Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Игра на Impressio: На коя дата през октомври се чества паметта на Йоан Кукузел?

ИГРА НА IMPRESSIO

Игра на Impressio: На коя дата през октомври се чества паметта на Йоан Кукузел?

Йоан Кукузел (Снимка: Неизвестен - Greek Wikipedia, Public Domain)

Регламент на Играта на Impressio:

Първите трима участници, дали верен отговор на нашата фейсбук страница, печелят по една двойна покана за юбилейния концерт на разнасящия славата на България по света камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният", с диригент маестро Кристиян Попов и почетен диригент доц. Димитър Димитров, който ще се състои на 2 ноември /петък/, от 19:00 часа в зала"България".

Наградите се осигуряват от нашите партньори от ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният".

Играта е активна в периода от 30 октомври до 1 ноември 2018 г.

Имената на победителите ще бъдат обявени ТУК.

Приключи играта на Импресио! Верният отговор е: 1 октомври.

Ето имената на първите трима участници в играта, при които отиват наградите:

Михаела Маджарова; Светлана Николова;  Галина Атанасова

По една двойна покана за концерта Ви очаква при охраната на служебния вход на зала "България", ул. Бенковски 1. Можете да ги потърсите след 17 часа на 1 ноември!

Добре дошли в официалната фейсбук страница на Impressio! Успех!

Камерният ансамбъл "Йоан Кукузел - Ангелогласният" е създаден през 1967 г. от група ентусиасти и е първият състав, представил на концертния подиум в България и чужбина старинните православни български песнопения.

Камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" (Снимка: Личен архив)

В продължение на 50 години вокалният ансамбъл осъществява редица концерти в България и в много европейски страни, както и множество звукозаписи. Представянето на ансамбъла на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград, е безспорно доказателство за международния му авторитет.

През годините вокалната формация "Йоан Кукузел - Ангелогласният" е изпълвал с благодат сърцата и душите на своята публика не само в България, а и в цял свят. Красотата на източноправославната музика достига до многобройни слушатели по време на концертите на състава и чрез многото телевизионни и радио предавания, както и посредством издадените грамофонни плочи, аудиокасети, компактдискове.

Снимка: Личен архив

В продължение на повече от 40 години вокалният ансамбъл осъществява редица концерти в България и в много европейски страни, както и множество звукозаписи. Представянето на ансамбъла на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград, е безспорно доказателство за международния му авторитет.

Участието на "Йоан Кукузел - Ангелогласният" във фестивала за църковна музика "Хайнувка" в Полша през 1987 г. е отличено с първа награда и със специалната награда на публиката. През 1994 г. ансамбълът открива първия фестивал за духовна музика "Екуменика" в Прага, а през 1995 г. реализира запис за компактдиск в Лихтенщайнския дворец в Прага.

Ансамбълът е удостоен с високата чест да изнесе концерт в Москва по случай 1000-годишнината от приемането на християнството в Русия, концерти пред австрийския президент в двореца "Хофбург" (1982) и пред италианския президент в Рим (1983), а през 1985 г. участва в тържествената меса за светите братя Кирил и Методий, отслужена от папа Йоан-Павел ІІ в катедралата "Сан Пиетро" в Рим.

Сред най-престижните изяви на ансамбъла през последните години са участията му в тържествения концерт на 24 май 2002 г. в зала № 1 на НДК пред папа Йоан-Павел ІІ, в тържествения концерт по повод подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изнесен в Двореца на културата в Лисабон, Португалия, през пролетта на 2005 г., в тържествения концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен в Рим, Италия, на 30 ноември 2006 г. в известната базилика "Санта Мария Маджоре", който бе записан от Радио Ватикана и издаден на компактдиск.

Концертът и новата продукция на ансамбъла, са едно от събитията в музикалния живот на страната ни за тази година, тъй като всеки момент, в който православната музика се изпълнява и извън храма, и достига до аудиторията, е истинска радост, особено когато е изпята и звукозаписана с много любов.

Коментирай 0

1/1

Йоан Кукузел (Снимка: Неизвестен - Greek Wikipedia, Public Domain)

Камерен ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" (Снимка: Личен архив)

Снимка: Личен архив

Календар

Препоръчваме ви

Игра на Impressio: Каква е мисията на благотворителната фондация на Майкъл Болтън?

а) Подпомага жени и деца, попаднали в "рискови групи" поради бедност, физическо и сексуално насилие; б) Набира средства за снабдяване с електричество на страни от Третия свят

Игра на Impressio: Кой е създателят на спектакъла Lord of the Dance?

Омагьосващият спектакъл Lord of the Dance: Dangerous Games отново ще зарадва българската публика на 21 юни в Зала 1 на НДК

Игра на Impressio: Къде се е състоял международният дебют на Анджела Георгиу?

а) Метрополитън опера б) Миланската "Ла Скала" в) Ковънт Гардън

Игра на Impressio: Как се казва новият албум на Uriah Heep?

Седмична игра на сайта за изкуство и култура на Dir.bg