Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коя е прочутата пианистка от XIX век, участник в един от най-горещите любовни тригълници в класическия музикален свят и майка на осем деца?

КОЛЕДНА ИГРА НА IMPRESSIO

Коя е прочутата пианистка от XIX век, участник в един от най-горещите любовни тригълници в класическия музикален свят и майка на осем деца?

Регламент на играта:

Първите двама участника, посочили правилния отговор на въпроса на нашата фейсбук страница, печелят:

1. Пара за пита "Наслука" с цялостна златна позлата - за първия дал верен отговор

2. Бутилка вино Каберне совиньон "Дежа Вю" - за втория участник

Наградите се осигуряват от нашите партньори от МОДО.

Играта е активна в периода от 17 до 23 декември 2017 г.

Имената на победителите и начинът им на получаване ще бъдат обявени тук.

Коледната игра на Impressio приключи! Верният отговор е: Клара Шуман.

Наградите печелят - Недялка Камбурова  (позлатена пара "Наслука") и Елена Тодорова (бутилка вино). Очакваме печелившите да ни изпратят адрес и телефон на лични съобщения, за получат наградите си с куриер от нашите партньори. Очаквайте Новогодишната игра на Impressio!

МОДО е културна организация с афинитет към класическата музика.

Осъществява различни иновативни идеи, за да доближи максимално класическата музика до хората.

Сред техните проекти са фестивал за класическа музика със субтитри, роял в парка, декорирани пиана на улицата, Концерти на възглавници.

Следващият концерт на МОДО от цикъла Мотив е на 4 януари 2018 г., от 19:30 часа в Къщата на София.

За концерти "Мотив":

Мотив: ШЕДЬОВЪР е част от известния, вече 3 годишен, цикъл за камерна музика МОТИВ, който тази година стартира с нова артистична концепция.

Събитието в "Къщата на София" е третият от шестте камерни концерта от цикъла МОТИВ 2018. Всеки месец българската публика ще има щастието да преживее по едно събитие с изпълнители, наградени от престижни европейски и световна конкурси, които концертират на легендарни световни сцени.

Неподражаемите по рода си камерни вечери ще дадат нов облик на музикалната сцена - изпълнителите ще представят изкуството си пред камината, в артистичната среда на елитната галерия "Къщата на София", в непосредствено общуване с публиката по особено емоционален начин. Местата в залата ще бъдат не повече от 50, а организаторите ще допълнят специалната атмосфера на вечерта с комплимент за всеки гост.

Програма за Мотив: Шедьовър, 4.01.2018:

ИЗПЪЛНИТЕЛИ

ШАРЛОТ МАКЛЕ, цигулка | ЕЛИЦА БОГДАНОВА, виола

СТЕФАН ХАДЖИЕВ, виолончело | ВЕНЕТА НЕЙНСКА, пиано

Шарлот Макле, цигулка/Сн. МОДО

Стефан Хаджиев, виолончело/Сн. МОДО

ПРОГРАМА

ХЕНДЕЛ-ХАЛВОРСЕН - Пасакалия

КОДАЙ - Дуо за цигулка и виолончело

ШУМАН - Клавирен квартет, оп. 47

Шарлот Макле, цигулка и Стефан Хаджиев, виолончело/Сн. МОДО

ЛЮБОПИТНО

Норвежкият композитор Йохан Халворсен публикува своята Пасакалия през 1894г. Произведението е базирано върху последната част от сюитата в сол минор на немския бароков майстор Георг Фридрих Хендел и впечатлява с високото ниво на виртуозност, което се изисква от неговите изпълнители.

Унгарският композитор Золтан Кодай пише своето дуо за цигулка и виолончело по време на Първата световна война, но произведението не е изпълнено публично цели десет години преди премиерата му в Залцбург през 1924г. Трите му части са изпълнени с мотиви от унгарски народни песни и представляват своеобразен разговор между двата инструмента.

Характерно за Роберт Шуман е обсесивното концентриране върху конкретен жанр в музиката, която композира. Така в неговата "Година на камерната музика", композиторът създавава прочутия си Клавирен квинтет, три струнни квартета, както и Клавирния квартет от опус 47. В творчеството си до този момент, музикантът никога не е писал камерни произведения, с изключение на един ранен младежки опит.

Шарлот Макле, цигулка/Сн. МОДО

За Шарлот Макле:

Шарлот Макле описва себе си като "артист който не вярва в етикетите". През 2009 създадава Camerata Alma Viva, ансамбъл за 16 струнни инструмента. Групата свързва различни артистични форми, работи с импровизация, рисуване, поезия, танц, жонгльорство и др. Също така е член на Isidore Ducasse Trio и свири в дует с българския челист Стефан Хаджиев. В свободното си време практикуваа и преподаваа кигонг и медитация.

  Стефан Хаджиев, виолончело/Сн. МОДО

 За Стефан Хаджиев:

Стефан Хаджиев се отличава като разностранен и иновативен артист на международната концертна сцена като винаги е отивал отвъд общоприетите и стандартни дефиниции за музициране.

Сред последните му ангажименти са високо оцененото изпълнение на Втория концерт от Д. Шостакович с Държавния оркестър на Касел (Германия) и диригента Йоел Гамзу, както и световната премиера на Концерта за виолончело от Михаел-Грегор Шол. Също така, Стефан участва като гост на квартет "Липкинд" за запис и концерти в Тонхале Цюрих с шубертовия Струнен квинтет, оп. 163. Той се присъединява към българския музикален продуцент Георги Атанасов - Минстрел в процеса по създването на авторската музика и звуци за експерименталната танцово-театрална пиеса "Йон" в Червената къща, София. "Йон" се превръща в една от най-интересните пиеси през изминалия театрален сезон в София, получавайки високо-позитивни рецензии и абсолютно заслужената номинация за наградата "Икар". В допълнение, Стефан е и член на Международния малеров оркестър - група от музиканти, обединена на проектен принцип и формирана от Йоел Гамзу, която цели да търси нови формати за изпълнение на класическа музика.

През 2018г. Стефан ще изпълни Концерта за виолончело от Елгар в турне с Филхармонията на Щутгарт, ще осъществи нови записи с пианистката Венета Нейнска, както и други турнета с неговата нова група "Wooden Elephant".

Билети за концерта Мотив: Шедьовър се продават в мрежата на eventim.bg.

 Добре дошли в официалната фейсбук страница на Impressio! Успех!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пол Сезан: Искам да покоря Париж с ябълки и моркови

Проверете знанията си за "бащата" на постимпресионизма

Знаете ли кой е художникът на болката?

Проверете знанията си за Хосе де Рибера

Проверете знанията си с Impressio

В първата седмица от новата година имаме за вас въпроси от различни сфери на културата

Забавна коледна викторина ви чака тук!

Проверете знанията си с Impressio

Знаете ли кой е бащата на абстрактното изкуство?

Проверете знанията си за Паул Клее