Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Следващият Далай Лама може да е жена?

ЛИДЕРИ НА ЧОВЕШКАТА ДУХОВНОСТ

Следващият Далай Лама може да е жена?

Според 14-ия духовен будистки водач, е възможно и да не се прероди, а институцията да отпадне

Buddha icon in Twang, India

Много хора си мислят, че Далай Лама е един-единствен човек - историческа личност. Затова, нека кажем - живеем във времето на 14-ия Далай Лама, който ще бъде наследен от някой младенец - незнайно кога и къде роден, когато дойде времето за тази реинкарнация. Според едно изказване на 14-ия Далай Лама, е възможно и друго: "Задачата е вече завършена и може да не се преродя, казва той. Институциията може да отпадне, или следващият Далай Лама да бъде роден като жена, извън Тибет"?

Далай Лама на симпозиум в Кембриджския унииверситет. Сн. Getty Images"

По принцип, Далай Лама се нарича всеки следващ високопоставен лама в будистката школа Гелуг, наричана още Школа на жълтите шапки, изповядващи тибетски будизъм. Самото име съчетава китайско-монголската дума "далай", което означава "океан", и тибетска дума, която се превежда като "главен първосвещеник". От гледна точка на християните, Далай Лама е нещо като владика на Тибет - едновременно политически и духовен лидер на своите поданици.

Тибетски будистки монаси в Румтек манастир в Сиким

Още

Измамница и плагиат ли е била Елена Блаватска?

Измамница и плагиат ли е била Елена Блаватска?

Счита се, че последният Далай Лама XIV, е 14-о прераждане на първия Далай Лама. Всеки Далай Лама бива открит от ламите с помощта на специален ритуал на разпознаване. Още като малко момче Далай Лама трябва да притежава определени признаци, след което го подлагат на тест. Веднъж разпознат, го обучават на голямо количество знания и мъдрост.

Учениците на Далай Лама вярват, че той е превъплъщение на Състраданието и Просветлението. Далай Лама не бива да бъде считан за официален водач на будистката школа Гелуг - тази роля играе друг човек, който е мандатно избиран за 7 години, след като премине през конкурс и през одобрението на действащия Далай Лама. Някои от Далай ламите, като петият Далай Лама, действително са имали политическа власт в Тибет, но това е въпрос на ситуация и отговорности, които налага времето.

"Аз постоянно се смея...", казва 14-ият Далай Лама. Сн. Getty Images

Още

Кои са духовните избраници на мистичната Шамбала

Кои са духовните избраници на мистичната Шамбала

За определени периоди в историята, примерно между 17-и и 19-и век Далай лами са ръководели тибетското правителство. 14-ият Далай Лама също бе начело на т.нар. Тибетско правителство в изгнание, като ръководеше Централната тибетска администрация до март 2011 г. След като китайското правителство се намеси в работите на духовния център Тибет, 14-ият Далай лама избяга в Индия. Той се отказа от трона на Тибет, но търси възможност за неговата автономия. Неотдавна китайските власти се опитаха да "назначат" лама, който да определи новия Далай Лама след смъртта на последния, и тибетците се притесняват, че евентуалната политическа намеса ще разруши традицията.

Смущаващо е и изявлението на самия последен Далай Лама, който казва, че може да не се прероди, а ако това стане, неговият наследник няма да се роди в Китай и дори е възможно да бъде жена? Изобщо, има сериозна заплаха над самата институция, известна под името Далай Лама.

Изглед от Тибет. Сн. Shutterstock

Още

Мартеницата в Тибет - доказателство за произхода ни?

Мартеницата в Тибет - доказателство за произхода ни?

За пръв път името Далай Лама е дадено на Сонам Гяцо от владетеля Алтан хан през 1578 г. В исторически план, обаче, още в 13-и век внукът на Чингис хан - Хубилай, дава на своя будиски учител Пагба лама от школата Сакя, титлата Далай Лама, като го прави управител на тибетските земи.

