Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Луи - апостолът на незрящите

ДУХОВНИТЕ ВОДАЧИ НА СВЕТА

Луи - апостолът на незрящите

170 години от смъртта на гениалния създател на Брайловата азбука

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

"Достъпът до комуникация в най-широк смисъл е достъп до знание и това е жизнено важно за нас, ако ние (слепите) не искаме да продължаваме да бъдем презирани или покровителствани от снизходителни зрящи хора.

Нямаме нужда от съжаление, нито е нужно да ни напомня , че сме уязвими. Трябва да бъдем третирани като равни - и комуникацията е начинът, по който това може да се постигне", казва бащата на Брайловото писмо.

170 години от смъртта на гениалния създател на писмеността на незрящите Луи Брайл.

Още

Нидерландски музей запълва "сляпо петно" с експонат за незрящи

Нидерландски музей запълва "сляпо петно" с експонат за незрящи

Луи Брайл е роден в Кувре, малко градче на около двадесет мили източно от Париж, на 4 януари 1809 г. Той и тримата му по-големи братя и сестри - Моник Катрин (р. 1793), Луи-Симон (р. 1795) и Мари Селин (р. 1797) живеят с родителите си Симон-Рене и Моник в лозе три хектара. Симон-Рене има успешно кожарско предприятие и произвежда конски халки.

Родната къща на Луи Брайл в Кувре

Брайл ослепява на тригодишна възраст с едното око в резултат на злополука с шило в цеха на баща си. Инфекцията обхваща и двете му очи.

Луи Брайл оцелява след мъките от инфекцията, но на петгодишна възраст е напълно сляп и с двете очи. Малкият Луи в началото не осъзнава, че е загубил зрението си, и често пита защо винаги е тъмно.

Входна врата в Coupvray, Франция Coup Врата на селски дом в Кувре, Франция, родното място на Луи Брайл (Снимка: iStock by Getty Images)

Родителите му полагат много усилия да отгледат най-малкото си дете. Научава се да се движи по селските пътеки с бастун, който баща му изработва за него, и израства привидно в мир с тежкото си увреждане.

Творческият ум на Брайл впечатлява местните учители и свещеници.

Брайл учи в Кувре до десетгодишна възраст. Поради комбинацията от интелигентност и усърдие, Брайл получава разрешение да посещава едно от първите училища за слепи деца в света, Кралския институт за незрящи, преименуван на Национален институт за слепи младежи в Париж.

Брайл, последното от децата на семейството, което напуска домакинството, заминава за училището през февруари 1819 г. По това време Кралският институт не е добре финансово, но осигурява относително стабилна среда за слепи деца да учат и да общуват заедно.

Брайловата азбука

Децата се обучават да четат по система, разработена от основателя на училището Валентин Хаюй.

Самият Хаюй не е сляп, но е филантроп, който посвещава живота си на слепите хора. Създава малка библиотека с книги за децата, използвайки техника на щамповане на хартия с релефни отпечатъци на буквите. Те трябвало да движат пръстите си по текста.

Брайл бил подпомогнат от книгите на Хаюй, но се отчаял от липсата на дълбочина. Количеството информация в тях било незначително. А и децата не можели да се надяват да "пишат" сами.

За да може младият Луи да изпраща писма до дома си, баща му, Симон-Рене, му предоставя азбука, направена от парчета дебела кожа. Това било бавен и тромав процес, но момчето можело поне да проследи очертанията на буквите и да напише първите си изречения.

Още

"Сянката на моята душа" - театралният феномен, в който незрящи актьори правят визуални импресии

"Сянката на моята душа" - театралният феномен, в който незрящи актьори правят визуални импресии

Въпреки недостатъците им, Брайл чете многократно книгите на Хаюй, внимателно следи инструкциите, предлагани от училището. Той е много добър ученик и след завършването си, е помолен да остане като помощник учител. До 1833 г. вече е издигнат за редовен учител. Брайл остава в Кралския институт до края на живота си, където преподава история, геометрия и алгебра.

