спорта, Махершала тръгва по стъпките на баща си Филип Гилмоур, който също е бил актъор, но не толкова успешен колкото Махершала Али. Ако кариерата му не се е развила по начина, по който виждаме днес, Махершала е щял да пробва късмета си като рапър или писател. Ако сте изпълнени с любопитство като мен, можете да намерите негови песни в Youtube под рапърското име "Prince Ali". Мислил е и да се пробва да кандидатства в Бъркли и да изкара програма по креативно писане. Пожелах му следващият път, в който се видим да ми разкаже за главна роля в проект, написан от него.

© 2019 HBO, Inc. All rights reserved

С голям ентусиазъм и добро настроение започна срещата ни в известния "Four Seasons", хотел в Бевърли Хилс. С елегантен костюм и широка усмивка, Махершала носи спокойствие и увереност. В същото време аз се чудя с кой въпрос да започна, тъй като той със сигурност е една от най-интересните личности, с които съм имала възможността да се срещна лично.

- В "Истински детектив" още от първия епизод забелязваме, че историята е разказана през призмата на телевизионно предаване - вашият персонаж разказва за живота си чрез интервюта. Какво мислите за този похват?

- Мисля, че този подход наистина помага на историята да бъде разказана. Тъй като комбинираме три много различни времеви периода. Чрез стилистиката на документално предаване, сериалът успява да ни върне в настоящето.

- Защо според вас криминалните сериали продължават да са от най-полулярните?

Още

Детективите пак са "истински" в третия сезон на най-успешното криминално шоу

Детективите пак са "истински" в третия сезон на най-успешното криминално шоу

- Зрителите са привлечени към тази стилистика, тъй като носи необикновена достоверност. Те могат спокойно и безопасно да бъдат част от тази реалност, но и да я напуснат, когато решат. Никой от нас не би искал да преживее истинските събития, които са се случили на нашите персонажи, тъмните и тежки моменти. Но зрителите имат лукса да бъдат част от тези обстоятелства, сякаш са муха на стената и отблизо по изключително интимен начин наблюдават живота на нашите персонажи. Освен това всеки има интерес към мистериозните елементи, към това да разрешаваме даден проблем, като пъзел. Това ни кара да се чувстваме достатъчно интелигентни, за да разкрием престъплението заедно с главните герои.

- Според мен, това което е в основата на успеха на този сезон е невероятната актъорска игра. Как успяхте да се справите с образа на Уейн в три толкова различни времеви периоди? Любимият период за мен, без да издавам много от действието, е когато сте възрастен. В първия момент не успях да ви позная.

- Благодаря ти. Винаги работя със сетивата си. Трябва да усетя, че съм на правилното място. Давам си задачи и помощни улики, за да съм сигурен, че съм в правилната ера. Например 1980 година, когато се случва престъплението, аз знаех, че влизам в това време, преживял войната във Виетнам. Аз съм част от войниците, които се връщат у дома си и за първи път в историята на Америка ние оставаме неразбрани и неприети както от обществото, така и от света като цяло. Това според мен е причината Уейн да има желанието да се изолира и да бъде по-усамотен. Още от самото начало знаех, че трябва да нося това качество.

През 90-те виждаме Уейн вече в сериозна десетгодишна връзка. Мъж, който е бил влюбен, вече не е, но все още има способността да обича. Вече има семейство и деца и е на различен етап от живота и кариерата си.

Трябваше да си поставя тези задачи, тъй като това много улесняваше точността, с която влизам във всеки един снимачен ден. Другото оръжие, с което си помагах, беше да променям леко артикулацията си. Предствих си какво би било да живея с жена като Амелия толкова дълго, с нейната интелигентност и бърз ум, разговорите, които бихме водили, как това би променило начина, по който се изразявам. Стигнах до извода, че аз бих се стремил да достигна нейното ниво. Стори ми се логично след десетилетие с Амелия да говоря по-бързо и стегнато в сравнение с темпото ми през 80-те, където всичко е по-бавно с паузи.

Другият времеви период е 30 години по-късно - там старостта носи много физически промени, които трябваше да бъдат взети под внимание.

© 2019 HBO, Inc. All rights reserved

- Как се чувствахте по време на снимките? Този процес е наистина различен от повечето проекти. Имаше ли моменти, в които мислихте как вие сте се променили във времето?

Още

Триумфът на "Зелената книга" - смела крачка срещу сегрегацията в киното

Триумфът на "Зелената книга" - смела крачка срещу сегрегацията в киното

- Няма защо да лъжа - бях много изморен. Когато работиш върху история в продължение на два-три месеца, а в този случай в период от седем месеца, накрая наистина имаш нужда да излезеш от кожата на персонажа си, също както змия сменя кожата си. Аз лично нямам специална техника, която прилагам. Споменавам това, тъй като работата беше наистина много интензивна, а тематиката е тежка. В "Истински детектив" всеки от екипа живееше с престъплението и случилото се в продължение на толкова месеци. Имахме кратки почивки сутрин или вечер. Беше изпитание, но и истинско удовлетвоение. За мен е сбъдната мечта да имам възможността да работя в такъв проект. Едно е да го прочетеш и да си въвлечен в историята с помощта на въображението си, а съвсем друго, когато трябва да го пресъздадеш на екран момент по момент. Създателят на сериала Ник Пизолато е невероятен и много лично отдаден на този проект.

- Уейн не може да се отърве и непрекъснато мисли за престъплението. Има ли случаи, в които вие не може да напуснете кожата на персонажа си?

- Мисля, че всеки път, в който играя нова роля, част от персонажа остава с мен. Вярвам, че има причина, поради която всяка история се появява в живота ми. Затова винаги когато започна работа върху нов герой, гледам какво мога да дам от себе си в ролята, но и какво има да взема или да науча. Едва след като приключат снимките си правя равносметка какво съм успял да изживея.

Всеки актъор приключва процеса си по различен начин - някои от нас променят визията си, други пък отиват на почивка, ако имат време.

Беше истинско удоволствие да бъда Уейн Хайс, но наистина трябваше да приключа с него накрая. Извикаха ме неочаквано за допълнителен снимачен ден - малка сцена беше изпусната и си позволих да мобилизирам екипа, за да дадем всичко от себе си и да свършим на време. Не ми се искаше да чуя, че след две седмици може да трябва да се появя отново. И това не беше защото не харесвах ролята, а защото бях заобичал Уейн прекалено много и беше време да продължа напред. Чувствах, че с HBO сме създали нещо много специално, но до този момент не бях видял нищо готово. Живеем във време, в което е трудно да създадеш нещо изключително - с толкова добри сериали, сценарии и платформи. Искахме да направим проект, който да спечели времето и вниманието на зрителите, но и сериал, който да зададе нови теми на разговор.

© 2019 HBO, Inc. All rights reserved

Още

"Лунна светлина" с премиера в България

"Лунна светлина" с премиера в България

- Може ли да се върнем към началото на кариерата - какво ви кара да обичате толкова професията си?

- Обичам хората. Имам афинитет към индивидуалистите, както и респект и признателност към уникалните хора, различните неща. С всеки изминал ден разбирам колко различен и специален е всеки от нас. Тъй като тая съпричастност към човека, неговата индивидуалност и лична история, се опитвам да придам тази истинност и в ролите, които играя.

- Ник помогна ли ти с насоки как да изиграеш детектив Уейн, какви бяха неговите идеи?

- Начинът, по който Ник ми помогна с ролята, беше в диалога, написан от него. Докато четях сценария нямаше как да не забележа какво Ник очаква от мен. Той определно ми даде време, в което да слушам инстинктите си. Мисля, че това което първоначално бяхме коментирали като качества в героя, се променяше малко по малко с развитието на епизодите. Спомням си още в самото начало, когато аз бях единственият актъор, включен в проекта, Ник спомена, че "Уейн не се смее наистина". Това твърдение може да бъде интерпретирано сякаш персонажът никога не се смее или сякаш просто по-рядко и бавно стига да реакцията на смеха. Мисля, че на Уейн му харесва как се чуства, когато се разсмее, но рядко си позволява да бъде вътрешно освободен. Тези наши разговори ми помогнаха да пресъздам конкретни навици, които героят ми притежава.

Ник ми споделяше поеми, които със сигурност резонираха в работата ми и в крайния резултат. Той е наистина много дълбок. Възможността да бъда покрай него и да прекарваме време заедно беше от изключително значение.

© 2019 HBO, Inc. All rights reserved

Надявам се, че магията, с която Махершала говори за процеса на работа, както и изследователския му дух, са успели да привлекат вниманието ви. Сигурна съм, че любителите на HBO, както и феновете на "Истински детектив", са преживели вълнението от разнищването на престъплението, а за тези, на които им предстои да гледат тепърва, само мога да им завиждам.

Мариета Мелроуз © 2019 HBO, Inc. All rights reserved

Отличената с множество награди драма на НВО се завърна за трети сезон с участието на Махершала Али, Стивън Дорф и Кармен Ехого. В центъра е разследването на зловещо убийство на две деца в щата Арканзас, отнело на полицията 35 години.

Всички сезони и епизоди на "Истински детектив" у нас са налични в HBO GO.

Още

Кой ще грабне ОСКАРИТЕ?

Кой ще грабне ОСКАРИТЕ?

Още

Най-доброто от червения килим на Оскарите в 3 минути (видео)

Най-доброто от червения килим на Оскарите в 3 минути (видео)

Още

Димитър Маринов ще представи лично „Зелена книга“ на София филм фест

Димитър Маринов ще представи лично „Зелена книга“ на София филм фест

Още

Лейди Гага и Брадли Купър изправиха на крака публиката на Оскарите

Лейди Гага и Брадли Купър изправиха на крака публиката на Оскарите

Още

Димитър Маринов: България вече е на червения килим и няма спиране!

Димитър Маринов: България вече е на червения килим и няма спиране!

Още

Случаят "Димитър Маринов": От "Евала, Мите" до "Тоя на кого какво е правил?"

Случаят "Димитър Маринов": От "Евала, Мите" до "Тоя на кого какво е правил?"

Още

Соня Йончева сред най-добре облечените на червения килим на Оскарите

Соня Йончева сред най-добре облечените на червения килим на Оскарите

Още

Маринов с официално изявление: Приемам критиките, но нека оставим политиката в миналото

Маринов с официално изявление: Приемам критиките, но нека оставим политиката в миналото

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Мария Банова: "Театроскоп" е машина на времето - абсолютно нов магичен свят

"Зрителят е неподготвен за това какво ще види в този свят под микроскоп и реакциите винаги са спонтанни и искрени, истински и много емоционални", споделя режисьорката за уникалното преживяване "театър в кутия"

Стефан Прохоров за световната среща IETM: Социалният риск за независимия артист в България е огромен

"Непредвидимостта на финансиращите програми и институционалните сътресения правят изключително сложно професионалното, а и физическото оцеляване на колегите", категоричен е режисьорът

Яница Атанасова: "Шило" носи желанието за бунт!

"Ключът към баланса е шилото. Провокацията, която предлага изкуството, заинтересованост, тишина", категорична е хореографката

Йокю Джанполат-Раст: Контактът с публиката и колегите на сцената е една от тайните на успешния концерт

31-годишната турската виолистка е всепризната, и от музикалната критика, и от почитателите си, за истинско явление на музикалната сцена

Дервишът Зия Азази: Танцът като пътеводител в хаоса на съвременния свят

"Определям себе си като човек, който се интересува от духовното, използвайки изкуството като начин да изрази себе си", споделя артистът