Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Измамница и плагиат ли е била Елена Блаватска?

ГЕНИИ НА МИСЪЛТА

Измамница и плагиат ли е била Елена Блаватска?

Върху теориите й стъпват руският космизъм, нацизма и Ню Ейдж организации

Името на Елена Блаватска продължава да бъде цитирано всеки път, когато стане дума за Тибет, Шамбала, Източна философия, езотеризъм и дори... нацизъм. Малцина знаят, че тази мистериозна дама - писател и философ, няколко пъти позорно е била хващана в измама и плагиатство. Според някои е мошеничествала съзнателно, а според други била "мръднала" покрай езотеричните си занимания и вярвала в "измислиците" си.

На 8 май тази година се навършиха 126 години от смъртта на Блаватска. Коя е тя?

Елена Блаватскае родена на 12 август 1831 г. в Украйна. Баща й е полковник от руската армия, а майка й - писателка, автор на няколко романа. Малката Елена израства повече сред домашната прислуга, отколкото с родителите си. От дете слуша легенди и суеверия от устата на полуграмотните "няни". В скучното си и самотно детство започва да си фантазира, че самата тя притежава тайнствени сили. Дори веднъж се похвалила пред слугите, че е "била" в друг свят, където тайнствени същества са я научили да мести предмети. Демонстрирала на готвачката, че "с ума си" може да размести местата на вилицата и ножа върху масата. Жената казала на баща й, че Елена има нужда от повече родителско внимание, и че ако расте така, може да... полудее. Определено е грешала, защото Елена Блаватска от малка се научила да манипулира слушателите си и сякаш тогава просто е репетирала по-късните си "постановки" пред публика. Майка й умира, когато е на 11. Поне така твърдяла тя.

На 17 се омъжва за Никифор Блаватски, с когото не стигат до консумиране на брака. След 3 месеца съвместен живот, вироглавата Елена напуска съпруга си и бяга в Истанбул. Какво е правила там като невръстна девойка, никой не знае. Години по-късно тя самата твърди, че в турската столица я били приели в масонска ложа и масоните я били пратили на "обучение" в Тибет. Съвременниците на Блаватска трудно можели да хванат биографичната й хронология, защото тя ту казвала, че е била в Тибет, ту че е играла като цирков артист в Италия.

Веднъж се похвалила, че се е сражавала заедно с Гарибалди в битката при Ментана, където била тежко ранена, с "кама, забита в сърцето"./?/ В друг случай забравяла какви ги е говорила, и казвала, че гастролира по света като пианистка, заедно с любовника си - оперен певец. Мнозина се учудвали на тези разкази и дори допускали наум, че жената "не е съвсем с акъла си". Други обаче са категорични, че Блаватска много обиграно е манипулирала всички, като се държи "леко невменяемо". Един от критиците й я нарича "интелигентен мошеник". Блаватска използвала в речта си недовършени фрази и иносказателни изречения, които всеки тълкувал според интелекта и нагласите си, но тя самата изключително точно преценявала събеседника си и успявала да подходи към всеки като тънък психолог.

Така или иначе, периодът от 1848-а до 1858-а година е скрита картинка за биографите й. През 1858 г. се връща в Русия. Търси богати спонсори, казано на съвременен език, за финансиране на езотеричните си пътешествия. Именно с такава, прагматична цел, завързва последователно няколко любовни афери сред руския елит. След време твърди, че била забременяла и родила от един от онези мъже, но синът й бил умрял на 5. Историята мълчи, дали въобще е съществувало такова дете, макар някои да твърдят, че са виждали момчето, че то се е е казвало Юри и че е било осиновено дете.

Ще бъде цинично да не вярваме в думите на Блаватска, че именно смъртта на малкия Юри е разклатила вярата й в Бог. От друга страна, имайки предвид постоянните й биографични измислици, може да се предположи, че Блаватска или е измислила, или се е възползвала от нещастието, като алиби за укрепване на поразклатения си авторитет. Когато чувствала, че губи позиции сред лековерните си слушатели, тя винаги изваждала "от ръкава" си някаква история, с която да се измъкне от неудобните въпроси на "досадниците". Хорското внимание към нея, обаче, взело да се изостря и тя си спечелила доста врагове, които постоянно дебнели да я хванат в измислица, или измама.

Така, през 1871 г., докато се прави на медиум в Кайро, Блаватска е разобличена, че сама си е изработила "ръката на призрак" и я държи в хотелската си стая. Налага се преждевременно да замине за Париж, за да избегне скандала. Неследдълго забравя за позорния случай и започва да говори, че никога не е била в Египет, че й "приписват" нещо, което никога не се е случвало, защото по същото време е била в Тибет. Съвсем сигурно, според изследователите на Блаватска, обаче, тя никога, преди 1873 г. не е била в Тибет. През 1873 г. се установява в Ню Йорк, където излиза с нов биографичен "факт" - била е не в Тибет, а в Индия. /?/ - Отрича да е имало какъвто и да е скандал в Кайро!..

Блаватска и полк. Олкът

За да поддържа интереса към себе си, Блаватска използвала различни прийоми: обличала се като руска селянка, а пушела с маниера на аристократка; хуморът й бил пълен с надменна ирония, а когато искала да прекрати неудобен разговор, използвала неразбираемо "мъдри" фрази. Разбира се, този маниер си намерил своите последователи. Един от тях - Хенри Олкът, буквално бил запленен от "рускинята с украински корени". Двамата стават съоснователи на т.нар. "Теософско общество", което се помещава в един апартамент в Ню Йорк. За да получи американско гражданство, Блаватска си намира и жених - Майкъл Бетанели, с когото живее като омъжена само година.

През 1877 г. публикува първата си книга - "Разбулената Изида". Пред журналисти твърди, че я е написала "под диктовката на тайнствени адепти". Буквално за дни критиката "разбулва" нея самата, като посочва източниците на разсъжденията й и я обвинява в плагиатство. Блаватска се оправдава, че е взаимствала някои от теориите си от реално съществуващи философи, но останалото дошло от ... Отвъдното. Наложило се да претърпи подигравки от рода на тази, че получава посланията от "кукувицата на часовника си", както сама се похвалила на едно парти - дали на шега, или наистина, при нея слушателите й трудно разграничавали разликата.

Критиката обаче за седмица буквално я разгромява, като обявява първата й книга за "отпадък". Блаватска не обръща особено внимание на поредния си провал и заедно с няколко други членове на "Теософското общество" заминава за Индия, да учи будизъм. Там тя и сътрудниците й основават клон на организацията, за популяризиране на теософията. Блаватска отново започва да се изживява като медиум, без свян обявява публично, че чрез нея говорят тибетските махатми.

На един от сеансите си, обаче, се проваля. Обвиняват я, че използва платени подставени лица, които представя като "астрални същества" /махатми/, за да зарибява наивници. От скандала се заинтересувал експерт по паранормалните явления от Лондонското общество за психични изследвания, на име Ричард Ходжсън. Той заминал за Индия, за да види с очите си сеансите на Блаватска, в които тя твърдяла, че получава писма от Отвъдното. Ходжсън е буквално вбесен от "нахалната рускиня" и директно нарича Блаватска "мошеничка". Написва и доклад, в който е по-мек в изразите. Точните му думи са: "Тя е една от най-изисканите измамници в историята, а Олкът е лековерен човек".

Полк. Олкът беседва с други двама членове на "Теософското общество"

Вътре в доклада Ходжсън се позовава не само на личните си впечатления, но и на свидетелските показания на бивша сътрудничка на Блаватска, която разказва, че тя сама си пишела "писмата от Отвъдното". За да се измъкне от скандала, Блаватска обвинява критиците си във фалшификация и организира цяла акция, с която дискредитира "Теософското дружество". Как? - Скалъпва такава интрига, че в един момент всички започват да получават "отвъдни" писма, кое от кое с по-противоречива информация. Изпаднали в жалкото положение на лековерници, сътрудниците на Блаватска остават много разочаровани от нея, но тя вече си е направила нови планове - напред, към Европа.

Установява се в Германия, където написва книгата си "Тайната доктрина". Именно в нея развива теорията си за седемте раси, която след години заинтригувала лично Хайнрих Химлер. По-точно с онова, което Блаватска казва за петата - арийската раса. Това е и причината, поради която теоретиците свързват Блаватска с идеите на нацизма. През 1889 г. Блаватска заминава за Лондон и основава списание с името "Луцифер". Работи и по още две свои книги - "Ключът към теософията" и "Гласът на безмълвието". Първата силно повлияла на Махатма Ганди. По думите му, му дала морална сила и самочувствие.

Каквото и да се говори за Блаватска, не само Ганди, но много други умни хора са били повлияни от теориите, развити в книгите й. Един от тях е Лев Толстой. На основата на трудовете й се развива т.нар. руски космизъм. Последовател на Блаватска е композиторът Александър Скрябин, много руски поети, големият философ и публицист Николай Бердяев. Известна е близката връзка на Блаватска с Елена и Николай Рьорих. Сред художниците силно повлиян от идеите й е и Василий Кандински. В по-късно време върху много идеи на Блаватска стъпват Ню Ейдж движенията. Част от инструментариума на тези движения са теорията за прераждането, спиритизма, вярата в атлантитеи др., развити в теориите на Блаватска. От тях се вдъхновява и известният руски офталмолог Ернст Мулдашев.

Вяра в мистиката, или съзнателна мистификация, т.е. измама, са теориите на Блаватска? - На този въпрос е трудно да се отговори еднозначно, въпреки множеството примери, които създават усещането за нещо нечисто в нейния подход към хората, възползвайки се от тяхното любопитство към паранормалните явления и езотериката. Блаватска има последователи и до днес, и те също като нея, заблудиха света с една невярна новина. А именно, че за 100-годишния й юбилей през 1991 г. ЮНЕСКО ще я почете с "Международна година на Блаватска". Това се оказа блъф, заради който се наложи световната организация да опровергае публично съобщението, неизвестно как стигнало до публичното пространство?!? "Кой знае, шегува се един английски журналист, може пък самата Блаватска да е пратила писмо от Отвъдното?.. "

Все пак, за да сме коректни, трябва да отбележим, че в материята, за която говорим, е трудно да се изведе обективната истина. Езотериката е тайна наука. Онова, което може да изглежда мошеничество в очите на някого, е чиста истина за друг. Човечеството много пъти е опровергавало стари теории и в науката. Много е вероятно Елена Блаватска да е вярвала в способностите си на "мост" между хората и невидимите светове. И ако е лъгала някого, то може да е заблуждавала и самата себе си, вярвайки в собствената си изключителност?..

Елена Блаватска в продължение на десетилетие страда от сърце, ревматизъм и болесттта на Брайт - бъбречна недостатъчност. Умира на 60-годишна възраст, за да се "върне", както сама се изразява, "Някъде Там, където винаги съм била!.."

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Изкуството и културата като интеграционна политика

Културна фондация А25 инициира и проведе първото по рода си изследване, посветено конкретно на културните потребности и на нуждите и достъпа до изкуство на украинските бежанци

Готви се национален протест: Народ без култура е народ без бъдеще!

"Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна", казват организаторите

37 магични Елхи на таланта грейнаха пред патриашеската катедрала "Св. Алексансър Невски"

Коледната Благотворителна Еко кампания на Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на даровити деца от многодетни семейства

Олена Зеленска призова света да подкрепи опазването на културното наследство на Украйна

"Повече от 270 от нашите повредени паметници са част от списъка на "ЮНЕСКО", каза съпругата на украинския президент Володимир Зеленски

Еманюел Макрон откри Град на франкофонията

При инвестиция от 210 милиона евро това е вторият най-голям културен проект на президента Макрон след възстановяването на катедралата "Нотр-Дам"

Владо Михайлов и Владо Пенев ни напомнят "За хвърчащите хора" на Валери Петров в навечерието на Деня на будителите

Актьорите в компанията на популярния глас Константин Динчев, ни напомнят за ролята на будителите в живота ни във видео, представящо вдъхновяващото стихотворение на Валери Петров "За хвърчащите хора".