Луи Брайл е решен да изобрети система за четене и писане, която да преодолее пропастта в комуникацията между зрящи и незрящи.

Бюст на Луи Брайл (Снимка: Getty Images)

Брайл казва: "Достъпът до комуникация в най-широк смисъл е достъп до знание и това е жизнено важно за нас, ако ние (слепите) не искаме да продължаваме да бъдем презирани или покровителствани от снизходителни зрящи хора. Нямаме нужда от съжаление, нито е нужно да ни напомнят, че сме уязвими. Трябва да бъдем третирани като равни - и комуникацията е начинът, по който това може да се постигне."

През 1821 г. Брайл научава за комуникационната система, създадена от Чарлз Барбие.

Барбие пише до училището, за да представи своя метод.

Кодът на Барбие от издигнати точки вдъхновява Брайл да разработи своя собствена система.

Снимка: You tube

Брайл работи неуморно върху идеите си и неговата система е до голяма степен завършена до 1824 г., когато той е на петнадесет години. Опростява системата на Барбие и максимизира нейната ефективност. Прави еднакви колони за всяка буква и намалява дванадесетте издигнати точки до шест. Първата му версия използва както точки, така и тирета. Публикува системата си през 1829 г., а до второто издание през 1837 г. е премахнал тиретата, защото са твърде трудни за четене.

По-късно системата му е разширена. Изпълнен със страст към музиката, Брайл полага усилия, музикалният код да бъде "достатъчно гъвкав, за да отговори на уникалните изисквания на всеки инструмент".

Брайл е добър виолончелист и органист, учи при Жан-Никола Маригес. Брайл става органист в Париж в църквата Saint-Nicolas-des-Champs от 1834 до 1839 г., а по-късно и в църквата Saint-Vincent-de-Paul.

Още

Слепият топ фотограф Пит Екерт: Аз съм само турист в зрящия свят

Слепият топ фотограф Пит Екерт: Аз съм само турист в зрящия свят

През 1829 г. публикува първата книга за своята система "Метод за писане на думи, музика и обикновени песни чрез точки, за използване от слепи и аранжирани за тях". По ирония на съдбата тази книга е отпечатана за първи път по метода на издигнатите букви на системата на Хаюй.

Брайл оказва помощ на своя приятел Пиер-Франсоа-Виктор Фуко, който работи върху разработването на своя Raphigraphe, устройство, което може да щампова букви като пишеща машина. Машината на Фуко е приветствана като голям успех и е изложена на Световното изложение в Париж през 1855 г.

Бюст на Луи Брайл (Снимка: Getty Images)

Въпреки че учениците на Брайл са се възхищавали от него и са го уважавали, неговата писмена система не е била преподавана в института до края на живота му.

Наследниците на Валентин Хаюй, починал през 1822 г., не проявяват интерес да променят установените методи. Д-р Александър Рене Пиние, директор на училището, е освободен от поста си, след като издава учебник по история на брайловото писмо.

Embed from Getty Images

Здравословното състояние на Луи Брайл се влошава в зряла възраст. Живее с туберкулоза 16 години. Принуден е да напусне преподавателската дейност. Когато се влошава, е приет в болницата на Кралския институт, където умира в Париж на 6 януари през 1852 г., два дни след като е навършил 43 години.

След огромното настояване на незрящите ученици, Брайловата система най-накрая е приета от Кралския институт през 1854 г., две години след неговата смърт. Системата се разпространява във френскоговорящия, но по-бавно в останалия свят.

По времето на първата общоевропейска конференция на учителите на слепи през 1873 г., каузата на брайла е отстоявана от д-р Томас Роудс Армитидж и след това използването му бързо нараства.

Embed from Getty Images

През 1882 г. д-р Армитидж съобщава: "Сега вероятно няма държави в цивилизования свят, където брайлът да не се използва, освен в някои в Северна Америка."