Най-популярният превод на своеобразната "титла" е "Океан от мъдрост". Думата "гяцо" означава "океан" на тибетски, и тя присъства в имената на всички Далай лами след втория Далай Лама нататък, и досега.

Изображение на първия Далай Лама - Гендун Друп

Още

В Индия строят най-високия паметник в света

В Индия строят най-високия паметник в света

Самите тибетци се обръщат към Далай Лама с Гялва Ринпоче, което се превежда като "Скъпоценният победител".

Голям е приносът на петия Далай Лама, който през 17-и век успява да обедини Тибет. Оттогава Далай ламите представляват духовната и светската власт в страната, до инвазията на китайските войски през 1949 г. и пълното завладяване на Тибет през 1959 г.

Седалище на Далай ламите, от петия нататък, е резиденция в Дхармасала, Северна Индия.

14-ият Далай Лама е роден на 6 юли 1935 г., и наистина е една от най-значимите фигури на съвременната цивилизация.

14-ият Далай Лама. Сн. Getty Images

Ето няколко негови ценни мисли за просветление на Духа:

Помнете, Тишината понякога е най-добрият отговор на въпросите ви.

Преди да осъдите някого, вземете обувките му, преминете по неговия път, почувствайте болката и сълзите му. Спънете се през всички камъни, които са го препъвали, и едва след това кажете, че знаете дали живее, или е живял правилно.

Ако проблемът може да бъде решен, не си струва да се безпокоите.

Най-истинската религия е Доброто сърце.

Когато на човек му се струва, че всичко в живота му върви наопаки, в живота му се опитва да навлезе Чудо.

Нашите врагове ни дават чудесната възможност да практикуваме Търпение, Твърдост и Състрадание.

Светът е толкова несъвършен, колкото сме ние.

Помнете, че не винаги онова, което искате, действително ви е нужно.

Бъдете готови да измените своите цели, но не и ценностите си.

Ако можеш да помогнеш - помогни. Ако не можеш, поне не пречи.

Напредъкът идва не с молитви, а с действия.

Бъдете добри, когато това е възможно. А то е възможно винаги.

Ние никога няма да установим хармония с обкръжаващия ни свят, докато не се примирим със себе си.

Високомерието никога не е оправдано. То произхожда от ниска самооценка, или временни и повърхностни постижения.

На планетата не й е нужно голямо количество "успешни хора". Планетата отчаяно се нуждае от хора миротворци, целители, реставратори, разказвачи на приказки и обичащи всичко живо. Тя се нуждае от хора, редом с които е възможно да се живее добре. Планетата се нуждае от хора с морал и любов, които да направят света хуманен. А тези качества имат много малко общо с "успеха", възприет в нашето общество.

Аз не празнувам рождените си дни. За мен този ден не се отличава по нищо от останалите в календара. Понякога всеки ден може да бъде рожден, ако вие се събудите сутрин и този ден ви донесе нещо свежо и ново, и главното - нещо важно в живота ви.

Всеки от нас носи отговорност за цялото човечество. В това се заключава моята проста религия. Няма нужда от храмове и сложни философии. Нашият мозък, нашето сърце - те са храмът. А философия трябва да ни бъде Добротата.

Ако Бог иска да те направи щастлив, Той ще те преведе през най-трудните пътища, защото лесни пътища към Щастието, няма!

Какво искаш ти? - Щастие, любов, спокойствие на духа? Не ходи да ги търсиш на другия край на земята, защото ще се върнеш разочарован, огорчен и лишен от надежди. Потърси на другия край самия себе си, в дълбочината на сърцето си.

Всяка сутрин, когато се събудиш, започвай деня с мисълта: "Днес на мен ми провървя - аз се събудих. Аз съм жив, даден ми е драгоценен човешки живот, и аз няма да го пропилея напразно".

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Луи дьо Фюнес - размисъл за тъжната сянка на смеха

40 години от смъртта на великия комик