В крайна сметка и те отстъпват: Брайлът е официално приет от училищата за слепи в Съединените щати през 1916 г., а универсалният брайлов код за английски език е приет през 1932 г.

Новите вариации в брайловата технология продължават да се увеличават, включително иновации като брайловите компютърни терминали; услуга за доставка на имейл RoboBraille; и Nemeth Braille, цялостна система за математически и научни записи.

Почти два века след изобретяването му, брайлът остава система с мощна и трайна полезност.

Възпоменателна монета, издадена от Белгия през 2009 г. послучай 200-годишнината от рождението на Луис Брайл, изобретателят на брайловата азбука

Огромното наследство на Луи Брайл е описано в есе от 1952 г. от T.С. Елиът:

"Може би най-трайната почит към паметта на Луи Брайл е полусъзнателната чест, която му отдаваме, като споменем писмеността, която е създал, когато в тази страна (Англия), адаптираме произношението на името му към нашия собствен език. Ние почитаме Брайл, когато говорим за Брайл. По този начин паметта за него със сигурност е по-голяма от тази на спомените за много личности, по-известни навремето."

Embed from Getty Images

Статуи и други паметници на Луи Брайл има по целия свят. Той е отбелязан с пощенски марки, а астероид е кръстен на него през 1992 г. Британската енциклопедия го поставя сред "100-те най-влиятелни изобретатели на всички времена".

200-годишнината от рождението на Брайл през 2009 г. беше отбелязана по целия свят с изложби и симпозиуми за неговия живот и постижения. Белгия и Италия изсякоха монети от 2 евро, Индия пусна набор от две възпоменателни монети (Rs 100 и Rs 2), а САЩ - монета от един долар, в чест на Брайл.

Световният ден на Брайл се отбелязва всяка година на рождения ден на Брайл, 4 януари.

Още

Хорът на слепите  "Акад. Петко Стайнов" гостува в Австрия

Хорът на слепите "Акад. Петко Стайнов" гостува в Австрия

Поради постиженията си като младо момче, Брайл заема специално място като герой за деца и е обект на голям брой произведения на юношеската литература.

Трябва да отбележим американския телевизионен филм Млади герои: Луи Брайл (2010 г.); френският телевизионен филм Une lumière dans la nuit (2008 г.), излязъл на английски като The Secret of Braille; и драматичната пиеса "Брайл: Ранният живот на Луис Брайл" (1989) от Лола и Коулман Дженингс.

На него е посветена песента Merci, Louis, композирана от певеца и автора на песни от Халифакс Тери Кели, председател на Канадската фондация за брайлова грамотност.

Embed from Getty Images

Премиерата на "Брайловото наследство", мюзикъл, който разказва историята му, режисиран от Том Саудърланд и с участието на Жером Прадон, е в театър "Чаринг Крос" през април 2017 г.

Брайловото писмо в наши дни се използва от хора в цял свят, десетки хиляди незрящи дължат на него възможността да четат и да пишат.

Днес милиони книги се отпечатват на Брайлово писмо по целия свят. Тъй като Брайловото писмо изисква повече пространство при стандартно отпечатване, Библията на Брайл е от 45 тома.

Embed from Getty Images

В чест на гениалния учен НАСА кръщава астероид на негово име.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Още

Уникалният комплекс Дворът на кирилицата стана на 5 години

Уникалният комплекс Дворът на кирилицата стана на 5 години

Още

Дворът на кирилицата открива нови паметници в писателската алея

Дворът на кирилицата открива нови паметници в писателската алея

Още

Паметникът на кирилицата вече е на Антарктида!

Паметникът на кирилицата вече е на Антарктида!

Още

Кирил и Методий са българи и кирилицата е създадена в Плиска, потвърждава руският учен Андрей Кудин

Кирил и Методий са българи и кирилицата е създадена в Плиска, потвърждава руският учен Андрей Кудин

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата